Προτού διευρύνεις τους ορίζοντές σου στο dating, διάβασε όλα τα χρήσιμα tips και τις πληροφορίες που χρειάζεσαι γύρω από τα non-binary και trans άτομα που επιθυμείς να προσεγγίσεις.


Η γενιά μας ζει σε ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει τραβήξει έναν όλο και πιο προοδευτικό και ανοιχτόμυαλο δρόμο σε σχέση με ζητήματα φύλου, LGBTQI+ ορατότητας και δικαιωμάτων, dating με ανθρώπους που αναγνωρίζουν ότι δεν επιθυμούν να επιτελούν με συγκεκριμένους τρόπους το βιολογικό φύλο στο οποίο ανήκουν, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε non-binary και trans άτομα να βγαίνουν πραγματικά στο προσκήνιο, όταν λιγότερο από μία δεκαετία πριν μπορεί να μην ήταν καν κατανοητό από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας το τι ακριβώς σημαίνει να είσαι non-binary ή trans υποκείμενο. Στις παρέες του σήμερα είναι όλο και πιο σύνηθες να υπάρχει ένα non-binary ή trans άτομο που έχει κάνει come out στο κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά ακόμη και να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο στη δική σου παρέα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πάρτι, οι συναυλίες, οι διακοπές στο νησί και τα έδρανα του πανεπιστημίου είναι μέρη όπου θα μπορούσες σίγουρα να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους αυτού του προσανατολισμού και να φλερτάρεις μαζί τους. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να δεις τι πρέπει να γνωρίζεις για το dating με ένα non-binary ή trans άτομο, προτού διευρύνεις τους ορίζοντές σου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ρώτα ποιες αντωνυμίες προτιμά το άτομο με το οποίο βγαίνεις

Όταν γνωρίζεις ένα trans ή non-binary άτομο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείς τις κατάλληλες αντωνυμίες όταν του απευθύνεις τον λόγο και επικοινωνείτε μεταξύ σας. Χρησιμοποίησε δηλαδή αρσενική ή θηλυκή αντωνυμία ανάλογα με το αν πρόκειται για έναν trans άνδρα ή trans γυναίκα, ενώ στις περιπτώσεις των non-binary ατόμων χρησιμοποίησε το ουδέτερο φύλο. Αν δεν είσαι σίγουρος ποιες αντωνυμίες προτιμά το άτομο με το οποίο φλερτάρεις, μπορείς πάντα με ευγένεια να ρωτήσεις. Θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις και θα δείξεις από την αρχή ότι το αντιμετωπίζεις με σεβασμό και φροντιστικότητα. 

Γνώρισε το date σου σαν άτομο

Όπως ακριβώς και όταν βγαίνεις ραντεβού με ένα cis άτομο, έτσι και με ένα trans ή non-binary άτομο οφείλεις να προσπαθείς να γνωρίζεις το date σου σαν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να μην το αντιμετωπίζεις σαν ένα υποκείμενο που τώρα προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, ακόμη κι αν το come out ή το transition του είναι πρόσφατο. Ρώτα λοιπόν το date σου ποια πράγματα του αρέσει να κάνει, ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα θέλω του και προσπαθήστε από κοινού να βρείτε όλα αυτά που σας κάνουν να ταιριάζετε.

Βγείτε εκεί που αισθάνεται καλύτερα το date σου

Αυτό είναι κάτι που ένα cis straight άτομο μπορεί και να μην σκεφτεί λόγω διαφορετικών βιωμάτων, όμως ένα trans ή non-binary άτομο μπορεί να μην αισθάνεται άνετα σε οποιοδήποτε spot για ραντεβού, από ένα όμορφο πάρκο, μέχρι το νέο δημοφιλές μπαρ του κέντρου. Κι αυτό καθώς παρά την πρόοδο της κοινωνίας, τα περιστατικά βίας και διακρίσεων απέναντι σε τέτοια άτομα δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει, κάνοντας την ζωή τους ακόμη δύσκολη αναφορικά με το που νιώθουν καλά να κυκλοφορούν. Γι’ αυτό πριν προτείνεις ένα μέρος για το ραντεβού σας, σκέψου καλύτερα να δώσεις το ελεύθερο στο date σου να αποφασίσει εκείνο το που θα βγείτε, ώστε να νιώθει ασφάλεια και άνεση κινήσεων.

Μην κάνεις πολύ προσωπικές ερωτήσεις

Σαφώς είναι καλό να δείχνουμε ενδιαφέρον για τις εμπειρίες και τα βιώματα του ατόμου με το οποίο ξεκινάμε κάτι ερωτικό, μην κάνεις όμως το λάθος να προχωρήσεις σε πολύ προσωπικές ερωτήσεις σε ένα trans ή non-binary άτομο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν είναι σωστό να κάνεις για παράδειγμα ερωτήσεις ως προς τη διαδικασία του transition ή του come out ενός τέτοιου ατόμου, εκτός κι αν από μόνο του το άτομο αυτό σου δώσει το ελεύθερο να συζητήσετε πάνω στα ευαίσθητα αυτά θέματα.

Προτού η ένταση ανέβει, ρώτα το date σου πώς ακριβώς θα ήθελε να προχωρήσετε

Αν νιώθεις ότι το ραντεβού σας πάει καλά και υπάρχει μια δυναμική που ίσως να οδηγούσε σταδιακά προς τη σωματική επαφή μεταξύ σας και το σεξ κατά συνέπεια, μην διστάσεις να ρωτήσεις από όταν αρχίσεις να εισπράττεις αυτά τα vibes το πώς το date σου θα ήθελε να προχωρήσετε. Και δεν εννοούμε μόνο το ζήτημα της συναίνεσης, που είναι αυτονόητο, αλλά ακριβώς το τι θα ήθελε να κάνετε, μιας που αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα άτομο που έχει κάνει πρόσφατα transition, θα μπορούσε ενδεχομένως να μην επιθυμεί τίποτα παραπάνω από ένα τρυφερό φιλί και όχι περισσότερη σωματική επαφή, πόσο μάλλον σεξ. Με το να ρωτήσεις με τι ακριβώς θα ήταν εντάξει το άτομο με το οποίο έχεις βγει, δείχνεις το αυθεντικό σου ενδιαφέρον και το ότι πάνω από όλα έχει σημασία για εσένα ο σεβασμός και οι επιθυμίες του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου.

Μην κάνεις στο date σου κομπλιμέντα για το πώς επιτελεί το φύλο του

Όταν ένα transgender άτομο μοιάζει να είναι cisgender, ο όρος που χρησιμοποιείται για να εκφραστεί αυτή η συνθήκη ονομάζεται passing. Και μπορεί αυτό να το βιώνουν πολλά από αυτά τα άτομα ως κάτι το θετικό (υπό την έννοια ότι νιώθουν πιο ασφαλή στον δρόμο ή σίγουρα για τον εαυτό τους), όμως κανένα άτομο δεν αναζητά επιβεβαίωση κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ενώ μπορεί ένα σχετικό σχόλιο να εισπραχθεί και ως προσβολή. Αν ψάχνεις λοιπόν έναν τρόπο να κάνεις ένα θετικό σχόλιο στο date σου, το να του πεις ότι δεν φαίνεται ότι είναι trans ή ότι έχει φοβερό ταλέντο στο να βάφεται και να φαίνεται σαν γυναίκα, είναι σίγουρα απαγορευτικό.

Στην εποχή της ισότητας, του #metoo, των non-binary ατόμων, του Tinder και όλων των κοινωνικών αλλαγών που μετατρέπουν τον κόσμο μας σε ένα καλύτερο κι ασφαλέστερο μέρος για όλους, το ΑΧΕ συνεχίζει να είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος στο flirting και το dating. Παρακολούθησε κι εσύ τα Fresh Tips by AXE στο Platform και στο κανάλι του ΑΧΕ στο YouTube, για να λύσεις απορίες που πάντα είχες και να εκπαιδευτείς σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις και στον έρωτα το 2022. Και μην ξεχνάς, το ΑΧΕ σε βοηθά να βρεις την ακαταμάχητη πλευρά σου, μέσα από τα προϊόντα του που υπόσχονται επική φρεσκάδα για όλη την ημέρα, όπου κι αν βρίσκεσαι.