Ο πρωτοπόρος της Detroit techno δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά στη σύνθεση μουσικής για μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών


Ένα νέο score για το θρυλικό Metropolis του Fritz Lang από το 1927 συνέθεσε ο Jeff Mills, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη προσπάθειά του να «ντύσει» μουσικά την ταινία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωτοπόρος της Detroit techno δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά στη σύνθεση μουσικής για μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, με την πρώτη του απόπειρα να έχει κυκλοφορήσει το μακρινό πλέον 2000.

To πρώτο score εστίαζε τότε στη δημιουργία μουσικής για συγκεκριμένες σκηνές της ταινίας, με το δεύτερο ωστόσο να αποτελεί μια πληρέστερη δουλειά που επενδύει την ταινία στο σύνολό της.

Το soundtrack αποτελείται από ηλεκτρονική μουσική που συνδυάζει  κλασικά στοιχεία – γεγονός που αποτελεί ένα νεύμα του καλλιτέχνη στην ίδια τη θεματολογία της ταινίας – βρίσκοντας κοινό έδαφος ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την τεχνολογία.

Έχοντας κυκλοφορήσει το 1927, η ταινία λαμβάνει χώρα σε ένα φουτουριστικό και δυστοπικό 2000, βασιζόμενη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Thea von Harbou από το 1925. Σε αυτήν παρακολουθούμε έναν κόσμο όπου η ανώτερη τάξη έχει καταλάβει την εξουσία, με την εργατική τάξη να ζει και να εργάζεται ασταμάτητα κάτω από την επιφάνεια της πόλης.

Μιλώντας για το Metropolis Metropolis, ο Mills δήλωσε: «Το να δημιουργώ ανά τα χρόνια μουσική για το masterpiece του Fritz Lang, την ταινία Metropolis, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι μια σπουδαία εμπειρία. Η ταινία είναι μια ιστορία «ανθρώπου εναντίον ανθρώπου» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η δραματική θεματική της είναι επίκαιρη σήμερα όσο και όταν έκανε την πρεμιέρα της το 1927. Μια ταινία που πρέπει να απολαμβάνεται, αλλά και να σημειώνεται και να εξετάζεται».

Παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι βουβή, ο Mills δεν είναι ο μόνος καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής που έχει εμπνευστεί από αυτήν. Το κλασικό άλμπουμ των Kraftwerk από το 1978, Die Mensch-Maschine, έχει πάρει τον τίτλο του από το robot Maschinenmensch της ταινίας του Lang. Ο Ralf Hütter των Kraftwerk είχε μάλιστα δηλώσει κάποτε: «Είμαστε η μπάντα του Metropolis. Αισθανόμαστε ότι η μουσική μας είναι μια συνέχιση αυτού του πρώιμου φουτουρισμού».

Αναμείνατε μέχρι τη δημοσιοποίηση του νέου score του Jeff Mills για την ταινία.

Πηγή