Το πόκερ αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια παγκοσμίως και έχει γοητεύσει αρκετούς παίκτες από κάθε μέρος του πλανήτη.


Σίγουρα, το Texas Hold'em και το Omaha αποτελούν τις δημοφιλέστερες παραλλαγές του παιχνιδιού, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικές. Διάφορες περιοχές του κόσμου, έχουν εξελίξει τον δικό τους μοναδικό τρόπο παιχνιδιού προσφέροντας μια εντελώς νέα εμπειρία.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι δημοφιλέστερες παραλλαγές του πόκερ στον κόσμο και τι διαφορετικό προσφέρει η κάθε μία από αυτές.

Texas Hold'em - Το παγκόσμιο φαινόμενο του πόκερ

Δεν γίνεται να μιλάμε για τις δημοφιλέστερες παραλλαγές του πόκερ και να μην ξεκινήσουμε από το Texas Hold'em. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο είδος του παιχνιδιού, που έχει κερδίσει τους παίκτες από όλο τον κόσμο. Το Texas Holdem poker ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και μέσα σε λίγο καιρό έγινε η δημοφιλέστερη επιλογή παγκοσμίως. Όχι άδικα θα λέγαμε, αφού η συγκεκριμένη παραλλαγή του πόκερ απαιτεί αρκετή στρατηγική και ικανότητες. Για εκείνους που δεν γνωρίζουν πως παίζεται, υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες για να εξασκηθείτε και να βελτιώσετε τις ικανότητές σας, τόσο στο Texas Hold’em όσο και σε διάφορες παραλλαγές του.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Texas Hold'em περιλαμβάνει το μοίρασμα δύο φύλλων σε κάθε παίκτη, ενώ πέντε ακόμη φύλλα τοποθετούνται σταδιακά ανοιχτά στο τραπέζι. Στόχος κάθε παίκτη είναι να δημιουργήσει των καλύτερο συνδυασμό, χρησιμοποιώντας τα δύο φύλλα που έχει στο χέρι και τα πέντε κοινά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ποντάρουν, εάν θα κάνουν check, ή αν θα πάνε πάσο.

Κινέζικο πόκερ (Big Two)

Ταξιδεύοντας προς την Ασία, συναντάμε μια από τις πλέον πρωτότυπες παραλλαγές του πόκερ. Το Κινέζικο πόκερ, γνωστό και με την ονομασία Big Two, έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των παικτών. Κατά την διάρκεια μιας παρτίδας κινέζικου πόκερ, μοιράζονται 13 φύλλα σε κάθε παίκτη. Στόχος κάθε παίκτη είναι να τα οργανώσει σε τρία χέρια και συγκεκριμένα δύο χέρια με πέντε φύλλα και ένα χέρι με τρία φύλλα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι φυσικά η δημιουργία του καλύτερου χεριού σε σύγκριση με τους αντιπάλους.

Omaha Hi-Lo (Eight or Better)

Το κλασικό Omaha αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη παραλλαγή πόκερ, η οποία προτιμάται από αρκετούς λάτρεις του παιχνιδιού σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ακόμη και ο συγκεκριμένος τύπος παιχνιδιού διαθέτει τις δικές του παραλλαγές. Μία από αυτές είναι το Omaha Hi-Lo, γνωστό και ως Omaha Eight or Better. Μάλιστα, η παραλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Η βασική διαφορά με το κλασικό Omaha είναι το γεγονός ότι το ποτ μοιράζεται μεταξύ του παίκτη με το καλύτερο υψηλό χέρι και του παίκτη με το καλύτερο χαμηλό χέρι. Αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση του παιχνιδιού, προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο ενθουσιασμού, αφού πλέον δεν κερδίζει μόνο αυτός που έχει τον υψηλότερο συνδυασμό, αλλά και αυτός που έχει τον χαμηλότερο.

Courchevel Poker

Στη Γαλλία, μια από τις δημοφιλέστερες παραλλαγές του πόκερ είναι το Courchevel. Ένα παιχνίδι που προέρχεται επίσης από το Omaha. Το Courchevel έχει πάρει την ονομασία του από το διάσημο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου παιχνιδιού είναι η αποκάλυψη ενός κοινού φύλλου, πριν από τους γύρους πονταρίσματος. Αυτή η παραλλαγή απαιτεί προσαρμοστικότητα και γρήγορη λήψη αποφάσεων, καθώς οι παίκτες πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους με βάση τις νέες πληροφορίες που έχουν.

Seven-Card Stud Hi-Lo

Κατευθυνόμενοι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Seven-Card Stud Hi-Lo φαίνεται να αποτελεί την παραλλαγή που ξεχωρίζει μεταξύ των φίλων του πόκερ. Συνδυάζοντας στοιχεία του Seven-Card Stud και του Omaha Hi-Lo, η παραλλαγή αυτή προκαλεί τους παίκτες να δημιουργήσουν τόσο υψηλά όσο και χαμηλά χέρια. Το ποτ μοιράζεται μεταξύ του καλύτερου υψηλού και του καλύτερου χαμηλού χεριού, όπως στο Omaha Hi-Lo.

Ιρλανδικό πόκερ (Irish Poker)

Για το τέλος αφήσαμε μια ιδιαίτερα διασκεδαστική παραλλαγή του Texas Hold’em που συναντάμε στην Ιρλανδία. Στο Ιρλανδικό πόκερ μοιράζονται τέσσερα προσωπικά φύλλα σε κάθε παίκτη και πέντε κοινά φύλλα στο τραπέζι. Ωστόσο, κάθε παίκτης πρέπει να απορρίψει δύο από τα προσωπικά του φύλλα μετά το flop. Κάτι που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο στρατηγικής στο παιχνίδι. Επιπροσθέτως, τα φύλλα που απορρίπτονται, τοποθετούνται κλειστά και μπορεί να τα πάρει οποιοσδήποτε παίκτης που δεν έχει άλλα φύλλα.

Οι δημοφιλέστερες παραλλαγές του πόκερ - Συμπεράσματα

Η ακριβής προέλευση του πόκερ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς το παιχνίδι έχει εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων. Το σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι αυτό έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα ανά τον κόσμο με αποτέλεσμα διάφοροι λαοί να έχουν αναπτύξει τη δική τους μοναδική εκδοχή και τρόπο παιχνιδιού. Οι παραλλαγές του πόκερ που αναλύσαμε παραπάνω είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες, ωστόσο αποτελούν ένα μικρός μέρος από τις συνολικές που παίζονται ανά τον κόσμο.