Επανέρχεται η διάταξη που ορίζει ισοδύναμους με μεταπτυχιακό τίτλους Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Σχολών


Επανέρχεται η διάταξη για τους τίτλους «Μάστερ» στα πτυχία των 5ετών σπουδών Πολυτεχνείων και στις Γεωπονικές σχολές της χώρας με το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που κατατέθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από το υπουργείο Παιδείας στην Βουλή.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε παρά την προσπάθεια συνεργασίας υπουργείου Παιδείας και Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία κατέθεσαν προτάσεις για το θέμα στην αρμόδια αναπληρώτρια κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά είδαν τελικά το κείμενο να κατατίθεται χωρίς καμία από αυτές και τους δόθηκε να καταλάβουν ότι «δεν νομοθετούμε μαζί»...

Κατόπιν αυτού έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων, όπως αναφέρει το Βήμα αναμένεται αυτή την εβδομάδα ή τις αρχές της άλλης να συνεδριάσει για το θέμα, με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στα πρόθυρα «εγκεφαλικών επεισοδίων».

Στο νομοσχέδιο δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα στο πλαφόν που είχε τεθεί για τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές (το υπουργείο αύξησε λίγο το ποσό των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών όταν δίνουν εξειδίκευση, που τώρα δεν θα ξεπερνούν τα 2500 ευρώ), ενώ μάλιστα στις διατάξεις του ορίζεται ότι σε 4 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου, όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ που δεν θα «συμμορφωθούν» παύουν να ισχύουν.

Στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί επίσημα από το υπουργείο τις επόμενες ώρες στα Πανεπιστήμια, ωστόσο η ένταση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης φαίνεται ότι δεν αποφεύγεται. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ (που στο σύνολο τους έχουν μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα) είχαν εκφράσει διαφωνίες από την πρώτη στιγμή με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και είχαν ζητήσει συζήτηση του θέματος από την αρχή, με «λευκή ατζέντα».

Με το νομοσχέδιο, όπως είναι ήδη γνωστό, γίνεται ο - παγκοσμίου πρωτοτυπίας -διαχωρισμός μεταξύ Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακής Επαγγελματικής Ειδίκευσης (Π.Μ.Ε.Ε.). Nα σημειωθεί ότι ΠΜΕΕ θα απονέμουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.Ε.) και σ αυτα θα ... δικαιολογείται το πλαφόν διδάκτρων.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ιδρύονται και Ινστιτούτα Διδακτορικών Σπουδών (Ι.ΔΙ.Σ.), για δια-ιδρυματικές συνεργασίες και «σχηματισμούς επιστημονικών και ερευνητικών πεδίων οι οποίοι αντιστοιχούν σε επιμέρους ενότητες συγγενών γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύονται στο Ιδρύον Πανεπιστήμιο (Κτητορικό Ίδρυμα) και τους συνεργαζόμενους θεσμούς».