Ο CapsuleT διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά τον νεανικό διαγωνισμό Idea Platform και δίνει την ευκαιρία σε νέους να ξεκινήσουν τη δική τους νεοφυή επιχείρηση (startup) στον τομέα του τουρισμού. 


Ο τουρισμός αποτελεί τον πιο δυναμικό τομέα στη χώρα μας. Άλλωστε, πολλοί από εμάς είτε δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό επαγγελματικά, είτε γνωρίζουμε το χώρο μέσω κάποιου συγγενή ή φίλου. Πιθανότατα, μπορεί να έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή και μια φρέσκια, καινοτόμα ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη χρήση της τεχνολογίας και να δώσει ουσιαστική απάντηση σε κάποιο σημαντικό πρόβλημα του τομέα.

Ο CapsuleT διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά τον νεανικό διαγωνισμό Idea Platform ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο∙ για να δώσει την ευκαιρία σε νέους 18 έως 35 ετών να δοκιμάσουν την ιδέα τους, να τη δουν να εξελίσσεται και τελικώς, να ξεκινήσουν τη δική τους νεοφυή επιχείρηση (startup) στον τομέα του τουρισμού. 

Εάν λοιπόν είστε μία ομάδα με μία τέτοια καινοτόμα ιδέα, τότε δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή για να ενταχθείτε στο 2ο Idea Platform του CapsuleT, όπου θα λάβετε εξειδικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη με σκοπό να τη μετατρέψετε σε μία καινούρια επιχείρηση.

Ύστερα από την ιδιαίτερα επιτυχημένη διεξαγωγή του πρώτου Idea Platform που έλαβε χώρα διαδικτυακά στη διάρκεια του περασμένου Σεπτεμβρίου και, πάντα με γνώμονα την προώθηση της καινοτομίας και την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο CapsuleT καλεί νέες και νέους της χώρας να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους στο διαγωνισμό ιδεών.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 25η Μαρτίου 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι υποψήφιοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι ομάδες με μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα για τον τουριστικό τομέα, η οποία προϋποθέτει τη χρήση τεχνολογίας προκειμένου να εφαρμοστεί. 

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να είναι 18 έως 35 ετών, απόφοιτοι ή μεταπτυχιακοί φοιτητές σχολών σχετικών με τομείς, όπως οι Θετικές Επιστήμες, Μηχανική και Μηχανολογία, Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Τουριστικό Μάνατζμεντ και ούτω καθεξής. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή έστω να είναι κάτοικοι Ελλάδας.

Οι ομάδες συμμετέχουν με ιδέες για εφαρμογές σε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι σχετικές με τους στόχους και τη θεματική ενότητα του Idea Platform, ήτοι εφαρμογές και λύσεις: α) για τον τουριστικό κλάδο ξενοδοχίας και εστίασης (hotel management, revenue management, channel management, HR management, guest products & services κ.τ.λ.), β) για τουριστικές μεταφορές (Distribution & Transfers), γ) για μηχανές αναζήτησης κρατήσεων και ηλεκτρονικών τουριστικών γραφείων (booking engines & ΟΤΑ), δ) για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις και εκδηλώσεις, ε) προϊόντα και λύσεις για αερολιμένες, θαλάσσιο τουρισμό-μαρίνες, στ) εφαρμογές και λύσεις βιωσιμότητας (sustainability solutions), ζ) εφαρμογές και λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων (ενδεικτικά ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών εγκαταστάσεων, μουσείων αλλά και νησιών, χωριών, περιοχών με ιδιαίτερη τουριστική συγκέντρωση κ.τ.λ.), η) εξειδικευμένες λύσεις επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών (όπως μέτρηση και αξιολόγηση υπηρεσιών, κοινωνικών δικτύων, διαφήμισης κ.τ.λ.). Παράλληλα υπάρχει ξεχωριστή, ειδική ενότητα για λειτουργικές ιδέες που αφορούν εφαρμογές για την επίλυση και διαχείριση αναγκών που έχουν προκύψει σε επιχειρήσεις, φορείς και μονάδες τουρισμού λόγω της πανδημίας από τον Covid-19.

Προτού προχωρήσετε στην υποβολή της αίτησής σας, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τους όρους συμμετοχής και τα κριτήρια επιλογής του προγράμματος εδώ.

Δομή του προγράμματος

To δεύτερο Idea Platform θα έχει συνολική διάρκεια 11 ημερών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μεταξύ 6 και 22 Απριλίου του 2021 και θα περιλαμβάνει ένα εντατικό πρόγραμμα με εκπαιδευτικά σεμινάρια (workshops), ομιλίες και συμβουλευτική καθοδήγηση. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αποτελείται από δύο φάσεις, την προπαρασκευαστική περίοδο και το διαγωνιστικό μέρος, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η ενεργή παρουσία και συμμετοχή των ομάδων σε όλες τις επιμέρους δράσεις.

Ηγετικές εταιρείες στο πλευρό των ομάδων

Το Idea Platform έχει σχεδιαστεί από την ομάδα του Capsuleκαι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την ενεργή υποστήριξη και συνδρομή μεγάλων οργανισμών της χώρας καθώς και startup εταιρειών του τουριστικού οικοσυστήματος. Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα του προσεχούς Απριλίου συμπράττουν και συμμετέχουν ως στρατηγικοί συνεργάτες -μεταξύ άλλων- η Google, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Expedia Group, το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και η εταιρεία Programize. Επιπλέον, την προσπάθεια του επιταχυντή θα στηρίξουν και εκπρόσωποι αναγνωρισμένων νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού∙ στις τελευταίες περιλαμβάνονται η Clio Muse Tours, η Ferryhopper, η SaMMYacht, η TravelMyth, η Triparound, η Welcome Pickups, η Woof Together, η Workathlon, η Zoottle, κ.ά.

Χρηματικά έπαθλα και βραβεύσεις

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το 2ο Idea Platform και θα αναδειχθούν στις 3 πρώτες θέσεις, διεκδικούν χρηματικά έπαθλα καθώς και δωρεάν υπηρεσίες/παροχές από συνεργαζόμενους υποστηρικτές του προγράμματος. Η διαβάθμιση των βραβείων είναι: 1ο χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, 2ο έπαθλο 2.000 ευρώ και 3ο έπαθλο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, οι 3 νικητές θα έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν απευθείας στο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης, εφόσον ολοκληρώσουν το πρωτότυπο προϊόντος/υπηρεσίας τους και συμμετάσχουν ενεργά σε επιπλέον ώρες καθοδήγησης για την καλύτερη προετοιμασία ένταξής τους στον επόμενο κύκλο Επιτάχυνσης.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το δεύτερο Idea Platform του CapsuleT ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής στο capsuletaccelerator.gr και να καταθέσουν έγκαιρα την αίτησή τους, μεταβαίνοντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3e5bCiZ

Λίγα λόγια για τον CapsuleT

Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο του τουρισμού, που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στη διάρκεια της διετούς λειτουργίας του, έχουν λάβει χώρα συνολικά 3 κύκλοι Επιτάχυνσης, 1 διαγωνισμός ιδεών (Idea Platform) και αναρίθμητες ώρες εκπαίδευσης και εξειδικευμένης καθοδήγησης των συμμετεχόντων. Πρόσφατα, η ομάδα του επιταχυντή προχώρησε στον εμπλουτισμό των προγραμμάτων του τελευταίου, ανακοινώνοντας -μεταξύ άλλων- τη διεξαγωγή ενός διεθνούς bootcamp διάρκειας 3 εβδομάδων που θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο, όπως επίσης τη δρομολόγηση ενός προγράμματος ανταλλαγής startup ομάδων και αποστολών στο εξωτερικό, που θα πραγματοποιείται σε διάφορες χρονικές φάσεις μέσα στη χρονιά. Όλες οι παραπάνω δράσεις αποσκοπούν στην ουσιαστική στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.