Με αφορμή ένα προηγούμενο  άρθρο, ο Παναγιώτης  μας αναλύει τα προσόντα του «δεξιού χεριού» μιας επιχείρησης


Σε μια μέση ελληνική εταιρεία που απασχολεί 5-20 άτομα υπάρχει κάποιος/α που παίζει τον ρόλο του «δεξιού χεριού» του διευθυντή. Συνήθως είναι κοπέλα και λειτουργεί ως γραμματέας , αλλά έχει παραπάνω αρμοδιότητες. Για να έχεις την θέση αυτή , πρέπει να κατέχεις τα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα. Τα τυπικά είναι τα στάνταρντ που απαιτεί η θέση, δηλαδή να ξέρει από υπολογιστές (μην το γελάτε, ακόμα υπάρχουν άτομα που τα pc τα βλέπουν σαν εξωγήινους) , να γράφει και να μιλάει σωστά , να μπορεί να «χτενίζει» τα κείμενα ενός διευθυντή και να είναι ευχάριστη στην επικοινωνία τόσο από το τηλέφωνο όσο και με το κοινό.


Λίγο πολύ στην αγορά εργασίας υπάρχουν χιλιάδες άτομα που να έχουν τα τυπικά προσόντα. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι τα ουσιαστικά προσόντα. Είναι το άτομο που ξέρει την όλη λειτουργία της επιχείρησης, γνωρίζει την εταιρική κουλτούρα και λειτουργεί ως «αλεξικέραυνο» της επιχείρησης. Από το καλημέρα που λέει ο διευθυντής ή ο υπάλληλος να είναι σε θέση να καταλάβει αν , για διάφορους λόγους,  ο διευθυντής είναι στα νεύρα του ή όχι. Εάν είναι μια τέτοια μέρα, τότε θέλει και τους κατάλληλους  χειρισμούς. Για παράδειγμα, μια τέτοια μέρα δεν είναι κατάλληλη για να ζητήσεις εκείνη την άδεια που έλεγες! Ούτε φυσικά αύξηση!


Το σημαντικότερο είναι ότι το «αλεξικέραυνο» να μπορεί να χειριστεί τις εντάσεις/προβλήματα που δημιουργούνται. Η πείρα μου έχει δείξει ότι, τις περισσότερες φορές, λύνονται δίχως να χρειαστεί η μεσολάβηση του διευθυντή. Η δουλειά του διευθυντή , κανονικά, δεν είναι για να λύνει τα όποια μικροπροβλήματα που υπάρχουν. Εάν τον απασχολείς κάθε φόρα με κάτι μικρό, δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με πιο ουσιαστικά πράγματα.  Από εκεί και πέρα πρέπει το «δεξί χέρι» να είναι εχέμυθος/η , διακριτικός/η και να ξέρει να παίρνει πρωτοβουλίες. Φυσικά όλα αυτά αποκτούνται και χτίζονται με τον χρόνο και σίγουρα όχι από την μια στιγμή στην άλλη. Με τον καιρό κάποιο άτομο στην επιχείρηση ξεχωρίζει, κερδίζει την εμπιστοσύνη του διευθυντή και άτυπα αναλαμβάνει το ρόλο του «δεξιού χεριού»

Στις ταινίες και στην τηλεόραση την θέση αυτή την έχει μια εντυπωσιακή παρουσία. Στην πραγματική ζωή την έχει οποιοσδήποτε αρκεί να έχει τα παραπάνω. Και εάν είναι και επιπλέον μια εντυπωσιακή παρουσία, δεν πιστεύω ότι πειράζει κανέναν!