Μεταξύ 18 και 21 Ιουνίου


Μεταξύ 18 και 21 Ιουνίου

Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν όμως επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
 
Ο φετινός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το όραμα της Μελίνας Μερκούρης και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και όπως είχε τόνισε η ίδια, «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει».
 
Οι φετινές πανελλαδικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2015 τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι αφιερωμένες στην Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού.
 
Παρότι η εποχή που ζούμε είναι αρκετά φορτισμένη με αμφιβολίες, η πλώρη είναι στραμμένη προς την οδό της ενότητας, την οδό της αρμονίας, της προσφοράς και των αξιών που μας συνδιαμορφώνουν και για αυτούς τους λόγους, το όραμα της Μελίνας στάθηκε αφορμή για να αντλήσουμε επιπλέον έμπνευση για το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
 
Εξάλλου, η Μουσική είναι αρμονία, είναι η ένωση των κενών σε μια μουσική κλίμακα… είναι και αυτό που ενώνει τους ανθρώπους σε ένα κοινό σημείο επαφής και η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι το γεγονός, που εμπειρικά και διαισθητικά ενώνει, τις περισσότερες φορές, αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στους εξής Δήμους: Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλο, Δελφούς, Διδυμότειχο, Δομοκό, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιτέα, Καβάλα, Καλλιθέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λάρισα, Λιβαδιά, Λουτράκι, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σέρρες, Σπαρτή, τα Χανιά, στα νησιά του αιγαίου όπως η Σάμος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, στις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων!
 
Μπορούμε επίσης ήδη να υπολογίζουμε ότι οι περίπου τέσσερεις χιλιάδες πολίτες (4.000!), συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών, τεχνικών, εθελοντών και βεβαίως των καλλιτεχνών… θα αλλάξουν και φέτος τους ρυθμούς των πόλεων μας!
 
Σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, εντάσεις και αβεβαιότητα, η δύναμη της τέχνης και της μουσικής έδωσαν το στίγμα ώστε για άλλη μια χρονιά, 33 πόλεις, 15 δημοτικές πολιτιστικές οργανώσεις, 26 Δήμοι, 40 πολιτιστικά ιδρύματα, 90 χορηγοί επικοινωνίας, 170 συνδιοργανωτές, 285 εταιρίες/προμηθευτές και συνεργάτες παραγωγής, 300 εθελοντές και περίπου 450 σχήματα / ορχήστρες να ενωθούν πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αρμονίας και ελπίδας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, o φετινός αριθμός ρεκόρ των εθνικών μετακινήσεων, μιας και περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν προς μια πόλη του δικτύου, μάλιστα και κάποιοι θα κάνουν μια μικρή περιοδεία! (λίστα παρακάτω)
 
Είναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο;
 
Το σίγουρο είναι ότι όπως και σε όλη την υφήλιο, οι έλληνες καλλιτέχνες ετοιμάζονται, τα όργανα κουρδίζονται, οι χώροι στολίζονται και από την Πέμπτη 18/06 έως την Κυριακή 21/06, θα μπορέσετε σίγουρα να τους απολαύσετε όπως πάντα, με ελεύθερη είσοδο παντού!

Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι!
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.europeanmusicday.gr / www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr / https://twitter.com/EMD_Greece


z-c55d3703-4b5a-431a-ad96-4b9ab8e99e04.jpg
- ΛΙΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ 2015 - 

Συμμέτοχες από Ευρώπη:
Βουλγαρία- ΜαrinoΣ (Δομοκός) / Ολλανδία - StarFishTaxi (Άγιο Δημήτριος, Λάρισα - Βόλος)

Εγχώριες καλλιτεχνικές ανταλλαγές:
 
Αθήνα / Alex Nude (Βόλος), Encardia (Βόλος - Λάρισα), Banda Valeu (Πάρο), Bodj (Βόλος), Dazzle (Βόλος), Duo Capricioso και Μαριάννα Ζάχου, Circus Dayz (Δονούσα), Clio Karabella (Βόλο), Γιώργος Κυπραίος (Δομοκό), Κώστας Βασιλιάγκος και  Ανδρέας Στέργιου (Νάξος), Κrazy Baldheadz (Νάξος), Leon Segka (Βόλος), Μαρία Παπαγεωργίου (Βόλος), Μαριέττα Φαφούτη (Βόλος - Λάρισα), Mikele (Βόλος), Opera Chaotique (Λάρισα), Playdate (Νάξος), The Drops (Λάρισα), The Voyage Trio (Νάξος), Χειμερινοί Κολυμβητές (Λάρισα), Seli Kanou (Πάρο), Spyros Pan (Βόλο  - Δονούσα)
Αίγιο / Α.Μ.Ο.Κ.(Πάτρα), Vault of Acanthus (Ιτέα)
Βόλο / Mr Pulse (Λάρισα), Under Cover Band (Λάρισα)
Δράμα / Halkomaniacs (Ξάνθη), Αποτρόπαιος (Ξάνθη), Μάτια του δρόμου & 4he (Ξάνθη)
Ιωάννινα / Growunder (Πρέβεζα), Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων (Πρέβεζα)
Καβάλα / The Dreamers (Ξάνθη), Fata Morgana (Ξάνθη), Νικόλας Βενετάκης (Κρήτη)
Κομοτηνή / Rivo (Ξάνθη)
Θεσσαλονίκη / Ακριβή Ερκέκογλου (Ξάνθη), Απάχηδες (Βόλος), Aperito (Ξάνθη), Baildsa (Λάρισα & Ξάνθη), Electro Vampires (Λάρισα), Μπάμπης Μπατμανίδης (Ξάνθη), Penguins from the west (Ξάνθη), RoundLights (Λάρισα), U.N. Band (Ξάνθη)
Λαμία / Νικόλαος Παπαρούπας (Δομοκό), Δημήτρης Αργυρίου (Δομοκό)
Λάρισα / Lunar Moods (Βόλος), Μενέλαος Τζαφέτας (Βόλος)
Λευκάδα / Lefkas Bandina (Πρέβεζα), Quartetto Branello (Πρέβεζα)
Ναύπλιο / Halff Notee (Ιτέα)
Πάτρα / Loose Canons (Αμαλιάδα), Funk Risin’ Blues (Αμαλιάδα), Not  Any More (Αμαλιάδα) /
 Παξοί / Σπύρος Καββάδας (Πρέβεζα)
Πτολεμαΐδα / Near Mind (Λάρισα)
 Πύργος / Ελεύθερη πτώση (Αμαλιάδα), Μπάντα Laika (Αμαλιάδα), Rock 4 (Αμαλιάδα) –
Σύρος / Life Tree  (Νάξος)
Τύρναβος / Astro-Not IV (Λάρισα)
Σέρρες / Tuber (Λάρισα), Norme (Ξάνθη)