Με επείγουσα τροπολογία, το ερευνητικό και διδακτικό έργο των ΑΕΙ θα υποστηριχθεί από τον ελληνικό στρατό.


Όχι, δεν είναι ανέκδοτο, πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα: Το ερευνητικό και διδακτικό έργο των ΑΕΙ θα υποστηριχθεί από τον ελληνικό στρατό, με κάποιον τρόπο που προς το παρόν παραμένει άγνωστος, ή -τουλάχιστον- ασαφής. Προφανώς και κάποιο σχέδιο έχει υπόψη της το επιτελείο του κυρίου Καμμένου, ή προσπαθεί να δείξει και ένα πρόσωπο πιο κοντινό στη νεολαία και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα πάντως με την τροπολογία, το ΓΕΕΘΑ μπορεί να ιδρύσει έδρα στα ελληνικά ΑΕΙ και αυτή θα χρηματοδοτηθεί από πίστωση που θα «ανοίξει» για τον σκοπό αυτό από τον τακτικό προϋπολογισμό του. Το ποσό αυτό θα δοθεί για τις «διδακτικές και επιστημονικές ανάγκες της έδρας αυτής».

Στόχος της, όπως πληροφορούμαστε, είναι να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και Ενόπλων Δυνάμεων για τη μεταφορά γνώσεων και την ανταλλαγή εμπειριών, τη συμμετοχή στην ακαδημαϊκή έρευνα εξειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού.

Σύμφωνα, βέβαια, με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Τα Νέα, ως σήμερα τον νόμο περί εδρών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για την υποστήριξη των ΑΕΙ από σημαντικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες αλλά και μεγάλα ιδρύματα σχεδόν κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει ως τώρα ενεργοποιήσει. Ο λόγος; Αναποφασιστικότητα, ατολμία, φόβος για τη «δράση» των φοιτητών και των ομάδων εκείνων που δεν συμπαθούν τις επιχειρήσεις και τους δωρητές.

Ποιο θα είναι το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κάνει την έδρα του και να στείλει το «στρατιωτικό προσωπικό του»; Αυτό μένει να δούμε. Κρατήστε, όμως, μικρό καλάθι!