Νέα προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στο διαγωνισμό για Ανοικτά Δεδομένα και Αποθετήρια Επιστήμης και Πολιτισμού


Νέα προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στο διαγωνισμό για Ανοικτά Δεδομένα και Αποθετήρια Επιστήμης και Πολιτισμού

Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2015 μπορούν να υποβάλλονται συμμετοχές στον Διαγωνισμό #HackEKT που αφορά Εφαρμογές για Ανοικτά Δεδομένα & Αποθετήρια Επιστήμης & Πολιτισμού. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με στόχο την περαιτέρω καινοτόμα αξιοποίηση και ανάδειξη των ανοικτών συνόλων δεδομένων των αποθετηρίων έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου τα οποία αναπτύσσει. Στις πέντε προτάσεις που θα διακριθούν για την εφαρμογή τους θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ.

Στα εμβληματικά αποθετήρια και τις υπηρεσίες περιεχομένου που αναπτύσσει το ΕΚΤ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για τη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και ασφαλή απόθεση του έγκριτου περιεχομένου της χώρας, εντάσσονται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, το Αποθετήριο ΗΛΙΟΣ του ΕΙΕ, το αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα, το Αποθετήριο του Αρχείου του Ιδρύματος Κ. Σημίτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-publishing που φιλοξενεί πάνω από 16 επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης, οι διαδικτυακές πύλες argo.ekt.gr και openarchives.gr. Ο τεράστιος αυτός όγκος περιεχομένου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την έρευνα, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν καινοτόμοι τρόποι αναζήτησης, πλοήγησης και περαιτέρω χρήσης των δεδομένων από επιμέρους κοινότητες χρηστών, όπως την ερευνητική και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Διαγωνισμός #HackEKT (http://saas.ekt.gr/content/contests) είναι ανοικτός στη συμμετοχή, αλλά καλούνται ιδιαίτερα να συμμετάσχουν διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνται από προγραμματιστές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και επιμελητές ψηφιακών μουσειακών συλλογών, που έχουν καλή αντίληψη της λειτουργίας των ψηφιακών αποθετηρίων και βιβλιοθηκών και γνωρίζουν τις ανάγκες επιμέρους κοινών που τις χρησιμοποιούν.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.