Η επιστολή πρωτοετή φοιτητή στη Ν. Κεραμέως: Αυτό άραγε είναι το κράτος-πρόνοιας; Ένα τηλεοπτικό show για την Ευρωπαϊκή προβολή του κράτους μας; 


Το πρόγραμμα θα αφορά 560.000 δικαιούχους, (φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές) και για το οποίο, αν και έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρουσιάζει αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές.

Ήταν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα που έγιναν οι πρώτες προαναγγελίες για την έναρξη του προγράμματος που θα επιδοτεί με 200 ευρώ μέσω voucher την αγορά λάπτοπ, τάμπλετ και υπολογιστών, με τους ωφελούμενους να ελπίζουν ότι αυτή η ενέργεια θα καλύψει κάποιες ελλείψεις που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και οι οποίες καλύπτονται μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα σχολεία, με τη διάθεση δανεικού εξοπλισμού από τις σχολικές μονάδες στις οικογένειες που δεν διαθέτουν υπολογιστή ή λάπτοπ.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζει voucher αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού tablet, laptop, desktop. Η υλοποίηση του προγράμματος voucher έχει κολλήσει σε μια σειρά διαδικασιών τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να λύσει, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα.

Αν και, όπως όλα δείχνουν, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί, η έναρξη του προγράμματος δεν θα «προλάβει» να καλύψει τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας αποτελεί μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας στον στρατηγικό σχεδιασμό του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και προσβλέπει στη χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

- Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

- Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.

- Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας, στην οποία οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτησή τους. Η είσοδος στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, θα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό που θα ισοδυναμεί με την επιταγή των 200 ευρώ.

Αντιδράσεις φοιτητών

"Τα υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης με voucher των 200 ευρώ για μαθητές & φοιτητές με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα. Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό ύψους 112 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρ’ όλο που η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπερτόνισε το πρόγραμμα από τον Δεκέμβριο σε όλο το τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας μας, φημολογείται ότι η ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας θα γίνει είτε τον Μάρτη είτε τους επόμενους μήνες. Συγγνώμη, ο σκοπός είναι το voucher να δοθεί στην δύση της πανδημίας; Από τον Μάρτιο του 2020 τα σχολεία είναι κλειστά σχεδόν για 6 μήνες και τα πανεπιστήμια για πολύ περισσότερο. Αυτό άραγε είναι το κράτος-πρόνοιας; Ένα τηλεοπτικό show για την Ευρωπαϊκή προβολή του κράτους μας;

Τα voucher είχαν προγραμματιστεί να μοιραστούν πριν τα Χριστούγεννα. Έπειτα υπήρξαν δύο νέες μεταθέσεις. Μία για τέλη Ιανουαρίου και άλλη μία για τέλη Φλεβάρη. Τώρα λένε για τον επόμενο ή για τους επόμενους μήνες. Ευελπιστώ πραγματικά η νέα αυτή απροσδιόριστη μετάθεση να μείνει στις φήμες και να δοθεί το συντομότερο δυνατόν το voucher αυτό στις οικογένειες της πατρίδας μας που τα έχουν ανάγκη."

Γεώργιος Βόκολος (Πρωτοετής Φοιτητής)