Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων


Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για την ομαλή και έγκαιρη διανομή των φοιτητικών συγγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη του -μεταξύ άλλων- και τα σχετικά ερωτήματα που τίθενται από φοιτητές, γονείς, διδάσκοντες.

''Σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας  Β. Διγαλάκη,   ενημερωθήκαμε πως η επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να μεταβούν οι φοιτητές στις πόλεις στις οποίες σπουδάζουν, συνεπώς να πραγματοποιηθεί η διανομή των συγγραμμάτων από τα τοπικά Σημεία Διανομής” τονίζουν οι εκδότες σε ανακοινωθέν, και σημειώνουν τα εξής:

Είναι απολύτως θεμιτή η θέση του υπουργείου Παιδείας να ωθήσει τους φοιτητές να βρεθούν στις πόλεις που βρίσκονται τα Πανεπιστήμια στα οποία έχουν εγγραφεί, η πραγματικότητα όμως μας αναγκάζει να θεωρήσουμε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό.

Είναι βέβαιο ότι υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν, θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών που ΔΕΝ θα μεταβεί στον τόπο σπουδών του. Άλλωστε, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, μεγάλος αριθμός μαθημάτων θα γίνει διαδικτυακά, άρα δεν θα απαιτηθεί η φυσική παρουσία των φοιτητών στον χώρο διδασκαλίας. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι επίσης πολύ πιθανό να χειροτερέψουν οι συνθήκες-λόγω covid-19 κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε χώρο διδασκαλίας ή του ευρύτερου περιβάλλοντος, γεγονός που όταν συμβεί θα οδηγήσει σε καραντίνα και κλείσιμο του χώρου. Εξίσου πιθανό είναι να υπάρξει κρούσμα και σε Σημείο Διανομής - με δεδομένη την ταυτόχρονη προσέλευση μεγάλου αριθμού φοιτητών για την παραλαβή των συγγραμμάτων, κάτι πολύ σύνηθες και αναπόφευκτο. Αυτή είναι μια ευθύνη που ούτε εμείς, ούτε οι συνεργάτες μας, τα βιβλιοπωλεία-Σημεία Διανομής, επιθυμούν να αναλάβουν.

Ζητούμενο είναι να παραλάβουν όλοι οι φοιτητές της χώρας τα συγγράμματά τους εγκαίρως και με απόλυτη ασφάλεια. Ρεαλιστική, αν και οικονομικά δυσβάταχτη, πεποίθηση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αποστολή των συγγραμμάτων στους φοιτητές κατ’ οίκον με εταιρίες κούριερ, ακριβώς όπως έγινε και στο εαρινό εξάμηνο 2019-20. Είναι ένα σύστημα που δοκιμάστηκε σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες (γενικό lockdown) και η επιτυχία άγγιξε το απόλυτο, καθώς οι φοιτητές παρέλαβαν τα βιβλία τους σε ποσοστό 97,5%. Είμαστε βέβαιοι ότι αν επαναληφθεί η ίδια διαδικασία στο προσεχές χειμερινό εξάμηνο, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία διότι πλέον υπάρχει η εμπειρία της προηγούμενης φοράς. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολη, επίπονη και οικονομικά επώδυνη για όλα τα μέλη του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι η διανομή των συγγραμμάτων μέσω Σημείων Διανομής είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε αδιέξοδο και ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών να μην παραλάβει τα βιβλία του. Επαναλαμβάνουμε ότι το ζητούμενο είναι να παραλάβουν τα συγγράμματα όλοι οι φοιτητές εγκαίρως και με απόλυτη ασφάλεια, τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις οικογένειές τους. Οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων είναι έτοιμοι να κάνουν μια ακόμα κοινωνική προσφορά και γενικά ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά τους, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο του Υπουργείου Παιδείας και, φυσικά, την ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να προετοιμαστούν εγκαίρως τόσο οι επιχειρήσεις μας, όσο και ολόκληρη η αλυσίδα συνεργατών μας που εμπλέκεται, μέχρι τα συγγράμματα να φτάσουν στα χέρια κάθε φοιτητή.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα ακολουθήσουμε για άλλη μία φορά, την πιο αξιόπιστη λύση, έστω και υπό αυτές τις πολύ αντίξοες συνθήκες, με δεδομένο ότι ο αριθμός των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου προς διακίνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερος του εαρινού.