Ο πρώτος μισθός για έξι μήνες κάθε νέου έως 29 ετών θα κυμαίνεται στα 670 ευρώ - Πότε ξεκινά το μέτρο - Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «περιορισμένο μέτρο χωρίς προοπτική συνέχειας»


Ένα από τα βασικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο και αφορά την ενίσχυση των νέων είναι το «πρώτο ένσημο». Με το συγκεκριμένο μέτρο οι νέοι θα ενισχύονται για 6 μήνες με 600 ευρώ συνολικά, τα οποία θα προστίθενται στον μισθό που έχουν συμφωνήσει με την επιχείρηση. Την ίδια ώρα, το ίδιο ποσό θα δίνεται και στις επιχειρήσεις ως κίνητρο για να προσλάβουν νέους εργαζόμενους.

Όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ (συνολικά). Τα 600 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) θα πηγαίνουν απευθείας στους νέους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρώτος «βασικός» μισθός των νέων μέχρι 29 ετών, που θα προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται στα 560 ευρώ. Εάν δηλαδή ο νεοπροσλαμβανόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ (570 ευρώ καθαρά), οι συνολικές του αποδοχές θα ανέρχονται σε 670 ευρώ το μήνα. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά νέους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται σε με πλήρη απασχόληση. 

Σύμφωνα με το imerisia.gr, το μέτρο «πρώτο ένσημο» θα εφαρμοστεί από το 2022, δηλαδή θα ισχύσει για προσλήψεις από 1 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Παραδείγματα

Νέος κατώτατος μικτός 663€

Καθαρός μισθός 570€

Επίδομα 100€ από το κράτος

Σύνολο καθαρού μισθού: 670€

 

Στο 6μηνο: 3.420€ από τον εργοδότη

600€ από το κράτος 

Σύνολο: 4.020€

Παράδειγμα – εργοδότης

 

Νέος κατώτατος 663€: Επιβάρυνση 812€

Επίδομα 100€ από το κράτος

Σύνολο επιβάρυνσης: 712€

 

Στο 6μηνο: 4.872€

600€ από το κράτος 

Σύνολο: 4.272€

Μερική απασχόληση

Για εργασία μερικής απασχόλησης, η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους απασχόλησης, θα δίνεται το μισό του συνολικού ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 ευρώ για τον εργαζόμενο (600 ευρώ συνολικά).  Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

ΣΥΡΙΖΑ για πρώτο ένσημο: Περιορισμένο πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης

Για το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός «άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ το μήνα» ενώ αναφέρει ότι είναι «πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας» που δίνει «δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα». Αναλυτικότερα:

«Ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» και την επιδότηση με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. Για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα, και το μισό ποσό στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και χωρίς να προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις».

Πηγή: www.ethnos.gr