«Μία ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους, συνήθως όμως μόνο ένας μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία», μας λέει ο Ανδρέας Γραμμάτης, επικεφαλής μιας ομάδας που έφτιαξε μια εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα (douleutaras.gr), η οποία δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν, να το κάνουν, δουλεύοντας ουσιαστικά για τους εαυτούς τους!


Ο Ανδρέας Γραμμάτης, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου εδώ και χρόνια, είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας που έφτιαξε μια εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα (douleutaras.gr), η οποία δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν, να το κάνουν, δουλεύοντας ουσιαστικά για τους εαυτούς τους, όπως λέει...

Με σπουδές στην Πάντειο, μεταπτυχιακό στο City στο management, MBA στο Imperial, με επαγγελματική θητεία ως product manager στην Tesco, business development στον κλάδο των τροφίμων, consulting project στον χώρο του εμπορίου και σήμερα investment manager για μία επενδυτική εταιρεία, ο Ανδρέας Γραμμάτης, αν και νέος, είναι πλέον βετεράνος στην Αγγλία.

«Από την Ελλάδα έφυγα πριν από περίπου οκτώ χρόνια, σε συνθήκες ευημερίας, αναζητώντας νέες προκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο. Το πλάνο ήταν κάποια στιγμή να επιστρέψω, όταν όμως άρχισα να το σκέφτομαι σοβαρά, ξεκίνησε και η κρίση», μας λέει. Ο ίδιος δεν επέστρεψε, βλέποντας από τη μία τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, «αλλά και την αναξιοκρατία που υπάρχει σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς». Παρόλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει το «σπίτι» του και ο τόπος στον οποίο θα επιστρέψει κάποια στιγμή. Παράλληλα, είναι αισιόδοξος για το μέλλον, «καθώς παρατηρώ βελτίωση σε διάφορους τομείς», όπως μας λέει.

Η ιδέα του douleutaras.gr είναι σχετικά νέα. «Προέκυψε πριν από περίπου ενάμισι έτος, όταν εγώ και άλλοι τέσσερις φίλοι μου, αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα τραγικά επίπεδα ανεργίας, καταλήξαμε στο ότι ο κλάδος του freelancing (ο οποίος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στο εξωτερικό) δεν έχει την απήχηση που θα μπορούσε να έχει στην Ελλάδα. Αυτό μας έδωσε την ώθηση να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που προωθεί τον κλάδο αυτό». 

Ο Δουλευταράς δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επαγγελματία να δημιουργήσει το προφίλ του και να προβάλλει τις ικανότητες και τις υπηρεσίες του. Η διαδικασία εύρεσης του πλέον κατάλληλου επαγγελματία γίνεται με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, καθώς ο εργοδότης μπορεί να λάβει υπόψη του στοιχεία, όπως το κόστος της κάθε προσφοράς, το πλήρες βιογραφικό του επαγγελματία, αλλά και την αξιολόγηση που έλαβε για παρεμφερείς εργασίες που εκτέλεσε κατά το παρελθόν.

Το κομμάτι των εσόδων δεν είναι κάτι που τους απασχολεί προς το παρόν: «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και ειδικότερα της αυτο-απασχόλησης στην Ελλάδα. Το εάν αυτό θα μεταφραστεί σε μελλοντικά κέρδη ή αν θα παραμείνει μία δωρεάν υπηρεσία, είναι απόφαση που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες».

«Τα σημαντικότερα συστατικά για μια επιτυχή νέα επιχείρηση είναι η ποιότητα και η συνοχή της ομάδας που θα υλοποιήσει την αρχική ιδέα και η εκτέλεση της ιδέας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι πάρα πολύ σημαντικό για κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει κάτι καινούργιο να ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο για να βρει τους κατάλληλους συνοδοιπόρους και να αποσαφηνίσει το ρόλο του καθενός από αυτούς. Η εκτέλεση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει η επιχειρηματική ομάδα να υλοποιήσει την ιδέα και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους, συνήθως όμως μόνο ένας μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία».

Τι όμως έχουν να προτείνουν στους υπόλοιπους νέους; «Να έρθουν σε επαφή με όσους περισσότερους τομείς σχετικούς με το επάγγελμά τους και, μέσω της έκθεσής τους σε αυτούς, να επιλέξουν τί είναι αυτό με το οποίο θα ήθελαν (ιδανικά) να ασχοληθούν. Να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις που αφορούν το τομέα τους, να συνεχίσουν να επιμορφώνονται και ποτέ -μα ποτέ- να μη σταματήσουν να προσπαθούν. Η επιτυχία δεν είναι κάτι που εξαρτάται από την τύχη, αλλά από την προσήλωση σε ένα στόχο και τη συνεχή προσπάθεια για την επίτευξή του. Και κάτι τελευταίο: ας διατηρούμε όλοι την αισιοδοξία μας και την ελπίδα μας για το μέλλον. Είναι αυτά, που μας κρατάνε ζωντανούς για να αγωνιζόμαστε προς ένα καλύτερο αύριο».