Ποιες ταινίες μας έκαναν να τρομάξουμε μέσα στο 2023; Από μικρές ανεξάρτητες εκπλήξεις σαν το «Talk to Me» και «The Blackening», μέχρι τις συνέχειες των franchises «Scream», «Saw» και «Evil Dead».


Ήταν η χρονιά των ταινιών τρόμου! Δεν υπάρχει ταβάνι για το πού μπορεί να φτάσει αυτό το genre που έχει κατακτήσει τη μεγάλη οθόνη, την τηλεόραση και γενικότερα την ποπ κουλτούρα (video games, κόμικς, βιβλία, θεματικά πάρκα).

Pixel

Η φετινή χρονιά ήταν πολύ πλούσια σε αριθμό ταινιών και ποιότητα. Επιλέξαμε 8 από αυτές, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες που μας κράτησαν συντροφιά για φέτος.





Talk to Me

Κρίμα που το “Talk to Me” δεν είχε την ανάλογη με το εξωτερικό επιτυχία και στην Ελλάδα. Ίσως θα έπρεπε να κυκλοφορήσει νωρίτερα στη χώρα μας, δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές από τους εγχώριους δημοσιογράφους, δεν ήθελε και πολύ για να περάσει στα ψιλά. Προσωπικά, θεωρώ το «Talk to Me» των Ελληνοαυστραλών δίδυμων αδελφών Danny και Michael Philippou, την πιο φρέσκια πρόταση τρόμου της χρονιάς, με ένα απίθανο φινάλε. Μία παρέα φίλων ανακαλύπτει ότι αν πιάσεις για κάποια δευτερόλεπτα ένα βαλσαμωμένο χέρι άγνωστης προέλευσης και πεις τα λόγια «talk to me», μπορείς να επικοινωνήσεις με πνεύματα νεκρών. Ίσως και να καταληφθείς και από αυτά. Το όλο παιχνίδι εκτός από viral, φεύγει σιγά σιγά από κάθε έλεγχο.

 

The Blackening

Άλλη μια φρεσκαδούρα τρόμου και μπόλικου… μαύρου χιούμορ, με το κλασικό στόρι όπου μία ομάδα φίλων φτάνει σε μία πολυτελή καλύβα στο δάσος και απειλείται από έναν δολοφόνο. Μόνο που οι φίλοι και παλιοί συμμαθητές εδώ είναι μαύροι, συνήθως οι πρώτοι που σκοτώνονται στις ταινίες τρόμου των λευκών σκηνοθετών, και συναντιούνται στην καλύβα για να γιορτάσουν την Juneteenth, δηλαδή την ημέρα που γιορτάζεται επίσημα το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ (19 Ιουνίου 1865). Μία σάτιρα τρόμου που σε κρατάει σε ένταση καθ’ όλη τη διάρκειά της, με πολλές ξεκαρδιστικές στιγμές και άλλες που φέρνουν ανατριχίλες.



Brooklyn 45

Wow, το «Brooklyn 45» θα μπορούσε να λειτουργήσει περίφημα και σαν ένα θεατρικό έργο, με το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής να τοποθετείται σε ένα σαλόνι σπιτιού. Βρισκόμαστε στην καρδιά των Χριστουγέννων το 1945 στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί που πέντε βετεράνοι στρατιωτικοί συναντιούνται ξανά με τον φίλο τους και οικοδεσπότη που θρηνεί το θάνατο της γυναίκας του από αυτοκτονία. Δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί, ήταν και της μόδας τότε, μία σεάνς για την επικοινωνία με τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή, κάτι που θα ξύσει παλιά τραύματα και θα ζωντανέψει τα φαντάσματα του παρελθόντος, μεταφορικά και μη…




When Evil Lurks

Άλλη μία original παραγωγή της streaming πλατφόρμας τρόμου Shudder, που σκίζει τα τελευταία χρόνια. Το “When Evil Lurks” με έπιασε στον ύπνο, περίμενα μία ατμοσφαιρική folk horror ταινία με φόντο την ύπαιθρο της Αργεντινής, στοιχεία που κρατάει δυνατά, μόνο που η φρίκη και ο τρόμος εδώ φτάνουν στιγμές να θυμίζουν το αυθεντικό «Evil Dead» (χωρίς το χιούμορ του τελευταίου, εδώ σκέτη μαυρίλα). Όταν τα αδέλφια Pedro και Jimmy και οι λοιποί κτηνοτρόφοι βλέπουν τα ζώα τους να πεθαίνουν μυστηριωδώς, όλες οι υποψίες στρέφονται σε μία γειτονική φάρμα και ένα δαιμονικό πνεύμα που «κατοικεί» μέσα στο κορμί ενός άρρωστου άνδρα.  

Evil Dead Rise

Γράφοντας πιο πάνω για το αυθεντικό «Evil Dead» («Νεκρός την Αυγή» και «Το Καταραμένο Άσμα» κάποιοι από τους ελληνικούς τίτλους του την εποχή των βιντεοταινιών) και διαβάζοντας πριν καιρό την είδηση για μία νέα ταινία του franchise – αν το λες franchise – με φόντο το αστικό Λος Άντζελες και όχι μία καλύβα στη μέση του πουθενά, μάλλον απογοητεύτηκα. Αφήστε το «Evil Dead» στην ησυχία του! Και όμως, το «Evil Dead Rise» στέκεται επάξια σαν μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της χρονιάς, με δύο αδελφές και τα τρία παιδιά της μίας εξ αυτών, να ανακαλύπτουν σε έναν κρυφό θάλαμο στην πολυκατοικία που μένουν ένα – όπως αποδεικνύεται - δαιμονικό βιβλίο και τρεις φωνογραφικούς δίσκους από το 1923. Δεν είναι «Evil Dead» αυτό το φιλμ, αλλά είναι καλό.

 

M3GAN

Μας φαίνεται μακρινό, αλλά το M3GAN κυκλοφόρησε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Σε πολλούς άρεσε, σε άλλους όχι, άλλοι «κρίντζαραν» άσχημα με την ρομποτική κούκλα που σπέρνει τον τρόμο και κινείται παράξενα (και ακόμα πιο παράξενα χορεύει). Η ρομποτική κούκλα M3GAN, είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ιδανική για να κρατάει συντροφιά σε μικρά παιδιά και να τα διαπαιδαγωγεί. Μόνο που κάποια αποτυχημένα τεστ έχουν αναγκάσει την εταιρεία που την κατασκευάζει να καθυστερήσει και άλλο την ευρύτερη παραγωγή της. Η υπεύθυνη σχεδιασμού της, η Gemma, θα αναλάβει κρυφά την κατασκευή μίας πρωτότυπης κούκλας για να κρατάει συντροφιά στην ορφανή ανιψιά της. Λάθος. Μέγα λάθος.

Saw X

Η δέκατη συνέχεια του «Saw», δείχνει ότι το hype του συγκεκριμένου franchise παραμένει δυνατό, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά από την πρώτη ταινία του James Wan. Στο «Saw X», με την πλοκή να εξελίσσεται μετά την πρώτη ταινία και πριν τη δεύτερη, βρίσκουμε τον δολοφόνο John Kramer, γνωστός στους περισσότερους σαν Jigsaw (πάντα «ψαρωτικός» ο Tobin Bell στο συγκεκριμένο ρόλο), με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και λίγους μήνες ζωής. Ταξιδεύει στο Μεξικό για να ακολουθήσει μία επαναστατική μέθοδο θεραπείας αλλά σύντομα καταλαβαίνει ότι όλα είναι μία απάτη. Δεν ξέρατε που μπλέξατε ρε Μεξικανοί.




Scream VI

To slasher franchise “Scream” έχει φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, με τον μασκοφόρο δολοφόνο Ghostface να βρίσκεται επάξια ανάμεσα στους κορυφαίους all-time κακούς στον πάνθεο του τρόμου. Πολύ καλή η περσινή ταινία-αναβίωση του franchise, μας έφερε μνήμες από τις πρώτες ταινίες των 90s με την Neve Campbell και την Courteney Cox, ακόμα καλύτερη η φετινή ταινία «Scream VI», με τους επιζώντες του Ghostface να αφήνουν το ματωμένο Woodsboro για να κάνουν μία νέα αρχή στη Νέα Υόρκη. Μόνο που και εκεί, ένας νέος Ghostface τους περιμένει…