Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση θα έπρεπε να αλλάζει συνεχώς, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες


2 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σωτήρης Μπαράτσας και η Μαριάνθη Νίκα ξεκινήσανε την Effect πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο και ότι μπορούνε να την χρησιμοποιήσουνε για να λύσουνε τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας, ένα προς ένα, ξεκινώντας με τη νεανική ανεργία. Αποστολή τους είναι να κάνουνε τους νέους ανθρώπους πιο απασχολήσιμους και να τους βοηθήσουνε να μπουν στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό δημιουργούνε προγράμματα και λύσεις, όπως το Success Academy, που δίνει σε τελειόφοιτους και πρόσφατους πτυχιούχους τη δυνατότητα να αναλάβουν ένα πραγματικό project από εταιρείες, όπως η Nestle Hellas, να αναπτύξουν τις δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά εργασίας και να αποδείξουν την αξία τους σε πιθανούς εργοδότες. Για την Effect μιλήσαμε με τον Σωτήρη Μπαράτσα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης ήταν όταν παρατηρήσαμε ένα παράδοξο. Ότι ενώ οι επιχειρήσεις θέλουν να απασχολήσουν νέους ανθρώπους, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους πρόσφατους απόφοιτους των πανεπιστημίων, πιστεύοντας ότι τους λείπουν κάποιες δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, η δημιουργική σκέψη, η διαχείριση project, κά. Και δεν έχουν και άδικο. Είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε τι γίνεται σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Stanford, UCL, Leuven), όπου η εκπαίδευση έχει έναν πιο πρακτικό και χρήσιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με την στείρα γνώση που συχνά λαμβάνουμε στην Ελλάδα. Έτσι καταλάβαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εκπαίδευση ως εργαλείο για να καταπολεμήσουμε τη νεανική ανεργία και κάπως έτσι δημιουργήσαμε την Effect, για να κάνουμε τους νέους στην Ελλάδα πιο «απασχολήσιμους» και να τους βοηθήσουμε να μπουν στην αγορά εργασίας.

 

Effect1.jpg


 
Έχουμε δημιουργήσει το πολυβραβευμένο (πλέον) πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης “Success Academy”, που δίνει την ευκαιρία σε τελειόφοιτους και πρόσφατους απόφοιτους πανεπιστημίου να αναπτύξουν τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας, κάνοντας εξάσκηση σε ένα πραγματικό project μιας εταιρείας και να αποδείξουν την αξία τους σε πιθανούς εργοδότες. Για 6 εβδομάδες οι συμμετέχοντες έχουν το χώρο, το χρόνο και την καθοδήγηση να δουλέψουν σε ομάδες, να ξεπεράσουν προκλήσεις και να μάθουν με έναν βιωματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με εταιρείες που αντιλαμβάνονται την αξία των νέων ανθρώπων και των φρέσκων ιδεών που μπορούν να φέρουν και θέλουν να προσελκύσουν τους πιο ικανούς και ταλαντούχους νέους εργαζόμενους. Για τις εταιρείες, το Success Academy είναι ένας μοναδικός τρόπος να πάρουν καινοτόμες ιδέες και χρήσιμη πληροφόρηση κατευθείαν από τη νέα γενιά, αλλά και να εντοπίσουν τα πιο ικανά νέα ταλέντα για να τα προσθέσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

 

Effect2.jpg

 
Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους στην Ελλάδα να γίνουν πιο «απασχολήσιμοι» και να μπουν άμεσα στην αγορά εργασίας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ταλαντούχοι νέοι που διψούν να αποδείξουν την αξία τους στις επιχειρήσεις και δυστυχώς δεν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Γι’ αυτό θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και να βελτιωθούν επαγγελματικά και προσωπικά, ώστε να είναι πάντα σε θέση να βρίσκουν δουλειά ή να αναβαθμίζουν την καριέρα τους. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση θα έπρεπε να αλλάζει συνεχώς, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι νέοι που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους να μην είναι έτοιμοι για τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Μακροπρόθεσμα, όραμα μας είναι να βοηθήσουμε να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και να έρθει πιο κοντά στη βιωματική μάθηση και την εξατομίκευση σύμφωνα με τα ξεχωριστά στοιχεία του κάθε εκπαιδευόμενου.

 

Effect3.jpg



Στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, μας ξεχωρίζει σίγουρα ο κοινωνικός στόχος μας, που οδηγεί ό,τι κάνουμε καθημερινά. Προς στιγμήν χαιρόμαστε την ευελιξία που έχει μια startup επιχείρηση και προσπαθούμε να μην «κολλάμε» σε νόρμες και κανόνες, αλλά να δουλεύουμε συνεργατικά, γρήγορα και ευέλικτα. Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από 4 άτομα και όλοι μας βάζουμε πάνω απ’ όλα το αποτέλεσμα, παρά το να γίνει η δουλειά «με τον συνηθισμένο τρόπο». Δεν είναι ασυνήθιστο να μας βρείτε στο γραφείο τα Σαββατοκύριακα ή να κάνουμε μεγάλο μέρος της δουλειά που απαιτεί δημιουργικότητα (graphic design, video editing, σχεδιασμός των trainings) αργά το βράδυ από το σπίτι.

 

Έχουμε ταξιδέψει πολύ και δεν έχουμε συναντήσει πουθενά στον κόσμο τόσο εχθρικό περιβάλλον προς τις νέες επιχειρήσεις. Δυστυχώς η κρίση έχει χτυπήσει όλα τα κομμάτια των νεοφυών επιχειρήσεων και κάνει πολύ δύσκολο το να ξεκινήσεις κάτι αξιόλογο και καινοτόμο αν δεν έχεις υποστήριξη. Όλη η διαδικασία, από το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού μέχρι την ασφάλιση και τη φορολογία έχει γίνει μια ατέλειωτη πρόκληση για όλους μας. Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε ιδιωτικούς φορείς, όπως το Impact Hub Athens και το Angelopoulos-Clinton GIU Fellowship αλλά και φορείς άλλων χωρών, όπως η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι οποίοι αγκάλιασαν τις προσπάθειες μας και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Παρόλα αυτά δεν γίνεται να μην σκεφτόμαστε ότι με πιο ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσαμε να αναπτυσσόμαστε πολύ πιο γρήγορα.

 

Είμαστε στα πολύ αρχικά μας βήματα, ωστόσο δεν θα αλλάζαμε κάτι. Ακόμα και πράγματα που κάναμε και αποδείχθηκαν παταγώδεις αποτυχίες, κάτι μας δίδαξαν και μας βοήθησαν να κάνουμε σωστές επιλογές σε άλλα στάδια. Ελπίζουμε σε 5 έτη να έχουμε γίνει ένας οργανισμός συνώνυμος της αποτελεσματικής, διαδραστικής και εξατομικευμένης εκπαίδευσης και να βοηθάμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερους νέους να κάνουν το ξεκίνημα τους στην αγορά εργασίας.
 
Η κρίση πάντα δημιουργεί ευκαιρίες, γιατί όταν έχεις έλλειψη ευκαιριών και πόρων είναι πιο εύκολο να δεις και να καταλάβεις την ουσία των πραγμάτων. Σίγουρα η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι δύσκολη και οι επιχειρήσεις προσφέρουν σημαντικά λιγότερες θέσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι μέχρι το 2020 η νέα γενιά θα είναι το 50% του εργατικού δυναμικού, οπότε ψάχνουν να βρουν τα πιο ικανά και ταλαντούχα νέα άτομα για να τα προσθέσουν στους ανθρώπινους πόρους τους. Η συμβουλή που δίνουμε και στους συμμετέχοντες των προγραμμάτων μας είναι «Ακόμα και αν δεν έχεις όσα ζητάει η αγορά εργασίας, αξιοποίησε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνεις καλύτερος και δούλεψε σκληρά για να αποδείξεις την αξία σου στους εργοδότες». Αυτός είναι και ο πυρήνας του Success Academy.
 

http://effect.education/el/