Οι προσδοκίες μας αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερες όσον αφορά την λειτουργικότητα του προϊόντος!


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Μια “μουσικόφιλη” ομάδα (Χριστόφορος Βαρακλιώτης, Χριστόφορος Δημητριάδης, Νίκος Νανάς Αργύρης Στεργίου) ξεκίνησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως μέσο ανάδειξης και προώθησης νέων/ανερχόμενων μουσικών, με αξιοκρατικό τρόπο, μέσω ενός καινοτόμου αλγόριθμου ψηφοφοριών δικής τους επινόησης, και ως εργαλείο ανακάλυψης  από ακροατές, με έμφαση στην τοπικότητα. Εκ μέρους του Noodio μίλησε στον Παναγιώτη Λουκά ο Αργύρης Στεργίου.


Το ξεκίνημα της προσπάθειας μας οφείλεται στο γεγονός ότι σαν “μουσικόφιλη” ομάδα είχαμε πολύ καλή εικόνα για το πως κινείται ο χώρος των ανερχόμενων μουσικών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το πως οι υπηρεσίες του διαδικτύου προσπαθούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Έτσι λοιπόν παρατηρώντας ότι τα προβλήματα σε αυτό το χώρο όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά χειροτερεύουν και έχοντας παράλληλα το know-how σαν ομάδα Μηχανικών Η/Υ και Ερευνητών, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε το Noodio, αρχικά σαν ακαδημαϊκό project και στη συνέχεια σαν προϊόν του πραγματικού κόσμου.

Οι προσδοκίες μας αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερες όσον αφορά την λειτουργικότητα του προϊόντος. Δεν κρύβουμε πως πιστεύαμε ότι θα φτιάξουμε έναν συνδυασμό του Last.fm, Facebook και Myspace. Στη συνέχεια όμως συνειδητοποιήσαμε ότι η κατεύθυνση αυτή είναι τελείως λάθος και ακολουθήσαμε την μινιμαλιστική οδό, πράγμα που κάνουμε πάντα από τότε. Επομένως, το Noodio διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα χαρακτηριστικά για να πετύχει το στόχο του, την προώθηση των μουσικών στους εν δυνάμει τοπικούς ακροατές τους.

screenshot-noodio.jpg

 

Το NOODIO είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως μέσο ανάδειξης και προώθησης νέων/ανερχόμενων μουσικών, με αξιοκρατικό τρόπο, μέσω ενός καινοτόμου αλγόριθμου ψηφοφοριών δικής μας επινόησης, και ως εργαλείο ανακάλυψης  από ακροατές, με έμφαση στην τοπικότητα. Λειτουργεί ως μία υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής, η οποία επιτρέπει αποκλειστικά στην κοινότητά της να διαμορφώνει/αναπροσαρμόζει διαρκώς το περιεχόμενό της.

Ο κύριος στόχος του NOODIO είναι να προσφέρει:
•    έναν καινούριο και εύκολο τρόπο σε μουσικούς να προωθήσουν τις δημιουργίες τους και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.
•    έναν άμεσο τρόπο στους λάτρεις της μουσικής να ανακαλύψουν ανερχόμενους καλλιτέχνες, να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές τους και να επηρεάσουν τη δημοτικότητά τους.

Οι μουσικοί μέσα από το NOODIO:
•    Διαμοιράζουν τη μουσική τους, κάνοντας εγγραφή μέσω Facebook και ανεβάζοντας τη μουσική τους με άδειες Creative Commons ή All Rights Reserved.
•    Αποκτούν πρόσβαση στο εν δυνάμει κοινό τους. Τα τραγούδια τους παίζονται σε λίστες αναπαραγωγής οι οποίες προκύπτουν από το αλγοριθμικό σύστημα ψηφοφορίας που έχουμε εισάγει (Community based filtering algorithm).
•    Υποστηρίζονται από τους ακροατές, κερδίζοντας δημοφιλία μέσω του αλγορίθμου εφόσον η πλειοψηφία από το ακροατήριο πιστεύει πως ο καλλιτέχνης παράγει καλή μουσική, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται από τους ακροατές με δωρεές.
•    Επεκτείνουν την βάση των ακροατών τους, καθώς το Noodio θα προσφέρει διάφορα εργαλεία για την προώθηση του καλλιτέχνη στο ευρύ κοινό.
•    Αυξάνουν τα έσοδα τους, διότι το Noodio προωθεί τις συναυλίες του καλλιτέχνη στοχευμένα.

 Οι ακροατές μέσα από το NOODIO:

•    Ανακαλύπτουν νέους ήχους από εγχώριους καλλιτέχνες, ακούγοντας δωρεάν τις playlist οι οποίες περιέχουν ποιοτικό (φιλτραρισμένο) περιεχόμενο.
•    Ψηφίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, στηρίζοντας τους καλλιτέχνες.
•    Καθορίζουν τις τάσεις, παίζοντας ενεργό ρόλο στο ποια μουσική θα "ακούγεται αύριο".
•    Μένουν "συντονισμένοι". Ενημερώνονται για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και δεν χάνουν κανένα νέο για αυτούς.

 

screenshot-noodio2.jpg



 Στόχος  μας είναι να αναδομήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μουσική βιομηχανία στο κομμάτι που αφορά στην προώθηση του έργου των μουσικών. Θέλουμε να μετατρέψουμε την ενασχόληση με τη μουσική σε μία ελκυστική και βιώσιμη επαγγελματική επιλογή για τον καλλιτέχνη, διευρύνοντας το κοινό του και αυξάνοντας τις απολαβές του, δίνοντας ταυτόχρονα νέο νόημα στην ανακάλυψη νέων, ανερχόμενων και αξιόλογων μουσικών από τους ακροατές. Από τη μία μεριά, αποσκοπούμε στη διάδοση των πνευματικών δημιουργιών των καλλιτεχνών σε ολοένα μεγαλύτερο κοινό, βοηθώντας τους παράλληλα να διοργανώσουν πιο επιτυχημένες και μεγαλύτερες ζωντανές εμφανίσεις. Από την άλλη, παρέχουμε στο κοινό ατελείωτη μουσική, εγγυημένη ως προς την ποιότητά της, φροντίζοντας να διευκολύνουμε την ανακάλυψη καλλιτεχνών και μουσικών δρώμενων σε τοπικό επίπεδο.

screenshot-noodio3.jpg



Η δουλειά μας δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με το παρελθόν διότι  εδώ και δύο χρόνια που είμαστε στην αγορά εργασίας, εργαζόμαστε εξ' αποστάσεως χρησιμοποιώντας εργαλεία για τον συντονισμό και την οργάνωση της ομάδας, όπως skype, trello και διάφορα άλλα. Εκτός από τους τέσσερις συν-ιδρυτές (Χριστόφορος Βαρακλιώτης, Χριστόφορος Δημητριάδης, Νικόλαος Νανάς, Αργύρης Στεργίου), στο Noodio δουλεύουν ακόμη τρία άτομα: ο Τάσος Κουτσοφάβας ως γραφίστας,  ο Γιώργος Σκιαδόπουλος ως business developer και ο Δημήτρης Κοντονίκας ως community manager. Για την οργάνωση και το συντονισμό της ομάδας ορίζουμε meetings μέσω skype συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας όπου αναλύουμε τις ανάγκες, θέτουμε τους στόχους και τα tasks του καθενός και σε επόμενα meetings παρακολουθούμε την γενικότερη εξέλιξη. Τέλος ο κάθε ένας από τους co-founders έχει συγκεκριμένο ρόλο επομένως αναλαμβάνει να συνεργάζεται με συγκεκριμένα μέλη της ομάδας τα οποία ασχολούνται με συναφές αντικείμενο.

screenshot-noodio4.jpg


 
Οσον αφορά εαν η χώρα μας δίνει  κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες , η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν είναι η ιδανική χώρα για νέους επιχειρηματίες αλλά τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα από παλιά. Αυτή η χώρα έχει ανθρώπους με απίστευτο ταλέντο και όρεξη για δουλειά επομένως μπορεί κάποιος να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες για να επιχειρήσει και να “στήσει” αυτό που θέλει, άσχετα αν το περιβάλλον δεν είναι το πλέον ιδανικό. Δεν έχουμε ιδρύσει ακόμη την επιχείρηση, επομένως δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία. Ο μόνος παράγοντας που μας φέρνει πολλές φορές σε αδιέξοδο είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, αφού για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται πλήρη αφοσίωση πάνω στο project γεγονός που κάνει την ενασχόληση με δεύτερη δουλειά απαγορευτική.


 
Κατα την γνώμη μας , η καινοτομία είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις και ειδικά για αυτές που λειτουργούν ακολουθώντας παραδοσιακές “συνταγές”. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας είναι λανθασμένος. Επομένως, η πρόκληση είναι να μπορεί η επιχείρηση να εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους λειτουργίας αλλά παράλληλα να τηρεί τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.
   
 
Το μόνο που θα προσπαθούσαμε να αποφύγουμε είναι τα λάθη μας. Αλλά από τα λάθη τελικά μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος. Επομένως... δεν θα αλλάζαμε τίποτα! Ελπίζουμε ότι τα μελλοντικά μας σχέδια θα υλοποιηθούν και φανταζόμαστε ότι σε μια πενταετία το Noodio θα είναι πλέον εδραιωμένο στην Ελλάδα με πλήρη λειτουργικότητα (σκοπεύουμε να εντάξουμε και τρίτο τύπο χρήστη για να εξυπηρετήσουμε τους event organizers) ενώ παράλληλα θα έχουμε ξεκινήσει να επεκτείνουμε την υπηρεσία και σε δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα.  


 
Η κρίση σίγουρα δημιουργεί ευκαιρίες καθώς υπάρχει περισσότερη όρεξη για “ανοικοδόμηση”! Όποιος επιλέγει να επιχειρήσει, το κάνει έχοντας αρκετή πίστη και αφοσίωση και δεν τα παρατάει εύκολα. Αν δεν υπήρχε η κρίση, το ποσοστό των νέων που θα επιχειρούσε θα ήταν σίγουρα μικρότερο γιατί προφανώς θα υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα όμως και σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία μερικές φορές υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά ευτυχώς κάποιοι επιλέγουν την πιο “δύσκολη” οδό του επιχειρείν, θέλοντας να παράξουν κάτι αποκλειστικά δικό τους! Το επικροτούμε αυτό! 

Η συμβουλή μας σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας είναι: Υπομονή, επιμονή και αφοσίωση στο στόχο. Αρκεί να είναι σίγουροι ότι στοχεύουν σωστά! Σιγά σιγά θα φανούν τα σημάδια προς την επιτυχία.

 www.noodio.fm
 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.