Το πείραμα διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο με 1400 εθελοντές σε μια 10ωρη συναυλία.


Πίσω στον Αύγουστο, γερμανοί επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα στη Λειψία: συγκέντρωσαν 1400 εθελοντές, οι οποίοι πρώτα είχαν ελεγχθεί με τεστ για την Covid-19, είχαν θερμομετρηθεί και προμηθευτεί με μάσκες και αντισηπτικά. Μαζεύτηκαν στην Quarterback Immobilien Arena για μια συναυλία του Tim Bendzko και δοκιμάστηκαν διάφορα σενάρια κοινωνικής απόστασης, μέσα σε διάρκεια 10 ωρών. Στόχος της έρευνας, φυσικά, ήταν να εξετάσει το βαθμό επικινδυνότητας μετάδοσης του κορονοϊού σε συναυλίες και ποιες είναι οι δραστηριότητες εκείνες που την προκαλούν περισσότερο. H ερευνητική ομάδα προερχόταν από το Martin Luther University Halle-Wittenberg με επικεφαλής τον δόκτωρ Stefan Moritz.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πλέον έχουν δημοσιευθεί, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε μια συναυλία που τηρεί τα μέτρα, είναι από μικρή έως πολύ μικρή.

Σημαντικό κομμάτι για την ασφάλεια σε μία συναυλία σε κλειστό χώρο είναι ο εξαερισμός. Στα διάφορα σενάρια που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο του πειράματος ήταν ο αέρας της αρένας να ανανεώνεται μέσα από ακροφύσια και σε μια άλλη εκδοχή, ο αέρας να ρουφιέται από εξαερισμό οροφής, με τα ακροφύσια να μένουν κλειστά. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο δεύτερο σενάριο ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν υψηλότερος. 

Η έρευνα, φυσικά, απέδειξε πως η κοινωνική απόσταση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό μετάδοσης του ιού, με τη μεγαλύτερη και πιο στενή επαφή μεταξύ των ατόμων του κοινού να παρατηρήθηκε στα διαλείμματα και στην έλευση στο χώρο.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πολύ χρήσιμα, εντούτοις η εφαρμογή της παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα σε πραγματικές συνθήκες.

Πηγή