Ποιά είναι τα αιτήματα τους;


Ποιά είναι τα αιτήματα τους;

 

Απεργία κήρυξε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΠΟΣΔΕΠ, για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Στην απεργία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ της χώρας.

 

Η ΠΟΣΔΕΠ στις 12.00 το μεσημέρι, θα κάνει παράσταση στο Υπουργείο Οικονομικών, στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Πανεπιστημίου 37, ζητώντας να συναντήσει τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και τον Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη όπου θα εξηγηθούν οι θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ για τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου και θα τους ζητηθεί η άμεση εφαρμογή της απόφασης 4741/2014 του ΣτΕ για το θέμα. Επιπλέον η ΠΟΣΔΕΠ θα καταθέσει άμεσα προσφυγή στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της απόφασης.

 

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, καλεί όλους τους καθηγητές Πανεπιστημίου, να συμμετέχουν στην απεργία της 15/6 και όσοι βρίσκονται στην Αθήνα, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Πανεπιστημίου 37). Επιπλέον, καλεί τα μέλη ΔΕΠ που βρίσκονται σε άλλες πόλεις, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ σε κάθε πόλη.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι επίσημες δηλώσεις για επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, η τροπολογία για αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής στα ειδικά μισθολόγια και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για το ασφαλιστικό σύστημα, προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον για τα μέλη ΔΕΠ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

 

Μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών

H πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για «αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια», η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για «εξορθολογισμό» των ειδικών μισθολογίων και οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις του Αν. Υπουργού Οικονομικών περί εξέτασης των ειδικών μισθολογίων «από μηδενική βάση», σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα για νέες μειώσεις στις αποδοχές  των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια, δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά τα ειδικά μισθολόγια έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Παράλληλα, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στους συντελεστές φορολόγησης μειώνουν ήδη και άλλο τις ήδη εξευτελιστικές καθαρές αποδοχές των μελών ΔΕΠ. 


Να υπενθυμίσουμε ότι:
- Οι αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών υπέστησαν αβάσιμες, οριζόντιες περικοπές, χωρίς σαφή κριτήρια και αίσθημα δικαίου, οι οποίες κατά την περίοδο 2010-13 κυμάνθηκαν περίπου στο 40%. 
- Η ισορροπία μεταξύ των ειδικών μισθολογίων, έχει ανατραπεί από το 2008-9 με αυξήσεις της τάξης των 40 έως 100% στις άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων αλλά και πρόσφατα με αποκατάσταση των περικοπών των μισθών όλων των άλλων ειδικών μισθολογίων πλην των πανεπιστημιακών. 
- Η Κυβέρνηση παρανόμως δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση 4741/2014 του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και αποκατάσταση τους στο επίπεδο του 2012 από 30/12/2014. 
- Πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και κατάργηση του - κατά 50% -  επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας.

 

Συνταξιοδοτικό των Πανεπιστημιακών

Οι συνταξιούχοι πρώην μέλη ΔΕΠ ανήκουν στην κατηγορία αυτών που οι συντάξεις τους υπέστησαν σημαντικές μειώσεις (άνω του 55%) στην περίοδο της κρίσης και αναμένεται να πληγούν ακόμη περισσότερο με τις αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα (Ν.4387/2016). Ο νόμος αυτός επιδεινώνει δραματικά τους όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης για όλα τα μέλη ΔΕΠ. Δημιουργεί δυο κατηγορίες συνταξιούχων (παλαιών και νέων), επιβαρύνοντας με σημαντικές μειώσεις περισσότερο τους νέους συνταξιούχους και δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον για τους παλαιούς.

 

Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος περιέχει μια σειρά από δυσμενείς ρυθμίσεις, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων μελών ΔΕΠ, με σημαντικές μειώσεις στην  κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ, οι οποίες συνολικά αναμένεται να υπερβούν το 30%. Αν και η βασική σύνταξη των σημερινών συνταξιούχων διατηρείται, αυτό γίνεται μόνο προσωρινά μέχρι το 2018, ενώ και αυτοί θα υποστούν μειώσεις στην  επικουρική σύνταξη και στα μερίσματα ΜΤΠΥ. 

 

Στη δραστική μείωση της βασικής σύνταξης των μελών ΔΕΠ συμβάλλει επιπρόσθετα το γεγονός ότι τα συνολικά έτη ασφάλισης για τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ σπανίως υπερβαίνουν τα 35 έτη, καθώς συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση ηλικίας 67, ενώ αναλαμβάνουν υπηρεσία σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών εξαιτίας των αυξημένων απαιτούμενων προσόντων (διδακτορικές σπουδές, ερευνητική προϋπηρεσία) που δεν υπάρχουν στις άλλες ομάδες δημόσιων λειτουργών ή ειδικών μισθολογίων. 

 

Συγκεκριμένα, οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν και στα μέλη ΔΕΠ είναι οι εξής:

- Χαμηλότερες κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν υψηλές αποδοχές και πολλά έτη ασφάλισης. Η κύρια σύνταξη για ένα μέλος ΔΕΠ με 35 έτη υπηρεσίας αναμένεται να μειωθεί κατά 26-30%.
- Η κύρια σύνταξη υπολογίζεται πλέον με βάση μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά).
- Για τους νυν συνταξιούχους διατηρείται μεν η κύρια σύνταξη στα ίδια επίπεδα με τη μέθοδο της προσωπικής διαφοράς αλλά αυτό μόνο μέχρι το 2018.
- Για τους νέους συνταξιούχους που θα αποχωρήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, εάν η μείωση στην κύρια σύνταξη είναι μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με τη σημερινή, τότε αυτή θα εφαρμόζεται κλιμακωτά (το 1/2, 1/3 και 1/4 της διαφοράς ανάλογα με το έτος που θα αποχωρήσουν, 2016, 2017 και 2018, αντίστοιχα).
- Ειδικά στα μέλη ΔΕΠ, αναμένεται σημαντική μείωση και της επικουρικής σύνταξης σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ.
- Μειώνονται και τα μερίσματα που δίνει το ΜΤΠΥ σε παλαιούς (και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016) και νέους συνταξιούχους.
- Θέτει σε όλους πλαφόν έως τις 31/12/2018 τις 2.000 ευρώ μεικτά σύνταξη, δηλαδή 1.800 με 1.820 ευρώ καθαρά. 
- Αναμένεται μείωση και του εφάπαξ από 13-27%, λόγω νέου τρόπου υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
- Η ενοποίηση των ταμείων οδηγεί επίσης σε ισοπέδωση παροχών υγείας προς τα κάτω και οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα.
- Τέλος θεσπίζονται υψηλότερες εισφορές (κατά 0.5%) στα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ με συνεπαγόμενη νέα μείωση του καθαρού μισθού.

 

Τα αιτήματα των Πανεπιστημιακών είναι:
- άμεση εφαρμογή της απόφασης 4741/2014 του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και για αποκατάσταση των αποδοχών στο επίπεδο του 2012 από 30/12/2014,
- επίσημη διάψευση των διαφαινόμενων σχεδίων για νέες άμεσες ή έμμεσες μειώσεις στο ήδη απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των μελών ΔΕΠ,
- επαναφορά της ισορροπίας στα ειδικά μισθολόγια, με μισθολογική μεταχείριση των πανεπιστημιακών αντάξια του λειτουργήματος και των προσόντων τους,
- απόσυρση της τροπολογίας για την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης των μελών ΔΕΠ (αύξησης λόγω της παρέλευσης των ετών υπηρεσίας),
- συνταξιοδοτικό σύστημα εγγυημένων παροχών, διαφανές, αλληλέγγυο και δίκαιο το οποίο να σέβεται την αναλογικότητα παρεχόμενων συντάξεων και εισφορών και τη διατήρηση ενός στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό βίο, 
- εξειδίκευση των όρων συνταξιοδότησης των μελών ΔΕΠ στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (προϋπόθεση διδακτορικών σπουδών για τον διορισμό, επιδοματικός χαρακτήρας του μισθού) με την αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της τριετούς περιόδου των διδακτορικών σπουδών και  τον συνυπολογισμό επιδομάτων στον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών.