Ένα άρθρο για το ελληνικό άρπα-κόλλα των startups που φεύγουν σωρηδόν για Αμερική...


Το διαβάσαμε στο EMEA.gr, από τον Joker, και αξίζει να το διαβάσετε κι εσείς:

 

Κάποτε λοιπόν κάποιος φίλος μου είπε ότι στα διάφορα events που γίνονταν (και συνεχίζονται να γίνονται με αμείωτο ρυθμό) υπήρχε ένα τύπος (serial entrepreneur) που όταν τον ρώταγαν το αντικείμενο της εργασίας του έλεγε: "πηγαινοέρχομαι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Silicon Valley".

 

Κάποιοι γελούσαν μαζί του. Κάποιοι τον είπαν "λαμόγιο". Τελικά όμως ο τύπος αυτός ίσως και να μην ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα και ότι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα και έχει αγκαλιάσει αυτό που λέμε ελληνική startup σκηνή στο EMEAgr.

 

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό κάποιοι άλλοι επίδοξοι entrepreneur και serial επενδυτές έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να στείλουν όσα περισσότερα startup μπορούν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Silicon Valley χωρίς όμως καμία προετοιμασία.

 

Πρόσχημα αυτής της "μανίας" είναι η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων μιας startup που έχει ξεκινήσει από την μικρή αγορά της Ελλάδας. Όμως γιατί επιλέγονται οι ΗΠΑ και δεν επιλέγεται κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης όπως π.χ. η Γερμανίας, η Αγγλία ή ακόμη και η Ολλανδία; Το ερώτημα αυτό έχει μεγαλύτερη αξία αν σκεφθεί κάποιος ότι στις ΗΠΑ ένας Έλληνας (Ευρωπαίος) πολίτης δεν μπορεί να μείνει περισσότερο από τρεις μήνες, όταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να μείνει όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί. Επίσης το ταξίδι μιας ομάδας startup από την Ελλάδα αποτελεί ένα αρκετά δαπανηρό "άθλημα".

 

Έτσι λοιπόν ο Joker έμαθε (με μεγάλη έκπληξη) ότι σε πρόσφατο ταξίδι (γνωστού) startup στις ΗΠΑ δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία από τους μέντορες των ιδρυτών του startup, αλλά και των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ευτυχώς που εκεί βρέθηκε κάποιος καλός άνθρωπος (ομιλών μάλιστα και την ελληνική) που τους βοήθησε να κάνουν κάποια ραντεβού και να μην γυρίσουν άπραγοι στην Ελλάδα.