Δείτε τις λεπτομέρειες


Δείτε τις λεπτομέρειες

Για θέματα του υπουργείου Οικονομικών μίλησε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδη. Όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, το ΣΔΟΕ διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές και 316 υπαλλήλους διοικητικά. Αυτή τη στιγμή έχει για έλεγχο 37.500 υποθέσεις, από τις οποίες οι 12.500 παραγράφονται 31/12/2015. 12.500 από αυτές τις 37.500 υποθέσεις παραγράφονται 31/12/2015. Το ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή έχει χρεωμένες (με εντολές ελέγχου, ή εισαγγελικές παραγγελίες) 37.500 υποθέσεις για 421 ελεγκτές. Από 1/1/2015 δεν έχει μετακινηθεί προς το ΣΔΟΕ ούτε ένας υπάλληλος, εκτός από έναν υπάλληλο ο οποίος μετακινήθηκε για να κριθεί διευθυντής.

Παρόλο ότι το αίτημα για νέες προσλήψεις του Υπουργείου Οικονομικών και για ενίσχυση του προσωπικού παραμένει, δεν μποροούν να γίνουν προσλήψεις αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα πολιτικά και οικονομικά όρια. Για το λόγο αυτό το υπουργείο θα προχωρήσει σε ρύθμιση για να παραμένουν οι Εφορίες κλειστές για το κοινό κάποιες μέρες, ώστε να ασχοληθούν οι υπάλληλοι με έλεγχο και με εσωτερικές εργασίες. Οι Εφορίες θα είναι κλειστές κάποιες μέρες, όχι σε όλη την Ελλάδα το ίδιο, σε διαφορετικές θα υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα σε τουριστικές περιοχές.

Παράλληλα, θα διακοπούν οι αποσπάσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών σε οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο, Αρχή ή Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σήμερα συνολικά  300 άτομα από το Υπουργείο Οικονομικών, από έναν αποδεκατισμένο μηχανισμό, έχουν αποσπαστεί εκτός Υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρχει εξαίρεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και κάποιες άλλες πολύ μικρές περιπτώσεις μέχρι ένα όριο, αλλά όλοι οι άλλοι θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο του Υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης το υπουργείο θα προχωρήσει σε ρύθμιση σε ρύθμιση και νομοθετική αν χρειαστεί, για να αξιοποιηθούν σε φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους οι υπάλληλοι όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν νομικά το δικαίωμα αυτή τη στιγμή να κάνουν έλεγχο.

Τέλος θα γίνουν με τάχιστη διαδικασία μετατάξεις 1000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο Υπουργείο Οικονομικών με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ με την οποία έγιναν οι προσλήψεις του τελευταίου διαγωνισμού στο Υπουργείο Οικονομικών, τη διαδικασία του ΑΣΕΠ της 1Κ, ενώ θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα και δεν έχουν προχωρήσει.