Συνέντευξη με την heavy blues / rocknroll μπάντα από την Αθήνα, λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Nomads για την live παρουσίαση του άλμπουμ "Limbo".


«Ίσως για τον ίδιο λόγο που και οι Abba κατάγονται από τη Σουηδία. Εμείς σίγουρα τους ακούμε και το καλοκαίρι, μακάρι και αυτοί να ακούσουν κάποτε Birds of Vale. Μάλλον η μουσική που παίζουμε δεν έχει να κάνει τόσο με τη θερμοκρασία, αν υποθέσουμε ότι αυτές οι δύο παράμετροι είναι αλληλοεξαρτώμενες. Παρόλα αυτά ένα από τα πιο heavy riffs του δίσκου γράφτηκε μια από τις πιο ζεστές μέρες του 2022 στη Σέριφο, οπότε μήπως τελικά είναι ο ήλιος αυτός που θα σώσει το rock n’ roll;» απαντάνε οι Birds of Vale στην εμπνευσμένη ερώτηση γιατί μία χώρα σαν την Ελλάδα, με τέτοιο ήλιο και θάλασσα, βγάζει τόσα heavy και rock συγκροτήματα; Ναι, η μουσική μάλλον δεν έχει να κάνει με τη θερμοκρασία. Τουλάχιστον, ο πάγος έσπασε.



Οι Birds of Vale είναι ο Νίκος Λιάκος (φωνητικά), ο Λάζαρος Καγκελίδης (κιθάρα), ο Κωστής Παπαγιαννόπουλος (μπάσο) και ο Νίκος Μανάτος (drums και κρουστά). Δημιουργήθηκαν στις αρχές 2020 στην Αθήνα, και στα τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το debut double single τους "Devil in / Beautiful Girl" από την Bitter Tea Records, σε παραγωγή Άλεξ Μπόλπαση, το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. H μουσική τους έχει βαθιά τις βάσεις της στον 70’s heavy blues/rock n roll ήχο, ο οποίος αναμειγνύεται με μια σύγχρονη πινελιά.

 

Φέτος, οι Birds of Vale κυκλοφορούν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, με 8 νέα κομμάτια και τίτλο "Limbo", σταθερά στην Bitter Tea Records. Αν θέλετε να τους δείτε live, την Κυριακή 19 Μαΐου παρουσιάζουν το “Limbo” στο Nomads (Ερμού 135, Αθήνα, 20:30), μαζί με τους Come και Wild Flora.

 

Λίγες μέρες πριν το live, οι Birds of Vale μίλησαν στο Platform.

 


-Πώς νιώθετε με την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ σας; Τι feedback λαμβάνετε μέχρι στιγμής;


Χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, ανακουφισμένοι. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή για καιρό, οριακά από τότε που δημιουργήθηκε η μπάντα. Σχετικά με το feedback, έχουμε ακούσει αρκετά όμορφα σχόλια και λόγια, εγχώρια και από το εξωτερικό. Στο δεύτερο έχει συμβάλει αρκετά και το Bandcamp, μέσω του οποίου η μουσική μας έχει φτάσει σε περιοχές του κόσμου που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ.

 

-Κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε το "Limbo"; Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα;


Κάποια από τα κομμάτια του δίσκου υπήρχαν ως ιδέες από την πολύ αρχή μας, ενώ άλλα γράφτηκαν σχεδόν παράλληλα με τις ηχογραφήσεις. Το "Limbo" είναι ένα retrospect των τελευταίων τριών ετών και όλων των ψυχολογικών μεταπτώσεων που βιώσαμε συλλογικά ως μπάντα στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και ο καθένας από εμάς ατομικά στην προσωπική του ζωή με ό,τι μπορεί να συνέβαινε σε αυτές αλλά και γύρω μας.

Προφανώς, είμαστε φουλ χαρούμενοι, και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Άλεξ, που αναγνώρισε το όραμα μας γι’ αυτό το δίσκο και μας βοήθησε να το πραγματοποιήσουμε. To "Limbo" αντιπροσωπεύει 100% αυτό που είναι οι Birds τη δεδομένη στιγμή.

 

Photo © Αργύρης Λιόσης


-Πώς βρεθήκατε μαζί και τι συγκροτήματα ακούγατε; Παίζατε προηγουμένως σε άλλα σχήματα;


Με τον Λαζ και τον Μανάτο παίζαμε μαζί κάμποσα χρόνια πριν, ενώ με τον Λιάκο είχαμε βρεθεί όλοι μαζί σε μία πρόβα - και είχα/είχαμε καταλάβει ότι μας αρέσουν οι ίδιες μουσικές. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα η ιδέα που είχαμε με τον Λαζ να εξελιχθεί σε actual μπάντα, οι Νίκοι ήταν οι πρώτοι που σκεφτήκαμε. Σίγουρα, τα heavy blues των 70s αλλά και οι εκπρόσωποι αυτού του genre στην εποχή μας είναι το κοινό σημείο αναφοράς μας, όμως ο καθένας έχει τα ακούσματα του, τα οποία επηρεάζουν τον ήχο μας.

 

-Πώς αποφασίσατε αυτό το όνομα για την μπάντα; Ποια είναι αυτά τα πουλιά;


Λοιπόν, άκου τι συμβαίνει… Θυμάμαι πως προέκυψε το Vale, δεν θυμάμαι καθόλου τι έγινε με το Birds αλλά και με τη σύνδεση των δύο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όλα ξεκίνησαν από το "Welcome to Sky Valley" των Kyuss.


 

-Νιώθετε σαν μέρος μίας ευρύτερης local μουσικής σκηνής; Αν ναι, με ποια συγκροτήματα βρίσκεστε κοντά;


Ναι, αλλά όχι υπό την έννοια του κοινού ήχου. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλοι οι καλλιτέχνες πραγματικά προσπαθούν για το καλύτερο, πολλές φορές μέσα σε δύσκολες συνθήκες και η προσπάθεια του ενός επηρεάζει και βοηθάει τον άλλο ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να κάνει το αντίστοιχο. Οπότε τελικά το είδος της κάθε μπάντας/καλλιτέχνη δεν παίζει τόσο ρόλο στην έννοια της "σκηνής" όσο ο “κοινός” στόχος όλων, οι δίσκοι, τα τουρ, το να ακουστούν οι μουσικές μας όσο το δυνατό περισσότερο.

Όσο για το "local", αυτό δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά οποιαδήποτε περιοχή στην οποία υπάρχουν μουσικοί που θέλουν να επικοινωνήσουν αυτό που κάνουν, και τα social media μας βοηθούν να μάθουμε ο ένας τον άλλο και να έρθουμε σε επαφή.

 

-Ποιες καλοκαιρινές συναυλίες στην Ελλάδα δεν θα χάσετε και θα θέλατε επίσης να παίξετε; Ίσως τα νέα ελληνικά συγκροτήματα θα έπρεπε να είχαν περισσότερες ευκαιρίες και θέσεις στα μεγάλα φεστιβάλ;


Ανυπομονούμε για τους QOTSA στην Αθήνα και θα θέλαμε πολύ να ανοίγαμε τους Graveyard αν έρχονταν ξανά στην Ελλάδα. Από όσο βλέπουμε, το επίπεδο των νέων ελληνικών συγκροτημάτων/ καλλιτεχνών - ανεξαρτήτως είδους - είναι αρκετά υψηλό και μπορεί να σταθεί επάξια στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά σημαντικό για την πορεία της εκάστοτε μπάντας και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.


-Τι να περιμένουμε το προσεχές διάστημα από τους Birds of Vale; Κάποιο tour ή νέα τραγούδια;


Είχαμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε το tour μας γι’ αυτόν τον Μάιο, αλλά τελικά θα υλοποιηθεί την επόμενη σεζόν. Αυτό μας έδωσε το χρόνο να δουλέψουμε καινούρια tracks, αρκετά από τα οποία είναι έτοιμα και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν μέρος του επόμενου LP/EP μας.

Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για την παρουσίαση του "Limbo" στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Nomads, μαζί με τους Come και τους Wild Flora. Σας περιμένουμε!