Φοιτητές Οικονομικού Πανεπιστημίου: «Εμποδίζουμε τη διεξαγωγή αυτών των «εκλογών» που καμία σχέση δεν έχουν με τις δημοκρατικές, ζωντανές και συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών!»


Σε  κινητοποίηση εναντίον των ηλεκτρονικών εκλογών που θέσπισε πρόσφατα η κ.Κεραμέως σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης των φοιτητικών παρατάξεων, μετά από το «στραπάτσο» της ΔΑΠ στις εφετινές φοιτητικές εκλογές προχωρούν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ)

Οπως αναφέρουν οι φοιτητές, οι Διοικήσεις όλων των Τμημάτων της ΑΣΟΕΕ ανάρτησαν στη σελίδα της σχολής ανακοινώσεις, αναφορικά με την προκήρυξη εκλογών ανάδειξης «εκπροσώπων» των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των Τμημάτων. Με την ανακοίνωση αυτή καλεί προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες να συμμετέχουν σε μία διαβλητή ηλεκτρονική διαδικασία με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

«Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος παρεμβαίνει άμεσα στην λειτουργεία και τις δομές του Φοιτητικού Συλλόγου, που διαχρονικά είναι ανεξάρτητες. Ώστε, ο σύλλογος, να σταματήσει να αποτελεί φρένο στα κυβερνητικά σχέδια που πλήττουν την καθημερινότητα, τις σπουδές και την ζωή μας», τονίζουν οι φοιτητές και συμπληρώνουν:

«Οι φοιτητές ήδη έχουμε επιλέξει μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες τους εκπροσώπους μας, με τη διεξαγωγή μαζικών, δημοκρατικών φοιτητικών εκλογών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού μας Συλλόγου ως εκλεγμένο όργανο έχει ευθύνη να ενημερώνει και να διεκδικεί για όλα τα φοιτητικά θέματα»

Η απόφαση του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας»

Οι Διοικήσεις όλων των Τμημάτων της ΑΣΟΕΕ ανάρτησαν στη σελίδα της σχολής ανακοινώσεις, αναφορικά με την προκήρυξη εκλογών ανάδειξης «εκπροσώπων» των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των Τμημάτων. Με την ανακοίνωση αυτή καλεί προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες να συμμετέχουν σε μία διαβλητή ηλεκτρονική διαδικασία με ενιαίο ψηφοδέλτιο, η οποία θα διοργανωθεί από τις Δτων Τμημάτων.

Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος καταδικάζει την ωμή παρέμβαση των Διοικήσεων στις διαδικασίες των φοιτητών! Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος παρεμβαίνει άμεσα στην λειτουργεία και τις δομές του Φοιτητικού Συλλόγου, που διαχρονικά είναι ανεξάρτητες. Ώστε, ο σύλλογος, να σταματήσει να αποτελεί φρένο στα κυβερνητικά σχέδια που πλήττουν την καθημερινότητα, τις σπουδές και την ζωή μας.

Γιατί οι φοιτητές ήδη έχουμε επιλέξει μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες τους εκπροσώπους μας, με τη διεξαγωγή μαζικών, δημοκρατικών φοιτητικών εκλογών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού μας Συλλόγου ως εκλεγμένο όργανο έχει ευθύνη να ενημερώνει και να διεκδικεί για όλα τα φοιτητικά θέματα.

Γιατί η εκπροσώπησή μας και η διεξαγωγή των εκλογών είναι καθαρά υπόθεση των φοιτητών και δε δεχόμαστε την παρέμβαση κανενός.

Γιατί η ηλεκτρονική ψηφοφορία που «εγγυάται» η Διοίκηση είναι διαβλητή και δεν εξασφαλίζει ούτε την ταυτοπροσωπία των φοιτητών, ούτε το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Πρακτικά κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιοι ή πόσοι ψηφίζουν, την εγκυρότητα του αποτελέσματος, την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Γιατί η ηλεκτρονική ψήφος είναι εύκολα χειραγωγήσιμη με την έννοια ότι μπορεί να αναγκάζεται κάποιος να ψηφίσει έχοντας κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του τον οποιονδήποτε (καθηγητή, υποψήφιο κοκ).

Γιατί αυτός ο ένας (!) και μοναδικός (!) τάχα «εκπρόσωπος» των φοιτητών δε θα λογοδοτεί σε κανέναν για τις ενέργειες του, ούτε θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Φοιτητικού Συλλόγου., όπως τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Γιατί η διαδικασία αυτή ευνοεί τις καθεστωτικές παρατάξεις και τις πελατειακές σχέσεις που αυτές δημιουργούν

Γιατί απαγορεύει το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών με το όριο που θέτει ως προς το έτος σπουδών (μπορούν να εκλεγούν οι φοιτητές ως και το 4ο έτος και να συμμετέχουν μέχρι τα ν + ν/2 έτη).

Γιατί προσπαθούν απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, θέσεων, προτάσεων, της ζωντανής συζήτησης, να αντιπαραβάλλουν ένα πρόσωπο – παράγοντα που θα συνδιαλέγεται με τη Διοίκηση.

Τεράστιες ευθύνες έχει και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας που όλο το προηγούμενο διάστημα απέκλειε τους φοιτητές από τις διαδικασίες της Συγκλήτου. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ,όπου επιχειρήθηκε η διεξαγωγή τους, στηρίχθηκαν μόνο απ’ την κυβερνητική παράταξη (την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) και μπλοκαρίστηκαν στην πράξη από τους φοιτητές και τους Συλλόγους τους. Στην ΑΣΟΕΕ δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Στο παρελθόν ομάδα φοιτητών υποκινούμενη από την Νέα Δημοκρατία και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχαν προσπαθήσει να διεξάγουν ηλεκτρονική ψηφοφορία με διαδικασία γκάλοπ και αιτήματα από τα οποία δεν υλοποιήθηκε κανένα.

Για όλους αυτούς του λόγους:

  • Καταδικάζουμε την προκήρυξη εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο! Απαιτούμε οι Διοικήσεις των Τμημάτων να ανακαλέσουν! Τα μόνα όργανα των φοιτητών που έχουν λόγο στις Συνελεύσεις των Τμημάτων είναι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Οι μόνες εκλογές που αναγνωρίζουμε είναι αυτές των Φοιτητικών μας Συλλόγων. Όσο επιδιώκουν να χτυπήσουν τη νεολαία και τα κεκτημένα μας, με όπλο τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ανθρώπινους όρους σπουδών, για αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική!
  • Εμποδίζουμε τη διεξαγωγή αυτών των «εκλογών» που καμία σχέση δεν έχουν με τις δημοκρατικές, ζωντανές και συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών!
  • Καλούμε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή τη διαβλητή διαδικασία που υπονομεύει το φοιτητικό μας σύλλογο.
  • Απαιτούμε τη συμμετοχή του Δ.Σ. των φοιτητών στις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και στα υπόλοιπα όργανα διοίκησης

Προχωράμε σε κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου:

  • Στην Πρυτανεία την Πέμπτη 15/12 στις 12:00.
  • Στους Πρόεδρους όλων των Τμημάτων το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ