Τα μέτρα για τις δομές της Ανώτατης Εκπαίδευσης


Αναλυτικά, μιλώντας για τη λειτουργία των δομών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:

  Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα πανεπιστήμια τους.

  - Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

- Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. Euro. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

- Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.  

Μέτρα πρόληψης στα πανεπιστήμια

  Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στα Κολέγια αφορούν:

- Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

- Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

- Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

  Οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών

  Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης των πανεπιστημίων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, έχει εγκριθεί η ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

   Η λειτουργία των βιβλιοθηκών, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, θα είναι «κανονική», με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Τα μέτρα θα είναι πιο ενισχυμένα, «καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες».

«Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις»

  Έκκληση προς όλους τους φορείς να συμπράξουν στο έργο που υπάρχει μπροστά μας, απηύθυνε η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις».

  «Μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα-βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις», είπε η κ. υπουργός. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μάς βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας μόνο βλάπτει», κατέληξε.