Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην παγκόσμια οικονομία


Το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας πίεση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσουν αντιστοίχως. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση τον περασμένο Απρίλιο, με την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες να εγκρίνει και επίσημα τους κανόνες που είχαν συζητηθεί. Αυτοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2024, δημιουργώντας ένα επίσημο πλαίσιο για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την Elisabeth Svantesson, Υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για τη χρήση κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ κρίθηκε επιτακτική, έπειτα από πρόσφατα γεγονότα όπως η κατάρρευση του FTX. Υπό αυτήν έννοια, οι πολίτες που επενδύουν στα εν λόγω κρυπτονομίσματα αναμένεται να αποκτήσουν ισχυρότερη προστασία για τις κεφαλαιακές κινήσεις τους, ενώ παράλληλα το νέο νομικό σύστημα αναμένεται να αποτρέψει σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται όλο και συχνότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω crypto ή η παροχή funds σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα απαιτούν από τις εταιρίες που επιθυμούν να εκδώσουν, να συναλλάσουν και να αποταμιεύσουν crypto, tokens και stablecoins στα όρια των 27 χωρών της ΕΕ, να αποκτήσουν τη σχετική άδεια.

Από τον Ιανουάριο του 2026, οι πάροχοι crypto υπηρεσιών θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να καταγράφουν τα ονόματα των αποστολέων και των παραληπτών των εν λόγω κεφαλαίων, ανεξαρτήτως από το ποσό που διακινείται. Ακόμη, αναμένεται να υπάρξει επίσης συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τη φορολογία, με την οποία και θα επιβαρύνονται πλέον όλες οι συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων.