Τα ανοικτά προγράμματα του ΟΑΕΔ- Πώς θα κάνετε αίτηση


Για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που «τρέχουν» αυτό το διάστημα μίλησε μεταξύ άλλων ο  διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Μετά το ρεκόρ των 50.000 νέων θέσεων εργασίας, που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε το 2022 εξίσου δυναμικά, με την υλοποίηση μιας "νέας γενιάς" ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με 86.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι δράσεις αυτές αφενός βοηθούν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν το προσωπικό τους και αφετέρου δίνουν την ευκαιρία σε ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Τα ανοικτά προγράμματα 

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν την αίτησή τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (ependyseis.gr/mis). Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη. Στις παραπάνω δράσεις δεν υπάρχει δέσμευση απασχόλησης, μετά το τέλος του προγράμματος και προβλέπονται απλουστευμένες και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής, ενώ στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ«οι νέοι εργασιακοί σύμβουλοι θα ενταχθούν στο εξειδικευμένο προσωπικό του ΟΑΕΔ και θα ενισχύσουν τις δράσεις του Οργανισμού για την προώθηση της απασχόλησης και την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Οι συμβάσεις θα έχουν οκτάμηνη διάρκεια, με δυνατότητα παράτασης, ενώ η κατανομή των θέσεων αφορά στο σύνολο της χώρας, αποσκοπώντας στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια».

  • Ανοικτά παραμένουν και τα προγράμματα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.

Πηγή: www.alfavita.gr