Tο βράδυ της Δευτέρας 26 Μαϊου, στην Τεχνόπολη η όπερα συνάντησε το κλαρίνο και μαζί σμίξαν με όλες τις μουσικές και την αγάπη του κόσμου.


 

«Το βράδυ της Δευτέρας 26 Μαϊου (στις 19:30), στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων η όπερα συνάντησε το κλαρίνο και μαζί σμίξαν με όλες τις μουσικές και την αγάπη του κόσμου. Ήταν η μέρα της συναυλίας του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Batala, Σπύρος Γραμμένος, Duo Fina, Encardia, Gadjo Dilo, Locomondo, Μίλτος Πασχαλίδης, Μάρθα Φριντζήλα, Πετρολούκας Χαλκιάς & Αντώνης Κυρίτσης επί σκηνής, δώσαν το ρυθμό, ενώνοντας τη μουσική με τη δημοσιογραφία της αλληλεγγύης».

Μια σύμπραξη καλλιτεχνών για άλλη μια φορά για καλό σκοπό. Αυτή την φορά ο σκοπός ήταν για την ενίσχυση των δράσεων της «Διογένης ΜΚΟ» που εκτός των άλλων εκδίδει και το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Ένα περιοδικό που υπάρχει με διαφορετική ονομασίες σε πάρα πολλές πόλεις και στο εξωτερικό.

 



Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν κάλυπταν διαφορετικά είδη μουσικής. Ιδιαίτερα αναφορά θα γίνει πιο κάτω στο κλαρίνο που ξεσήκωσε το κοινό. Ώρα έναρξης ήταν σχετικά νωρίς και από τις 7:30 ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται  στον γνώριμο χώρο της Τεχνόπολις. Μετά τους Batala, Σπύρο Γραμμένο, Duo Fina και Μίλτο Πασχαλίδη που έπαιξαν με το φως της μέρας, οι Encardia για μια ακόμη φορά ήταν έτοιμοι να ανεβούν στην σκηνή. Δεν έχει περάσει καιρός που τους είδαμε ξανά πάλι για καλό σκοπό. Καθώς ο χρόνος που είχαν ήταν περιορισμένος, χωρίς πολλά-πολλά μας κάλεσαν να χορέψουμε στο ρυθμό της ιταλικής Ταραντέλας. Δεν ήθελε και πολύ ο κόσμος για να ξεσηκωθεί. Το “Bella Ciao”, το “Tarantella Pizzica Di San Vito”  και 2-3 ακόμα ήταν αρκετά για να σηκώσουν τον κόσμο. Σίγουρα θα ήθελαν να ακούσουν και περισσότερα, αλλά είπαμε , στην σειρά εμφάνισης υπήρχαν και άλλοι.

 



Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε η Μάρθα Φριντζήλα.  Ήταν μια ευκαιρία για λίγη ξεκούραση από το χορό των Encardia καθώς τα τραγούδια της Φριντζήλα είναι περισσότερο ερμηνευτικά και βασισμένα στην εκφραστική και αισθησιακή φωνή της. Λίγο αργότερα ήρθε η ώρα για την έκπληξη της βραδιάς. Πετρολούκας Χαλκιάς & Αντώνης Κυρίτσης επί σκηνής. Ξέρω ότι έχουν φανατικό κοινό. Και το κοινό αυτό υπήρχε και στην Τεχνόπολις. Οι πρώτες νότες του κλαρίνου ακούσθηκαν και το κοινό τι άλλο; Άρχισε τον χορό. Ειδικά στο “Γιάννη Μου Το Μαντήλι Σου”, ένιωθες ότι βρισκόσουν σε ένα Ηπειρώτικο γλέντι.

Η συναυλία δεν είχε τελειώσει . Αντοχές υπήρχαν και για την συνέχεια οι  Gadjo Dilo. Οι Gadjo Dilo επηρεασμένοι από τη τσιγγάνικη παράδοση - το όνομα του συγκροτήματος αποτελεί στα τσιγγάνικα μια κοροϊδευτική έκφραση και σημαίνει κάποιος που δεν είναι τσιγγάνος, ο τρελός μπαλαμός - δημιούργησαν το album “Manouche De Grec”, που περιλαμβάνει 12 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: “Πέφτεις Σε Λάθη” του Β. Τσιτσάνη, “Άλλα Μου Λεν Τα Μάτια Σου” των Θ. Δερβενιώτη / Κ. Μάνεση και το “Ήρθα Και Απόψε Στα Σκαλοπάτια Σου” των Γ. Ζαμπέτα / Χ. Βασιλειάδη κ. α., ζωντανεύοντας τη manouche gypsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt. Η Ηλιάνα Τσαπατσάρη  με το μπρίο και την διάθεση της μας ανέβασε για τα επόμενα 30 λεπτά.

 



Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τους αγαπητούς Locomondo. Τους έχουμε δει ξανά και ξανά. Και αυτό φάνηκε στο γνωστό κόλπο που κάνει ο Μάρκος Κούμαρης με τα χέρια. 1-2-3-4 και ξανά από την αρχή. Locomondo, καλοκαίρι, μπάλα. Τι άλλο να ζητήσει κάνεις;  Στο στρατό το λέγαμε…”Δεν Προλαβαίνω” και αυτό κάναμε και εμείς. “Οδύσσεια”, “Goal” ήταν μερικά από τα τραγούδια που ακούσαμε, αλλά λίγη σημασία έχει, καθώς κάπου θα τους δούμε ξανά. 12:00 η ώρα μας βρήκε στην έξοδο της Τεχνόπολις με τις μπίρες στα χέρια.

Όπως προείπαμε ήταν μια συναυλία για κάλο σκοπό, που πέτυχε τον στόχο της . Ο κόσμος έδωσε το δυναμικό παρόν αγοράζοντας το φτηνό εισιτήριο που ήταν μόλις 5 € και πέρασε πολύ καλά διασκεδάζοντας με τους παραπάνω καλλιτέχνες.

www.shedia.gr

Φωτογραφίες : Σαβίνα Ακουμιανάκη


Πηγή: www.jazzbluesrock.gr