ΑΠΘ: Πρωτοφανές κλείσιμο του πανεπιστημίου - Έντονη αντίδραση των καθηγητών

Κλειστό από τις 15/11 το ΑΠΘ - Έντονη αντίδραση των καθηγητών - «Το κλείσιμο προσβάλει την ακαδημαϊκότητα και τη δημοκρατία»

Κείμενο: Ναταλία ΠετρίτηΚλειστό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Απέναντι στην απόφαση αυτή, στέκονται οι καθηγητές που κάνουν λόγο για προσβολή της ακαδημαϊκότητας και της δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιούνται μαθήματα από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 7:00 π.μ.


Επίσης από τις 16 Νοεμβρίου από τις 6.30 π.μ. έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 7.00 π.μ. δεν θα λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου ενώ από τις 16/11 στις 5 το απόγευμα έως και την Παρασκευή στις 6.30 π.μ. θα απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εντός του πανεπιστημιακού campus.

«Προσβολή για την ακαδημαϊκότητα και τη δημοκρατία το κλείσιμο»


Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), για το κλείσιμο του ΑΠΘ και τονίζουν πως η απόφαση δεν συνάδει με κανένα λογικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ασφάλειας του ΑΠΘ.

«Μια άδεια πανεπιστημιούπολη δημιουργεί το ιδανικό πλαίσιο για τις όποιες κινήσεις προσβολής των χώρων του ΑΠΘ», τονίζει ο ΕΣΔΕΠ στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει πως από τις θητείες προηγούμενων πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος είχε εγκαινιαστεί η καλή πρακτική συνέχισης της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των εργαστηρίων και των σπουδαστηρίων του ΑΠΘ στις 16 Νοεμβρίου, καθώς και οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων μνήμης με πλήθος κόσμου το διήμερο της 16ης και 17ης Νοεμβρίου. «Η παρουσία φοιτητών, καθηγητών και αποφοίτων στους χώρους του ΑΠΘ ήταν μια μεγάλη γιορτή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ΕΣΔΕΠ ζητά να μάθει για ποιους λόγους κλείνει το Πανεπιστήμιο και καλεί τις Πρυτανικές Αρχές «να διασφαλίσουν την ομαλή και ανεμπόδιστη προσέλευση φοιτητών και πολιτών στις εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για γενικευμένο τριήμερο λοκ άουτ του ιδρύματος».

ΠΗΓΗ