Ο Παναγιώτης Λουκάς μας λέει ότι η σύνταξη ενός βιογραφικού είναι ολόκληρη επιστήμη. Με αφορμή ένα βιογραφικό που ήρθε στα χέρια του... 


Η σύνταξη του βιογραφικού είναι ολόκληρη επιστήμη! Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται αρκετοί.  Δεκάδες σεμιναρίων γίνονται με σκοπό την σύνταξη του «σωστού» βιογραφικού. Επειδή ο καθένας έλεγε το μακρύ και το κοντό του, υπάρχει το ευρωπαϊκό βιογραφικό που φτιάχτηκε με σκοπό να υπάρχει μια κοινή φόρμουλα. Προσωπικά δεν με συγκινεί. Και οπτικά δεν μου αρέσει και δεν το θεωρώ λειτουργικό. Στο internet ή σε διάφορα σεμινάρια μπορείτε να βρείτε υποδείγματα όπως «με επαγγελματική εμπειρία», «χωρίς επαγγελματική εμπειρία», και όποιο συνδυασμό μπορείτε να φανταστείτε.

 

Στόχος του βιογραφικού είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να  δημιουργήσει μία θετική εικόνα για εσάς και να τον βοηθήσει στη διαδικασία επιλογής. Ένα αποτελεσματικό βιογραφικό πρέπει να πείσει τον εργοδότη να έρθει σε επαφή μαζί σας ή με άλλα λόγια να σας εξασφαλίσει μια προσωπική συνέντευξη για τη θέση που σας ενδιαφέρει.

 

Καθώς ο υπεύθυνος για την επιλογή σε μια θέση εργασίας αφιερώνει το ανώτερο 1-2 λεπτά για την ανάγνωση ενός βιογραφικού σημειώματος, ένα πετυχημένο βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να παρουσιάζει με σύντομο, λιτό αλλά περιεκτικό τρόπο όλες τις εμπειρίες και τα προσόντα σας.

 

Έχω δει απόφοιτους ΙΕΚ, που επειδή κάποιος φωστήρας τους το είπε, έχουν βιογραφικό 5 σελίδων και έχουν γράψει, για παράδειγμα, όλα τα μαθήματα που έχουν κάνει! Ο καλύτερος είναι ένας φίλος μου, πληροφορικάριος. Το βιογραφικό του είναι μια σελίδα. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Ξέρει πολύ καλά 5-10 πράγματα. Αυτά ξέρει, αυτά τονίζει και πάντα βρίσκει δουλειά.

 

Το βιογραφικό πρέπει να είναι απλό, πλήρες , σαφές και προσεγμένο και να μην γράφετε ψεματάκια. Πιτσιρικάς την είχα πατήσει και εγώ. Είχα γράψει ότι ήξερα excel και στη συνέντευξη μου έφεραν ένα laptop και μου λένε «κάνε μας αυτό (κάτι στο excel)». Ε, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που φαντάζεστε. Όσο για εάν μετράει το «μέγεθος» του βιογραφικού; Διευθύνων Σύμβουλος σε μεγάλο δημόσιο οργανισμό, το βιογραφικό του είναι 2 σελίδες! Εάν θέλετε να το κάνετε 2 σελίδες , που είναι το σύνηθες, προσπαθήστε να είναι και οι 2 σελίδες συμπληρωμένες το ίδιο. Όχι μία σελίδα και 5 γραμμές στην δεύτερη. Χτυπάει άσχημα.

 

Από έναν πιτσιρικά που βγαίνει στην αγορά εργασίας κανείς δεν έχει απαίτηση να ξέρει τα πάντα. Από έναν μεγαλύτερης ηλικίας, είναι φυσικό να υπάρχουν άλλες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τονίστε τα πράγματα που γνωρίζετε καλά και καλή σας επιτυχία…