...αναφέρει ο Πρύτανης του ΑΠΘ για το «No Border Camp» με τους αλληλέγγυους σε πρόσφυγες και μετανάστες... Το πληροφορήθηκε από τις... αφίσες!


Τους προβληματισμούς τους για την κατασκήνωση στους χώρους του ΑΠΘ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «No Border Camp» εξέφρασε ο πρύτανης του Ιδρύματος Περικλής Μήτκας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Περίπου 1000 άτομα - αλληλέγγυα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, Έλληνες ή και ξένοι, θα βρεθούν από 15 έως και 24 Ιουλίου στους χώρους του πανεπιστημίου και θα κατασκηνώσουν εκεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τα πρωινά θα υπάρχουν πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και το βράδυ εκδηλώσεις εντός του ΑΠΘ.

Οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν ιδέα για το camp και το πληροφορήθηκαν από αφίσες και posts στο internet, αλλά και από πληροφόρηση της αστυνομίας. Μετά από χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της συγκλήτου του Ιδρύματος αποφασίστηκε να κλείσει η παλιά Φιλοσοφική καθώς και η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, ενώ όλα τα κτίρια θα λειτουργούν με λιγότερες εισόδους. Παράλληλα, θα υπάρχει μία συντονιστική επιτροπή που θα λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

«Θα ήθελα πολύ να αποτραπεί η εγκατάσταση των ατόμων, αλλά δε μπορώ να κάνω εκτίμηση εάν μπορεί να το κάνει η αστυνομία ή όχι. Φαντάζομαι πως αν έλεγαν ότι θα πάνε σε άλλο χώρο, όπως στη Διεθνή Έκθεση μπορεί και να υπήρχε μια προσπάθεια» υπογράμμισε ο πρύτανης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν επικοινώνησε κανείς με τον ίδιο, δεν δόθηκε άδεια, «και δεν θα μπορούσε να δοθεί, αφού το πανεπιστήμιο δεν είναι για να δέχεται κατασκηνωτές», όπως είπε. Σύμφωνα με τον πρύτανη, «το πανεπιστήμιο θα παραμείνει βήμα ελεύθερης έκφρασης αλλά δε μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης δράσης χωρίς κανέναν έλεγχο». 

Η ανησυχία τους κινείται σε πολλά επίπεδα, όπως της υγιεινής, ασφάλειας αλλά και προστασίας της περιουσίας του πανεπιστημίου, καθώς θα έρθουν πολλά άτομα και μεταξύ αυτών και αρκετοί με παραβατική συμπεριφορά. «Το ΑΠΘ διαθέτει ακριβό εξοπλισμό και δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση και με τους λίγους φύλακες να αποτρέψει παραβιάσεις κτιρίων» σημείωσε.