Δικαιώνεται η Meghan - Η Ελισάβετ δεν ήθελε «έγχρωμους» στο παλάτι


 

Το Μπάκιγχαμ είχε αποκλείσει να εργάζονται ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες. «Ξένοι» ή «έγχρωμοι» εργάζονταν μόνο ως υπηρέτες αποκαλύπτει έρευνα της εφημερίδας Guardian.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, οι αξιωματούχοι του παλατιού είχαν αποκλείσει άτομα που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες, ήταν «έγχρωμοι» ή «ξένοι», να εργάζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα του Εθνικού Αρχείου της Βρετανίας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian, η παραπάνω οδηγία είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του 1960.

Οι αποκαλύψεις για ρατσισμό στο παλάτι από τη βρετανική εφημερίδα είναι μόνο ένα μέρος από την εν εξελίξει έρευνα της εφημερίδας, που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες με στόχο να ρίξει φως στην ανάμειξη της φαινομενικά «ουδέτερης» βασίλισσας στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε νομοσχέδια που δεν την ευνοούν να μην παίρνουν το «πράσινο φως» για ψήφιση από το Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία ένα σχέδιο νόμου για να γίνει νόμος του κράτους περνά πρώτα από τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων και σε τελευταίο στάδιο λαμβάνει την έγκριση της βασίλισσας.

Καθώς στη Βρετανία είθισται η μονάρχης και η βασιλική οικογένεια να μην ψηφίζουν στις εκλογές και να παραμένουν πολιτικά ουδέτεροι, η συγκατάθεση της βασίλισσας στο νομοθετικό έργο υποτίθεται πως έχει τυπικό χαρακτήρα. Όμως, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ δε μένει απλώς στο τυπικό της έγκρισης των νομοσχεδίων, αλλά μυστικά παρεμβαίνει, όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της. Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για να διεξαχθεί έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει τα νομοσχέδια, πριν εγκριθούν από τους βουλευτές.

Πρόκειται για τη μυστική μέχρι σήμερα πρακτική, γνωστή ως Queen’s consent (Η συναίνεση της βασίλισσας), κατά την οποία η μονάρχης ασκεί κρυφή επιρροή στην κατάρτιση των νόμων στη Βρετανία.

Τα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Guardian αποκαλύπτουν πως το 1968 ο επικεφαλής Οικονομικών της Ελισάβετ πληροφόρησε τους αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ πως: «Δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι "έγχρωμοι" μετανάστες ή ξένοι, αν και σε αυτούς επιτρέπεται να εργαστούν ως υπηρέτες».

Δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο πότε σταμάτησε να υφίσταται αυτή η πρακτική, καθώς το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων και υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Meghan Markle Πρίγκιπας Harry

Η γέννηση του μικρού Archie προκάλεσε δυνατούς... τριγμούς στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ /Φωτογραφία AP Images

Η Meghan Markle τώρα δικαιώνεται!

Οι παραπάνω αποκαλύψεις φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα την «καταγγελία» της Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, πως είχε τάσεις αυτοκτονίας, όταν ήταν έγκυος, αφού έμαθε από τον πρίγκιπα Harry ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας ανησυχούσε αν το μωρό που θα έφερνε στον κόσμο η -τότε- δούκισσα του Σάσεξ είχε σκούρο χρώμα.

Η Μέγκαν είναι Αμερικανίδα, από πατέρα Αμερικανό και μητέρα Αφροαμερικανή. Μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Μ. Βρετανία από τη σχετική αποκάλυψη της συζύγου του εγγονού της βασίλισσας, ο πρίγκιπας William σε ερώτηση των δημοσιογράφων απάντησε εκνευρισμένος πως: «Στη βασιλική οικογένεια δεν είναι καθόλου ρατσιστές».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
googletag.cmd.push(function(){ googletag.display("div-gpt-ad-1618837894283-0"); });

Πηγή