Αποσύρθηκε, μετά τις αντιδράσεις, η ρύθμιση που άνοιγε την κερκόπορτα για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων-ΑΕΙ. Επιδίωξη ή ατόπημα;


Να περάσει από την «πίσω πόρτα» και εκ του πονηρού την εξίσωση των κολεγίων με ΑΕΙ επιχείρησε η κυβέρνηση, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διατύπωσαν ενστάσεις με αποτέλεσμα τελικά να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία.

Πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ, ρύθμιση η οποία «είχε ξεχαστεί».

Η ρύθμιση αφορούσε τα εξής τμήματα:

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,

Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας,

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.

Ως εδώ καλά, διότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για πτυχιούχους πανεπιστημιακών Τμημάτων που αναβαθμίστηκαν με την ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ, παρότι ολοκλήρωσαν (ή πρόκειται να ολοκληρώσουν) επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν (ή πρόκειται να λάβουν) πτυχίο γεωπόνου.

Επιδίωξη ή ατόπημα;

Όμως, το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορούσε και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων τριετούς φοίτησης με τα πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης. Πρόκειται άραγε για ρύθμιση που κατατέθηκε εσκεμμένα ή πρόκειται για άλλο ένα «ατόπημα» της κυβέρνησης;

Στο σχετικό δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση διαβάζουμε ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη σε συννενόηση των γεωπονικών Τμημάτων με  τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ.Λιβανό και σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας».

Επομένως, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος ήταν πλήρως ενημερωμένοι και είχαν δώσει την έγκρισή τους για την επίμαχη ρύθμιση.

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός τόσο στο δελτίο τύπου όσο και στη Βουλή, απέκρυψε το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τα ιδιωτικά κολέγια, μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Εκ του πονηρού»

«Εμείς διατυπώνουμε τις έντονες ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2. Φέρνετε στην ουσία εκ του πονηρού -και σε αυτό δεν αναφέρθηκε ο Υπουργός- με την τροπολογία αυτή, με την παράγραφο β του άρθρου 2 της συγκεκριμένης τροπολογίας με γενικό αριθμό 1141 και με ειδικό 37, από την πίσω πόρτα την εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ στη βάση του ότι δίνετε τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στα νεοσυσταθέντα τμήματα μιας σειράς πανεπιστημίων, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης.

«Αλλά πονηρά» συνέχισε ο βουλευτής «βάζετε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων τριτοετούς φοίτησης δηλαδή με τα πέντε χρόνια που χρειάζονται για να σπουδάσουν οι διάφορες ειδικότητες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου. Ζητούμε και πραγματικά θέλουμε να τοποθετηθείτε. Για αυτήν την παράγραφο ζητούμε την απόσυρσή της.

Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας, ότι δίνεται η δυνατότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνων σε μια σειρά από σχολές που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όσο υπάρχει αυτή η κατάπτυστη δεύτερη παράγραφος. Ζητάμε λοιπόν την απόσυρσή της και ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και για αυτό και για τις τροπολογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κερκόπορτα

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το δεύτερος μέρος της τροπολογίας «ανοίγει την κερκόπορτα στους αποφοίτους ΙΕΚ κολεγίων να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών και πανεπιστημιακών σχολών που έγιναν μετά την εξομοίωση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια».

Μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Λιβανός ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης «για νομοτεχνικούς λόγους» και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συζήτηση στη Βουλή

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς, θέλω να πω ότι συμφωνούμε στο άρθρο 1 της τροπολογίας. Νομίζω ότι απαντά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Όσοι τουλάχιστον εκλεγόμαστε σε αγροτικές περιφέρειες το συναντάμε καθημερινά και μας το βάζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Άρα δίνει μια λύση.

Θέλω να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ για το άρθρο 2 επειδή βλέπω για τη διεύρυνση της δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος βάζετε στην παράγραφο β και ουσιαστικά ανοίγετε την κερκόπορτα στους αποφοίτους ΙΕΚ κολεγίων να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών και πανεπιστημιακών σχολών που έγιναν μετά την εξομοίωση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Αν αυτό έχει γίνει και σε άλλα επαγγέλματα, π.χ. στους μηχανικούς μια και βλέπω τον κ. Στύλιο εδώ…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κι Τροφίμων): Απάντησε ο κύριος Υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Αν αυτό το πράγμα θεωρείτε ότι ανοίγει την κερκόπορτα.

Θα το αποσύρει;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κι Τροφίμων): Απάντησε.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: Μόνο το άρθρο 1 ισχύει;

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Το αποσύρει; Όλο;

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ Αποσύρονται τα επαγγελματικά;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κι Τροφίμων): Ναι.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Άρα αποσύρεται.

Μπορείτε να το επαναλάβετε; Διότι όπως καταλαβαίνετε κανένας δεν το αντιλήφθηκε αυτό. Μπορείτε να το επαναλάβετε εσείς, κύριε Υφυπουργέ; Κανείς σε αυτήν την Αίθουσα δεν το κατάλαβε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κι Τροφίμων): Το είπε ο κύριος Υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Λέτε να μην προσέχουμε τον Υπουργό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Το αποσύρει και θα κρατηθεί σε νομοτεχνική. Το είπε.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Άρα αποσύρεται το άρθρο 2.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ναι το είπε.

Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ διευκρινίστε και πάλι για το άρθρο 2.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ίσως δεν το είπα καθαρά, ίσως δεν το άκουσε ο κ. Κατρίνης.

Επαναλαμβάνω ότι αυτό το κομμάτι, το οποίο ξεκίνησε να τοποθετείται αποσύρεται, όπως είπα και πριν για νομοτεχνικούς λόγους και θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Δεν είναι λοιπόν, προς συζήτηση σήμερα ούτε προς ψήφιση.

01.jpg

Πηγή: www.alfavita.gr