To Plastic Fantastic Challenge απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νέους επιχειρηματίες αλλά και επαγγελματίες του ευρύτερου βιομηχανικού κλάδου, επιστήμονες, φοιτητές και άτομα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή κάνουν έρευνα σε τομείς αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.


To Plastic Fantastic Challenge απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νέους επιχειρηματίες αλλά και επαγγελματίες του ευρύτερου βιομηχανικού κλάδου, επιστήμονες, φοιτητές και άτομα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή κάνουν έρευνα σε τομείς αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Love plastic, not waste!

Η επανάσταση του πλαστικού ξεκίνησε!Το Plastic Fantastic Challenge, ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας για το πλαστικό, σε κάλει να καταθέσεις τις ιδέες σου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου!

 

Δρόμοι από ανακυκλωμένο πλαστικό;

Κάθε ιδέα που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλαστικού είναι ευπρόδεκτη και θα λάβει όλη τη στήριξη που χρειάζεται για να υλοποιηθεί. Γι’αυτό λοιπόν, μην το σκέφτεσαι! Όσο τρελή ή ανέφικτη και αν μοιάζει, η ιδέα σου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που παράγουμε, χρησιμοποιούμε και κατεργαζόμαστε το πλαστικό, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Η χρησιμότητα, η ευελιξία και το εύρος των υλικών που σήμερα ονομάζομαι πλαστικά είναι τεράστια και διευρύνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να αναπτύξουμε τρόπους που θα εξαλείψουν τις επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον.

 

Αποτελεσματικότερη ανακύκλωση, επανάχρηση πλαστικών απορριμάτων, βιοπλαστικά, μαζική συλλογή αποβλήτων από τη θάλασσα, αλλά και ιδέες ακόμα πιο «απόκοσμες»: Δρόμοι από ανακυκλωμένο πλαστικό, τσιμέντο από πλαστικά απόβλητα, μετατροπή πλαστικού σε πετρέλαιο, αθλητικά παπούτσια από πλαστικά απορρίματα, ντένιμ υφάσματα από τα πλαστικά των ωκεανών και πολλά άλλα.

 

Η επόμενη «τρελή» ιδέα μπορεί να είναι η δική σου!

Μέσω του Plastic Fantastic Challenge, οι ιδέες θα λάβουν στήριξη, εκπαίδευση και πρόσβαση σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ειδικών, ώστε να υλοποιηθούν. Οι καλύτερες ιδέες από όλη την Ευρώπη θα συμμετάσχουν στο 3ήμερο Bootcamp τον Μάρτιο του 2016, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα ύψους 25.000€ και περαιτέρω χρηματοδότηση από ένα πανευρωπάϊκό δίκτυο επενδυτών και ερευνητικών οργανισμών. Δες κάποιες από αυτές τις «τρελές» ιδέες εδώ.

 

Fact: Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, περίπου 8 τόνοι πλαστικών απορριμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς καθημερινά ενώ 63% του συνόλου των πλαστικών αποβλήτων προέρχεται από συσκευασίες μιας χρήσης.

 

160.000 τόνoι υλικού σε περιμένουν!

Αν δεν είσαι σίγουρος από πού να ξεκινήσεις, άκου και αυτό: Η TetraPak, η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασίας τροφίμων παγκοσμίως και υποστηρικτής του Plastic Fantastic Challenge, σε καλεί να αδράξεις μια τεράστια ευκαιρία. Το 25% των συσκευασιών της, αποτελείται από ένα μείγμα πολυμερών και αλουμινίου (polyaluminum mix), για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί βιώσιμος τρόπος να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Αν θέλεις να εργαστείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχεις απ’ευθείας πρόσβαση σε 160.000 τόνους υλικού! Επίσης, η TetraPak δεσμεύεται να στηρίξει τις ιδέες που θα ασχοληθούν με το ζήτημα, με γνώση, δίκτυο και πόρους. Για να μάθεις περισσότερα, δες εδώ

 

Plastic Fantastic Launch

Με σημείο εκκίνησης την Αθήνα και άλλες πέντε πόλεις το Plastic Fantastic Challenge έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη! Πανεπιστήμια, ιδρύματα και εταιρίες σε όλη την Ευρώπη μας καλούν να καταθέσουμε καινοτόμες ιδέες που θα φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πλαστικό. Πάνω από 100 συμμετέχοντες κατέθεσαν μέχρι τώρα τις προτάσεις τους στο διαγωνισμό που συνεχίζει να «τρέχει». Μην ξεχνάτε: η πλατφόρμα του Plastic Fantastic είναι ανοιχτή έως και τις 14 Δεκεμβρίου και περιμένει να ανεβάσετε τις δικές σας ιδέες. Μη διστάσετε να καταθέσετε και τη δική σας ιδέα όσο «ακραία» κι αν είναι. Μπορεί αυτή να είναι αυτή που θα δώσει πολύτιμες λύσεις στον τρόπο διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών ή ακόμη και στην αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από τη χρήση αυτού του υλικού, που τόσο αγαπάμε να μισούμε! Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προσφέρει μέχρι και 10.000€ ως κεφάλαιο εκκίνησης της ιδέας σας και 6 μήνες συνδρομή στο Impact Hub της πόλης σας. Η ομάδα του Plastic Fantastic αλλά και του Impact Hub Athens είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει!

 

 

·      Μάθε περισσότερα και κατάθεσε την ιδέα σου εδώ

·      Ακολούθησε το Plastic Fantastic Challenge στο Facebook

·      Έχεις απορίες; Μίλησέ μας: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα, 210 3210146, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.