Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται υπό διάσπαση και να μαστίζεται από υπαρξιακή και οικονομική κρίση, ωστόσο το φεστιβάλ Europavox παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.


Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται υπό διάσπαση και να μαστίζεται από υπαρξιακή και οικονομική κρίση, ωστόσο το φεστιβάλ Europavox παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Το ευρωπαϊκό μουσικό φεστιβάλ που μόλις έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας φαίνεται να είναι η πιο.. αρμονική ένωση. Στη φετινή του διοργάνωση γιόρτασε με 40.000 κοινό όλων των ηλικιών και φιλοξένησε 50 ως επί το πλείστον νέα ονόματα της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, επιλεγμένα από 22 χώρες.

Europavox 2015 @ Clermont-Ferrant, Γαλλία
Οι νέες μπάντες που αξίζει να ακούσεις!

Τα νούμερα αυτά είναι αλήθεια πως ωχριούν μπροστά σε αυτά που συγκεντρώνουν άλλα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπως το Roskilde (με πάνω από 110.000 κοινό) και το Glastonbury (που προσελκύει πάνω από 175.000 άτομα ημερησίως), πλην όμως το Europavox έχει μια σημαντική διαφορά με τα υπόλοιπα: είναι η γιορτή της ανακάλυψης, της πολυμορφίας και της ενότητας, αποκτώντας έτσι έναν υψηλότερο σκοπό από αυτόν της απλής επίσκεψης σε ένα κλασικό μουσικό φεστιβάλ.


erasmus @ europavox 3.jpg




Βασικός εταίρος και λίθος ανάπτυξης του Europavox είναι το πρόγραμμα Erasmus το οποίο έχει επεκταθεί προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την κατάρτιση της νεολαίας. Ο Antoine Godbert, Διευθυντής του Erasmus στην Γαλλία, σε κοινές του δηλώσεις με τον Francois Missonier , συν-ιδρυτή του φεστιβάλ, περιγράφουν την σύμπραξη Europavox και Erasmus ως «ένα δίκτυο που βοηθά τους νέους-τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους φοιτητές-να αισθάνονται πιο άνετα με την Ευρώπη, με βασικότερο μέσο επίτευξης αυτού τη μουσική».

Πόσο όμως το Europavox βοηθά σε αυτή την «ανταλλαγή»; Και η έμφαση που δίνεται κυρίως σε νέα συγκροτήματα και καλλιτέχνες ωθεί πραγματικά στην ανακάλυψη νέων ήχων;

Παρακολουθώντας για 6η συνεχή χρονιά τη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 22-25 Μαΐου 2015, η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι πως.. ναι! Πρωτίστως, έχει δημιουργηθεί μέσα στο φεστιβάλ ένα συμπαγές δίκτυο δημοσιογράφων και επαγγελματιών της μουσικής, από ένα ευρύτατο φάσμα που μετρά από διοργανωτές συναυλιών, μέχρι μάνατζερς συγκροτημάτων. Αυτό εξασφαλίζει ότι υπάρχει μια σταθερή ροή νέων ταλέντων για να επιλεχθούν από το φεστιβάλ, δίδοντας την ευκαιρία σε σχήματα με τοπική εμβέλεια να αποκτήσουν το πολυπόθητο «διεθνές» βήμα στην καριέρα τους.


europavox-2015.jpg




Οι JoyCut είναι ένα παράδειγμα. Μια ιταλική μπάντα που εμφανίστηκε στο SWSW και πραγματοποίησε εκατοντάδες άλλες συναυλίες, πριν γίνουν τελικά γνωστοί μέσα από το Europavox. Επίσης, η Βελγίδα Selah Sue έγινε γνωστή μέσα από το φεστιβάλ και είχε τόση επιτυχία που έφτασε το ντεμπούτο της το 2011 να πουλά 1 εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στη Γαλλία… Παράλληλα, διεθνώς αναγνωρισμένα ονόματα όπως αυτά των Vitalic, Baloji, Cocknbullkid και Camille, εμφανίζονται στο Europavox και, μάλιστα, σε σημαντικές καμπές της καριέρας τους, είτε προωθώντας μια νέα κυκλοφορία, είτε σαν πρώτο σταθμό καλοκαιρινής περιοδείας τους. Συν αυτώ, η έναρξη της νέας πλατφόρμας Best of U υπόσχεται να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, συνδέοντας νέους καλλιτέχνες- ιδίως αυτούς που είναι αποκομμένοι από τις μεγάλες αγορές- με διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.


selah sue.jpg




Ποιοι ξεχώρισαν στο Europavox 2015;

Οι , ένα γαλλο-φινλανδικό electro δίδυμο, πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά δυνατή εμφάνιση.


The Do.jpg




{youtube}eAXmgId3NTQ{/youtube}

Οι Dumplings από την Πολωνία, παρήγαγαν ένα έντονο και μελοδραματικό set με retro ήχο που παραπέμπει στους Bronski Beat.

{youtube}GqZxi3nonqQ{/youtube}

Οι Super Besse είναι τρεις τύποι από το Μινσκ που αποδίδουν με τον ήχο τους τιμές και δόξες στους Joy Division και όλη την post-punk εποχή.


super besse.jpg




{youtube}wv7S-CTNUlg{/youtube}

Οι Gojira  το Μπαγιόν της Γαλλίας με heavy metal καταβολές, είναι ήδη μεγάλο όνομα στη χώρα τους, ωστόσο ήταν το live τους στο Europavox που έδωσε στο εκτός Γαλλίας κοινό να τους μάθει.

{youtube}suG-c_i2fBQ{/youtube}

Η Λονδρέζα Denai Moore εμφανίστηκε στη σκηνή του Forum σε μια εκπληκτική folk-soul εμφάνιση. Κρατήστε το όνομά της, θα γίνει σπουδαία.


Denai Moore.jpg




{youtube}qBPQ5UUeVgQ{/youtube}

Σε διαφορετική ατμόσφαιρα κινήθηκε το ξέφρενο σύμπαν των Alo Wala, που αυτοαποκαλούνται ως «ινδική τροπική bass» μπάντα! Κι ας έχουν έδρα τους την… Κοπεγχάγη. Κατέκτησαν τη σκηνή του Factory με ένα μείγμα από kuduro, trap, dance και hip-hop.

{youtube}yie-J6b7UbQ{/youtube}

Στη σκηνή του Factory ανέβηκε και η ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ. Οι Polygrains είναι το project του παραγωγού και τραγουδοποιού Βασίλη Μοσχά, που παρότι με jazz καταβολές, τον κέρδισε η ηλεκτρονική μουσική.

{youtube}Cr4WpC4Cyo8{/youtube}


erasmus @ europavox 2.jpg