«Πρωτοβουλία Νέων»: Πολλά τα προβλήματα με την εξεταστική

«Ζητούμε την έγκαιρη ενημέρωση φοιτητών και φοιτητριών σχετικά με την διεξαγωγή των εξετάσεών τους»

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Νέων»:


«Το Εαρινό εξάμηνο οδεύει προς το τέλος του και το ένα μετά το άλλο, τα τμήματα των Πανεπιστημίων ξεκινούν τις συζητήσεις για το πότε αλλά κυρίως το πως θα πραγματωθεί η εξεταστική περίοδος. Πολλά περιφερειακά Τμήματα έχουν ήδη αναρτήσει προγράμματα εξεταστικής επιλέγοντας την εξ αποστάσεως εξέταση, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πόσο περίεργο θα ήταν να πραγματοποιηθεί ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως αλλά η εξεταστική να γίνει δια ζώσης. Ωστόσο, η δήλωση σχετικά με την δυνατότητα των Τμημάτων να διαλέξουν την δια ζώσης εξέταση, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Πώς θα αποφασίσουν τα Τμήματα μία δια ζώσης εξεταστική όταν η πλειοψηφία των φοιτητών είτε έχει ξενοικιάσει είτε δεν έχει νοικιάσει ποτέ σπίτι στην φοιτητική του πόλη; Πώς ένα τμήμα στην Αθήνα θα καλέσει τους φοιτητές του σε μία δια ζώσης εξεταστική όταν οι περισσότεροι βρίσκονται στις πόλεις τους και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις άνοιξαν μόλις λίγες μέρες πριν;Τί γίνεται με τους φοιτητές που σπουδάζουν σε περιοχές όπου η διαθεσιμότητα σπιτιών είναι περιορισμένη λόγω της τουριστικής περιόδου;

Όλα αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα αν αναλογιστεί κανείς πως τόσους μήνες το φοιτητικό κίνημα ζητούσε να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση των πανεπιστημίων αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για τις ανάγκες των φοιτητριών και των φοιτητών. Τώρα που φτάσαμε στο αδιέξοδο, ως Πρωτοβουλία Νέων θεωρούμε πως σε περίπτωση που κάποιο τμήμα επιλέξει την δια ζώσης εξεταστική χωρίς να έχει ενημερώσει τους φοιτητές τουλάχιστον ένα μήνα πριν, τότε όσοι φοιτητές δεν έχουν νοικιάσει κάποιο σπίτι πρέπει είτε να στηριχθούν οικονομικά είτε να τους επιτραπεί η εξ αποστάσεως εξέταση.

Το θέμα της ενημέρωσης δεν αφορά μόνο την δύσκολη περίοδο που ζούμε. Είναι αδιανόητο να μην ενημερώνονται οι φοιτητές έγκαιρα έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε πως τα θέματα εκπαίδευσης δεν μπορούν να αποτελούν μία βεβιασμένη διαδικασία με θύματα φοιτητές και καθηγητές αμφότερους.

Ζητούμε:

- Την έγκαιρη ενημέρωση φοιτητών και φοιτητριών σχετικά με την διεξαγωγή των εξετάσεών τους.

- Την οικονομική στήριξη φοιτητριών και φοιτητών που θα κληθούν να αναζητήσουν στέγη, έναν μήνα πριν την εξεταστική.

- Την λήψη ειδικών μέτρων για φοιτητές και φοιτήτριες σε νοικοκυριά με ευπαθή άτομα.

- Την πρόνοια για φοιτήτριες και φοιτητές που θα νοσήσουν".»