Δυόμισι δεκαετίες μετά τα πρώτα σχέδια του θρυλικού Christian Tresser, η Reebok δεν σταματά να μας εκπλήσσει...


Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσεις συνέντευξη του Christian Tresser και να μη δεις κάπου στο κείμενο τη λέξη "legendary" (θρυλικός). Είτε ανήκεις στη γενιά που ρουφάει με μανία οτιδήποτε έχει αναφορές στα '90s, είτε είσαι από την προηγούμενη γενιά που έχει να διηγηθεί σχολικές ιστορίες με εξίσου θρυλικά sneakers στα πόδια, η αφετηρία είναι σχεδόν ίδια: η αγάπη για όλα όσα μας έδωσε ο διάσημος designer, από την αρχή της καριέρας του, όταν δούλευε για μία ανεξάρτητη footwear design εταιρία που συνεργαζόταν με τη Reebok, μέχρι τον καιρό που έκανε (εκ των έσω πλέον) τη Reebook αγαπημένη εταιρία των sneakerheads, με κλασικά runners και αργότερα με δημοφιλή παπούτσια στην κατηγορία των ποδοσφαιρικών. Με ό,τι κι αν καταπιάστηκε, του έδωσε μεγάλο μέρος από την έμπνευση, το πάθος και τη διαφορετική ματιά του στα πράγματα.

Reebok3.jpg

 

«Είναι όμορφο να μην περιορίζεσαι από συγκεκριμένα όρια»

Κάνοντας το 1993 τα πρώτα βήματά του στον χώρο, ο Christian Tresser σχεδίασε για πρώτη φορά τα Aztrek της Reebok, τα παπούτσια που δεν σημάδεψαν τη δεκαετία απλά με το μοναδικό design τους, αλλά και με την καινοτομική τους προσέγγιση. Η τεχνολογία φτέρνας Hexalite και η ενδιάμεση σόλα EVA εξασφάλιζαν εξαιρετική άνεση και απορρόφηση κραδασμών. Αυτό που τα έκανε τόσο διαφορετικά και πρωτοπόρα για την εποχή τους, είχε ίσως να κάνει και με τον ίδιο τον designer: έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στον χώρο, κι έτσι προσέγγισε την καινοτομία από μια διαφορετική σκοπιά. «Δεν είχα μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή παπουτσιών και πιστεύω ότι είναι όμορφο να μην περιορίζεσαι από συγκεκριμένα όρια», δηλώνει σήμερα. Και συμπληρώνει: «Μερικές φορές αυτή η προσέγγιση δίνει και μια φρεσκάδα στα πράγματα. Είναι πραγματικά ωραίο να μπαίνει κάποιος σε μια δουλειά και να μην εγκλωβίζεται στους παραδοσιακούς περιορισμούς”.

Τα Aztrek, με τη δυναμική τους επανεμφάνιση τον Ιούλιο του 2018, παραμένουν και σήμερα αγαπημένα μας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που διαρκώς αναζητούμε νέους συνδυασμούς. Η Reebook ήδη έφερε στο προσκήνιο τους συνδυασμούς CRUSHED COBALT/SOLAR YELLOW και PINK FUSION/URBAN VIOLET για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι '19 και εμείς ανυπομονούμε να τα φορέσουμε, για να συνδυάσουμε αριστοτεχνικά τη ζωηρή μόδα των 90s με το σύγχρονο street style που αγαπάμε και προβάλλουμε στο Platform εδώ και μία δεκαετία.

Reebok1.jpg
 

Όσοι διατυμπάνιζαν ότι η αναβίωση των '90s το έχει τερματίσει, μπορούν κάλλιστα να καταπιούν τη γλώσσα τους. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για ένα εφήμερο ή νοσταλγικό trend που ξεθωριάζει. Η αναβίωση αυτή έχει να μας δώσει πράγματα που εξακολουθούν να πυροδοτούν το πάθος, έχουν αντέξει στον χρόνο και συνδυάζουν την τεχνολογία με την υφή, όπως τα Aztrek. Οι λεπτομέρειές τους ήταν και είναι πρωτότυπες: τα δικτυωτά μικρο-σουέτ τμήματα και η κινητική ενδιάμεση σόλα που παίρνει το σχήμα του ποδιού. 

Reebok4.jpg

Δεν είναι περίεργο που όσο αλλάζουν κάποια πράγματα, τόσο παραμένουν τα ίδια; Αυτό είναι, μάλλον, και το μυστικό της διαχρονικότητας και της φρεσκάδας. Συνδυασμός καθόλου εύκολος.

Eίναι διαθέσιμα στο www.reebok.gr και σε επιλεγμένα καταστήματα.