Ν. Κεραμέως: Επιστρέφει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Παν/μια


Σε πρώτη προτεραιότητα για τη Νίκη Κεραμέως, βρίσκεται η κατάργηση του ασύλου.
Η νέα υπουργός υποστήριξε ότι στόχος είναι να επιστρέψουν «τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο». 

kerameosbig.jpg

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή που αναμένουμε, καθώς μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών (τέλος στους αιώνιους φοιτητές δηλαδή), νέο σύστημα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του δημοσίου.

Όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, η κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε τα παρακάτω:

– Βελτιώνουμε στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

-Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

– Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

– Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

– Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

– Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.