Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του διάσημου συγκροτήματος στο Platform και την Μάρω Αγγελοπούλου


Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του διάσημου συγκροτήματος στο Platform και την Μάρω Αγγελοπούλου

 

Οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικά επιτυχημένου ντεμπούτου τους, οι Last Shadow Puppets επέστρεψαν με νέο άλμπουμ και μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων στο Rockwave της Αθήνας και στο Europavox της Γαλλίας. Στα πλαίσια του τελευταίου τους συναντήσαμε, μιλήσαμε μαζί τους και προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τον μεγάλο χαμό γύρω από το ντουέτο των Alex Turner και Miles Kane.

 

Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο άλμπουμ, όπως σε αυτή περίπτωση, το κοινό-όπως και οι κριτικοί- εύλογα περιμένουν τη νέα κυκλοφορία να είναι έστω εφάμιλλη, εάν όχι ανώτερη του πρώτου. Το The Age Of Understatement ήταν ένα γκράντε ορχηστρικό ροκ ντεμπούτο, αναπάντεχα συναισθηματικό και συνάμα καταχθόνιο, με 60s νοσταλγία, πλούσια κινηματογραφική ενορχήστρωση και λεπτοραμμένες pop μελωδίες. Στο ενδιάμεσο χρονικό κενό τα social media οργίαζαν, το κοινό περίμενε πως και πως το επόμενο και εκεί που είχαν εγκαταλειφθεί οι ελπίδες για μια νέα κυκλοφορία, ανακοινώνεται το Everything Youve Come To Expect. «Μπορεί να ακούγεται περίεργο, πραγματικά όμως δεν είχαμε νωρίτερα την ευκαιρία να ηχογραφήσουμε νέα τραγούδια. Δεν συνέπιπταν οι χρόνοι μας και, μόλις ολοκληρώθηκαν οι προηγούμενες περιοδείες μας, μπήκαμε στο στούντιο. Στο μεσοδιάστημα γράφαμε τραγούδια, δεν είχαμε εγκαταλείψει την ιδέα ενός νέου άλμπουμ, ιδίως με την απήχηση που είχαμε στο πρώτο! Τη στιγμή που γράψαμε το “Aviation” ήταν λες και ήταν έτοιμο όλο το άλμπουμ. Στο μυαλό μας, εννοώ» λέει ο Alex Turner, καθισμένος στον καναπέ απέναντί μου και μασουλώντας γκοφρέτες.

 

Τζιν παντελόνι, μπριγιαντίνη στο μαλλί και ύφος βγαλμένο από τη συμμορία των T-Birds στην ταινία Grease, ένα στυλ που κουβάλησε και αργότερα, πάνω στη σκηνή. Δίπλα του, ο Miles Kane, σοφιστικέ και φρεσκοσιδερωμένος, σαν παιδί του κατηχητικού, μια αρσενική εκδοχή της Olivia Newton John, λίγο πριν το στάδιο της τελικής μεταμόρφωσης σε ατίθασο νιάτο. Οι αναφορές μεταφέρονται και σε μουσικό επίπεδο, καθώς τόσο στο άλμπουμ όσο και στη συναυλία τους που θα γινόταν σε δύο ώρες περίπου στην κεντρική σκηνή La Coope του φεστιβάλ Europavox στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας, η δυναμική του Alex Turner υπερισχύει. Εκείνος κάνει τα αλά Elvis τσαλίμια, εκείνος χώνει σεξουαλική ενέργεια στα τραγούδια, εκείνος αλώνει τη σκηνή γκαζώνοντας λάγνα βλέμματα στο “Bad Habits” και το “Dracula Teeth” κι από κάτω τα κορίτσια να ουρλιάζουν.

 

8-TLSP - R21B9411.jpg

 

Το Everything Youve Come To Expect φέρει κυρίως το στίγμα του Turner και τον γνώριμο ήχο της μπάντας του, Arctic Monkeys. «Το πρώτο (σ.σ. άλμπουμ) παρέπεμπε πολύ σε Ennio Morricone και Scott Walker, τους οποίους φυσικά λατρεύουμε ούτως ή άλλως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπρεπε να επαναλάβουμε και τώρα το ίδιο ακριβώς στυλ. Θέλαμε κάτι διαφορετικό, με μεγαλύτερη ένταση. Οπότε, ναι, έχει πολύ από τους Arctic Monkeys, αποτελώντας παράλληλα μια συνέχεια του πρώτου», σπεύδει να υπογραμμίσει ο Miles Kane πριν τον διακόψει ο Alex Turner λέγοντας «Στην ουσία έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξελισσόμαστε. Κι αυτό θέλαμε να το δείξουμε. Όσο για τη διαδικασία της σύνθεσης, μερικές φορές είναι ξεκάθαρο το ποιος από τους δύο θα κυριαρχήσει περισσότερο στο κάθε κομμάτι. Μια τέτοια περίπτωση είναι το “Bad Habits”, όπου ο Miles κοντεύει να φτάσει στο τέλος του τραγουδιού και εγώ είμαι ακόμη στην αρχή! Πάντως, δεν είναι κάτι που το προαποφασίζουμε, είναι πώς θα βγει από μόνο του. Και για τους δυο μας είναι μια διασκεδαστική διαδικασία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό, που να αρέσει στον κόσμο. Ωστόσο, αφήνουμε τα ίδια τα κομμάτια να μας δείξουν το δρόμο. Κάποια ταιριάζουν πιο πολύ σε μένα, άλλα στον Miles. Το βασικό είναι ότι συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, περνάμε καλά και το βγάζουμε, ελπίζω και στη μουσική μας».

 

Είναι προφανώς αυτή η αίσθηση διασκέδασης που έκανε το “Bad Habits” το lead single της νέας τους κυκλοφορίας. «Ήδη γράφαμε το άλμπουμ και ένα βράδυ ήμασταν σε ένα μπαρ στο Μαλιμπού, όπου μια μπάντα έπαιζε live διασκευές σε κλασικά καλιφορνέζικα τραγούδια των Eagles και των Doors. Υπήρχε κάτι πολύ εφηβικό και ρετρό στην ατμόσφαιρα και σκεφτήκαμε αμέσως ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε υλικό για το νέο άλμπουμ. Πιάσαμε τον ιδιοκτήτη και του ζητήσαμε να ανέβουμε να τραγουδήσουμε. Ο τύπος ευτυχώς μας άφησε και το βίντεο που τραβήξαμε για το “Bad Habits” είναι από εκείνο το μπαρ!» Με τόση συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο τραγούδι, αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αποτέλεσε τον τίτλο του άλμπουμ αντί του Everything Youve Come To Expect, ειδικά εφόσον τελικά κάθε άλλο παρά ικανοποιείται η δηλούμενη προσδοκία της επανάληψης του ντεμπούτου τους. Ο Alex Turner απαντά αυτόματα «Μας έκανε. Έτσι απλά και είναι ότι πιο ειλικρινές μπορώ να πω. Ίσως να έχει να κάνει και με το ότι είναι ένα τραγούδι με το οποίο, προσωπικά, νιώθω ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά. Σωστά Miles ρωτά βλέποντας τον Kane δίπλα του να κουνά το κεφάλι συμφωνώντας.

 

Και το μέλλον; Το κοινό θα περιμένει άλλα οκτώ χρόνια; Ο Miles Kane γυρίζει γρήγορα το βλέμμα στον ήρεμο Alex, σαν να ψάχνει απάντηση. Και από μια άποψη είναι λογικό, δεδομένου ότι η πορεία του Turner με τους Arctic Monkeys συνεχίζει δυναμικά, τη στιγμή που παρότι η σόλο καριέρα του Miles Kane μετά τους Rascals ξεκίνησε υποσχόμενα εν συνεχεία βάλτωσε και ίσως, ίσως λέμε, να έχει πολύ περισσότερο ανάγκη τη διάρκεια των Last Shadow Puppets απ’ ότι ο κολλητός του. «Όχι, δεν θα περάσουν οκτώ χρόνια! Το επόμενο άλμπουμ θα βγει πολύ πιο σύντομα, γιατί η ροή με την οποία πλέον γράφουμε είναι διαφορετική απ’ ότι όταν βρεθήκαμε την πρώτη φορά. Τώρα ξέρουμε ακριβώς πώς να συνεργαστούμε», απαντά ο Alex Turner και ο Miles χαμογελά πλατιά. Να άλλη μια προσδοκία που, αυτή τη φορά, ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί.

 

{youtube}Fd1Xc6-6VVg{/youtube}