Υπάρχει εξήγηση για τις 10 φορές που είδες τo "Notebook" ή το "Star Wars".


"Ηλίθιος και Πανηλίθιος", "Το Ημερολόγιο", "Πολύ σκληρός για να πεθάνει", "Harry Potter"...

Η λίστα με τις ταινίες που έχεις δει πάνω από μια φορά είναι σίγουρα μεγάλη. Για να μην πούμε για τις σειρές. Είσαι από εκείνους που θυμούνται κάθε ατάκα από τα "Φιλαράκια" μήπως; Ή ξέρεις τι γίνεται σε κάθε σκηνή στο "2 and a Half Men";

Όποιο κι αν είναι το repeat σου, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει εξήγηση! Α, και φυσικά ότι δεν είσαι μόνος. Είμαστε πολλοί!

Η αλήθεια είναι ότι το ευρύτερο ερώτημα "γιατί ο άνθρωπος κάνει ξανά και ξανά το ίδιο" βασανίζει την ανθρωπότητα αιώνες. Εκεί που έχουμε καταλήξει (ως ανθρωπότητα, βεβαίως), είναι σίγουρα στο ότι φταίνε οι συνήθειες, οι εξαρτήσεις, τα έθιμα και τέλος η τάση μας να είμαστε υπέρ αποφάσεων που δεν αλλάζουν την κατάσταση γενικά.

Συνήθεια, θα πει να κάνεις κάτι σε ρουτίνα, τακτικά, αυτόματα. Για παράδειγμα να τρέχεις στην αρχή της μέρας ή να πίνεις χυμό πριν φύγεις από το σπίτι. Ή να διαβάζεις με το κινητό στο χέρι (γκούχου).

Εξαρτήσεις, όπως το τσιγάρο, είναι συνήθειες οι οποίες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες και μπορούν να οδηγήσουν σε φυσικό εθισμό.

Έθιμα, όπως το Πάσχα, ή το να φοράς το αγαπημένο σου μπλουζάκι πριν από κάθε μάθημα στην εξεταστική - έτσι για το γούρι.

Σιγουράκια. Έχουμε την τάση να κολλάμε σε παλιότερες αποφάσεις, γιατί το κόστος νέων αποφάσεων είναι ψυχολογικά εξαντλητικό. Πχ: "Δε μ' αρέσει η σχολή μου, αλλά δε θέλω να πάω σε άλλη".

Όλα αυτά, αφορούν επαναλήψεις στην ζωή γενικότερα. Είναι οι βασικόι λόγοι που μπαίνουμε στο repeat. 

Στις ταινίες, όμως, και γενικά στην ποπ κουλτούρα, δεν παίζουν αυτά. Παίζουν άλλα, τα οποία διαπίστωσαν οι Christel Antonia Russell και Sidney Levy, σε έρευνά τους.
 

friends1.jpg
 

Μελέτησαν, λοιπόν, κάποιους που έχουν ξαναδιαβάσει ένα βιβλίο, έχουν ξαναδεί μια ταινία κλπ, και βρήκαν ότι τα παραπάνω στανταράκια, δεν εξηγούν αυτή την επιλογή. Αντίθετα, βρήκαν ότι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επιλέγουμε γνώριμα προϊόντα ποπ κουλτούρας, για συγκεκριμένους λόγους. Επιγραμματικά, λοιπόν, να γιατί βάζουμε την ίδια ταινία για πολλοστή φορά να παίξει:
 

- Μας αρέσει

Είναι πολύ απλό, αλλά ισχύει. Βλέπουμε κάτι ξανά γιατί μας άρεσε πολύ. Γιατί ταίριαξε στα γούστα μας, μας έκανε να γελάσουμε, να τρομάξουμε κλπ.

- Είναι πιο εύκολο

Πράγματα τα οποία έχουμε ξαναδεί, θέλουν λιγότερη εγκεφαλική δουλειά για να τα επεξεργαστούμε. Και όταν κάτι είναι εύκολο στην επεξεργασία, έχουμε την τάση να το θεωρούμε ωραίο.

- Δε μας απογοητεύει

Ξέρουμε τι περιμένουμε και πώς θα νιώσουμε. Μια ταινία που δεν έχουμε δει, έχει το ρίσκο να μας απογοητεύσει.

- Νοσταλγία

Μας αρέσει να επαναλαμβανόμαστε γιατί μπορούμε να θυμηθούμε πιο εύκολα το παρελθόν. Η σκέψη του παρελθόντος, μας κάνει να νιώθουμε ωραία.

- Υπαρξιακοί λόγοι...

Μπορεί να σου ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι. Σκέψου το πολύ απλό: βάζεις να δεις την ταινία που είχες δει στις Πανελλήνιες. Θυμάσαι τον αγώνα σου, θυμάσαι τις αυπνίες και συγκρίνεις με το σήμερα που είσαι στη σχολή. Καταλαβαίνεις την πορεία σου, τις επιλογές σου, τα άγχη σου...
 

darth1.jpg

 

Βουρ, λοιπόν, για ένα ακόμα repeat χωρίς τύψεις!