Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται πιλοτικά σε επίδομα εργασίας


Ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται ότι γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση και θα προχωρήσει -πιλοτικά προς το παρόν. Πρόκειται για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, κάτι που ουσιαστικά ίσχυε εμμέσως για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (τα λιγοστά αυτά προγράμματα στα οποία δεν προλαβαίνει να ενταχθεί κανείς πέραν κάποιον ελάχιστων), αλλά τώρα λαμβάνει σάρκα και οστά με την ίδια τη συγκατάθεση όσων ανέργων επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράντια Αντωνοπούλου μίλησε στην εφημερίδα Εθνος και εξήγησε ότι 10.000 άνεργοι θα έχουν την επιλογή είτε να παίρνουν το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσουν σαν «επιταγή» πρόσληψης.

Δικαιούχοι, από την πλευρά των εργοδοτών είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως δέκα άτομα, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι που δεν απασχολούν κανένα άτομο. Για επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο με επίδομα ανεργίας 360 ευρώ που θα προσληφθεί σε θέση πλήρους απασχόλησης με μισθό 586 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει κάθε μήνα 226 ευρώ συν τις εισφορές που αναλογούν στο ποσό αυτό.