Ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα λίπανσης που φιλοδοξεί σύντομα να βγει στην αγορά. 


Στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας λίπανσης που χρησιμοποιούν οι αγρότες στοχεύει το νέο πρωτοποριακό σύστημα που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Σε συνεργασία με τρεις φοιτητές του Τμήματος στήθηκε η start-up «Agile» και ήδη οι αισθητήρες που οδηγούν σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εφαρμόστηκαν σε μηχανήματα λίπανσης σε 12 χωράφια σιταριού σε Μαγνησία και Λάρισα.

Με βάση το πρόγραμμα, θα γίνει αξιολόγηση του συστήματος μετά την φετινή συγκομιδή, ενώ ο στόχος είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά. 

Η αρχική ιδέα για το συγκεκριμένο σύστημα ήρθε από έναν νέο αγρότη – φοιτητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος συνεργάστηκε με το Εργαστήριο στο πλαίσιο πτυχιακής του εργασίας. 

Πριν δύο χρόνια, σε συνεργασία με άλλους 2 συμφοιτητές του έφτιαξαν την start-up «Agile» για να αναπτύξουν το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο φέτος τέθηκε σε λειτουργία. 

Το σύστημα αποτελείται από οπτικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται πως είναι η καλλιέργεια και δίνουν οδηγία, με βάση έναν αλγόριθμο, για το επίπεδο λιπάσματος που απαιτείται και ενώ το μηχάνημα βρίσκεται σε κίνηση. Η αρχή έγινε με το σιτάρι και το σύστημα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και σε φυτείες καλαμποκιού κι άλλων καλλιεργειών. 

Αποτελεί μέρος της λεγόμενης γεωργίας ακριβείας, η οποία αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης της γεωργίας, και μέσα από την τεχνολογία της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών προσαρμόζει την ποσότητα λιπάσματος που απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας και το σημείο του χωραφιού.