"Πολύ περισσότερο μπορείς να γνωρίσεις κάποιον παίζοντας μαζί του μια ώρα παρά συζητώντας μαζί του έναν ολόκληρο χρόνο"


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ,ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Δύο χαρακτήρες έντονοι μα συγχρόνως πολύ αντίθετοι και διαφορετικοί γνωρίστηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Μια σύζήτηση που είχαν σχετικά με ενα θέμα τους οδήγησε στην δημιουργεία της Owiwi με το όνομα να συμβολίζειί την κουκουβάγια αλλά και την θεά της σοφίας την Αθηνά. Για την εμπείρια τους για την Owiwi μιλήσαμε με την Αθηνά Ντοβα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


Με τον Ηλία Βαρθολομαίο γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μας σπουδών στο Alba Graduate Business School. Μέσα από μια συζήτηση ένα απόγευμα στα έδρανα της σχολής γεννήθηκε η ιδέα για την Owiwi. Εγω τότε έκανα την πρακτική μου στον χώρο του HR και είχα αρχίσει να παρατηρώ την δυσκολία των επιχειρήσεων να επιλέξουν συνεργάτες και να τοποθετήσουν τα σωστά άτομα στις κατάλληλες θέσεις. Πως θα μπορούσες λοιπόν να κάνεις τη διαδικάσία την συνέντευξης πιο διασκεδαστική για το υποψήφιο και πιο αποτελεσματική για την εταιρία?
Δεν θα υπήρχε πιο κατάλληλο άτομο να εξελίξει την ιδέα απο τον Ηλία που ήταν στον χώρο του Business Administration και certified στο Gamification. Δύο χαρακτήρες έντονοι μα συγχρόνως πολύ αντίθετοι και διαφορετικοί. Μας φάνηκε πολύ τρελή και συγχρόνως τόσο καινοτόμα η ιδέα και αυτός ακριβώς ο συνδυασμός ήταν εντέλει που μας έκανε να την κυνηγήσουμε με τόσο πάθος. Η προσδοκία που είχαμε στο ξεκίνημα μας, πριν καν η Owiwi γίνει εταιρία ήταν να  δημιουργήσουμε κάτι εφαρμόσιμο, εμπορευματοποιήσιμο και εντέλει χρηστικό και μέσα από αυτό να φέρουμε την επανάσταση στον χώρο της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού.


Απευθυνόμαστε σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την διαλογή,αξιολόγηση και ανάπτυξη των στελεχών τους ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι υπηρεσίες μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο απο μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και από πολυεθνικές καθώς επίσης και από ΜΚΟ μέχρι Πανεπιστήμια σαν εργαλείο επαγγελματικού προσανατολισμού. Η καινοτομία που εισάγει η εταιρεία είναι το να φτιάχνει παιχνίδια για να χρησιμοποιηθούν στις σύγχρονες επιχειρήσεις για την διαλογή και αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Με απλά λόγια ο υποψήφιος εργαζόμενος η και ο ήδη υπάλληλος μιας εταιρίας καλείται να παίξει ένα online role playing παιχνίδι στρατηγικής. Ενώ ο παίκτης παίζει και παίρνει αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι, αυτές καταγράφονται και αναλύονται ουτως ώστε στο τέλος να βγαίνει ενα πλήρες report  για όλες τις δεξιότητες του ατόμου και το εργασιακό του προφίλ και περαιτέρω εάν αυτό ταιριάζει με κάποια συγκεκριμένη θέση μιας εταιρίας. Σωστές και λάθος απαντήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν σωστοί και λάθος άνθρωποι για συγκεκριμένες θέσεις.


Η φιλοσοφία πίσω από όλο αυτό είναι πως σε μια περίοδο που τα πάντα ανατρέπονται στις επιχειρήσεις, η μόνη σταθερή επένδυση είναι οι άνθρωποι της. Οι άνθρωποι όμως αυτοί δικαιούνται κάτι καλύτερο πέραν της ερώτησης «πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;». Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται ένα τρόπο οι πραγματικές τους δεξιότητες να εκφράζονται σχεδόν ασυναίσθητα. Χρειάζονται κάτι διαδραστικό που να βελτιώνει την όλη εμπειρία τους.Κάτι που να τους είναι ευχάριστο. Χρειάζονται ένα παιχνίδι. Οπως άλλωστε είχε πει και και ο Πλάτωνας, ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε για το παιχνίδι και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάποιου «Πολύ περισσότερο μπορείς να γνωρίσεις κάποιον παίζοντας μαζί του μια ώρα παρά συζητώντας μαζί του έναν ολόκληρο χρόνο».


Ο τρόπος και η έννοια της εργασίας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση θεωρούμε πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό. Νέες μορφές εργασίας μπήκαν στην καθημερινότητα μας, μυηθήκαμε περισσότερο στην εργασία από το σπίτι η και γενικότερα από απόσταση ενώ το outsourcing κατακτά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι πλεόν εμφανές πως μια νεα γενιά HR Management είναι προ των πυλών. Οι start ups είναι ίσως οι πρώτες οι οποίες έρχονται σε επαφή με την αλλαγή που συντελείται κυρίως λόγω του ότι είναι πιο ευέλικτες, έχουν διαφορετικές ανάγκες και είναι εκ φύσεως πιο ανοιχτές στο «νεο». Η ομάδα μας αποτελείται από τον Ηλία Βαρθολομαίο στον ρόλο του CEO και CO-Founder, εμένα στον ρόλο του COO and Co-Founder, τον Χριστόφορο Λουτζάκη-CTO, τον Dr. Κωνσταντίνο Περρωτή- Business Psychologist,την Ξανθή Ανυφαντή-Data Analyst και τον Γιώργο Σκοδρα-Concept Artist.
Σύνολο 6 άτομα εκ των οποίων full time και με βάση το γραφείο είμαστε μόνο οι 2 co-founders. Επίσης ο Γιώργος μένει στην Ουαλία, όπου και σπουδάζει!! Εάν έχεις βρει τους σωστούς ανθρώπους για την ομάδα σου και έχεις σωστό προγραμματισμό όλα δουλεύουν και εμείς είμαστε ίσως χαρακτηριστικό παράδειγμα.Δεν έχουμε χάσει καμία προθεσμία λόγω του οτι δεν είμαστε στον ίδιο χωρο εργασίας(υπάρχουν τόσοι άλλοι λόγοι για να χάσει μια start-up τα deadlines της άλλωστε).Το μόνο πρόβλημα σε αυτό είναι πως λόγω του ότι δεν έχουμε συχνή φυσική επαφή, πρέπει να προσπαθείς συνεχώς να ενισχύεις την έννοια της ομάδας που δουλεύει για έναν κοινό στόχο.

 

Owiwi1.jpg




Εμείς δεν είμαστε 100% χαρακτηριστικό παράδειγμα διότι λόγω του background μου που ήταν στα νομικά η διαδικασία έναρξης της επιχείρησης  δεν μας ταλαιπώρησε πολύ. Ηταν κάτι που είχα ξανακάνει. Αυτό φυσικά μου επέτρεψε να αντιληφθώ τις αλλαγές στο κομμάτι της ίδρυσης επιχείρησης. Πλέον με την ΙΚΕ, την νέα νομική μορφή και την υπηρεσία μιας στάσης στο ΕΒΕΑ, οι διαδικασίες έχουν απλουστευτεί και συγκεντρωθεί σε ένα κεντρικό επίπεδο. Σύσταση καταστατικού και κατάθεση δικαιολογητικών μας πήραν γύρω στις δύο εβδομάδες και γύρω στον ενάμιση μήνα η πλήρης διαδικασία(άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού κτλ). Η γραφειοκρατία δεν είναι κάτι που θα μας έκανε να τα παρατήσουμε καθώς πέραν των υπολοίπων είναι κάτι για το οποίο είμασταν προετοιμασμένοι, η χρηματοδότηση και η φορολόγηση όμως ναι. Καταρχάς στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορολογική παιδεία εξ’ου και παραπληροφόρηση.Η φορολόγηση των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ένα θέμα που χρήζει προσοχής και επιμέλειας σε κρατικό επίπεδο. Αναφορικά με την χρηματοδότηση που είναι και το μόνιμο πρόβλημα των νέων επιχειρήσεων οι ευκαιρίες δεν είναι πολλές, ενώ η ανάγκη είναι άμεση καθώς από αυτήν εξαρτάται η επιβίωση τους.
Παρ’ολ’αυτα έχουν αρχίσει να συντελούνται αλλαγές, να υπάρχουν ευκαιρίες είτε μέσω διαγωνισμών,είτε μέσω incubators και accelerators είτε μέσω co-working spaces.Αλλωστε και εμείς ετσι φτάσαμε απο μια ιδέα στην πράξη,μέσω του διαγωνισμού Egg που κερδίσαμε πέρσυ τον Ιούνιο. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Eurobank και το Corallia και ο τρίτος κύκλος του δέχεται αιτήσεις έως 30 Μαρτίου.Μπορεί μέσα στις επόμενες ομάδες να είναι κάποιος αναγνώστης. Ετσι θα ήθελα να κλείσω με ένα θετικό μήνυμα.Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ενσωματώνει την επιχειρηματικότητα στο DNA της,αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα.Ετσι λοιπόν επιμονή και υπομονή.

Θεωρούμε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι ό,τι κινείται γύρω από την διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού της(και οχι διότι ασχολούμαστε με αυτό αλλά γιατί από εκει ξεκινούν και καταλήγουν όλα). Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της ισορροπίας μεταξύ work-life balance. Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να βελτιώνει τις υπάρχουσες δομές, να μειώνει τους χρόνους διεκπεραίωσης και να διοχετεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υφιστάμενες πηγές. Εάν αυτό δεν καταλήγει να έχει αντίκτυπο στον ίδιο τον άνθρωπο,χάνει το νόημα και το σκοπό της.



Λάθη σίγουρα γίνονται και ίσως στο ξεκίνημα ακόμα περισσότερα καθώς ψάχνεις να βρεις τις ισορροπίες σου σε μια νεα πραγματικότητα. Γυρνώντας το χρόνο πίσω όμως δεν θα αλλάζαμε κανένα απο αυτά καθώς αφενός δεν ήταν κάποιο από αυτά τόσο σημαντικό ουτως ώστε να αλλοιώσει την όλη προσπάθεια και αφετερου πρέπει να θυμόμαστε τα λαθη μας εάν θέλουμε να έχουμε μια σταθερή πορεία στο μέλλον. Μέσα σε 5 έτη θα θέλαμε να έχουμε ολοκληρώσει το προιον μας καθώς τώρα είμαστε σε πιλοτική έκδοση, να έχουμε κερδίσει σημαντικούς πελάτες στην Ελληνική αγορά αλλά και να εξαπλωθούμε σε νέες αγορές όπως αυτές της Αγγλίας,της Αμερικής και του Ισραήλ.
Τέλος,βασικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να αποτελέσουμε πρέσβεις και κέντρο γνώσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του κοινού της Ελλάδας στο κομμάτι των Serious Games.




Η κοινωνική προέκταση της κρίσης, η οποία επηρεάζει τον τρόπο σκέψης όσων την βιώνουν,είναι αυτό που δημιουργεί τις ευκαιρίες. Θεωρούμε πως δεν δημιουργεί η κρίση από μόνη της ευκαιρίες, αλλά οι άνθρωποι οι ίδιοι. Η κρίση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε την πραγματικότητα και οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν νέα μονοπάτια να πορευτούν. Μόλις εχτές είμασταν στο Φεστιβάλ Επιστήμης όπου ακούσαμε την ιστορία ενός νέου που την ίδια περίοδο που συμπλήρωνε αιτήσεις για δουλειά στο εξωτερικό,επισκέφτηκε τα κτήματα του παππού του,από τα οποία εμπνεύστηκε μια νέα μέθοδο επεξεργασίας και συσκευασίας ελαιολάδου.Αυτή τη στιγμή εξάγει σε 5 χώρες και κάνει κάτι που τον γεμίζει. Επίσης στο ίδιο πνεύμα, δεν είναι λίγες οι οικογενειακές επιχειρήσεις, που ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, δεν επαναπαύτηκαν, αλλά εκσυγχρόνισαν τις δομές τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Αλλώστε η έννοια της ευκαιρίας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε αυτόν που ψάχνει για δουλειά.
Με βάση αυτό λοιπόν η συμβουλή που θα δίναμε σε αυτούς που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας θα θέλαμε να κυμαίνεται σε δύο άξονες : Μην σταματάς να εξελίσσεσαι,αλλά σταμάτα να αναλώνεσαι.
Το θέμα του τελευταίου Tedx Inertia, με θέμα την αδράνεια μας επηρέασε πολύ.
Το ότι έχεις κάποια τυπικά προσόντα, όπως ένα ή και δύο πτυχία δεν θα πρέπει να σε κάνει να επαναπαύεσαι.Θα πρέπει να βρίσκεις συνεχώς τρόπους να αναπτύσσεις τον εαυτό σου και τις δεξιότητες σου και σε προσωπικό επίπεδο. Μέσα σε όλο αυτό όμως πρέπει να υπάρχουν και οι στιγμές που θα κοιτάς πίσω, γύρω και μέσα σου προκειμένου να διαπιστώσεις τι πραγματικά κάνεις και αν σε καλύπτει.
Α  και να μην ξεχνάνε να παίζουν.....:)

www.owiwi.gr


 

Owiwi2.jpg