Ένα ντοκιμαντέρ- close-up στο δημόσιο σύστημα υγείας, τους πολιτικούς παρασκηνιακούς χειρισμούς και τη μετά-Covid εποχή


Δεν το έχουμε δει ακόμη, αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μάλλον πρόκειται για ένα πέρα για πέρα αληθινό  close-up στις συνθήκες που επικρατούν όσο καιρό βρισκόμαστε σε πανδημία τόσο στο κατακερματισμένο δημόσιο σύστημα υγείας όσο και στους πολιτικούς παρασκηνιακούς χειρισμούς καθώς και στο τοπίο της μετά-Covid εποχής . Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι πως το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο «Παρόντες», μελετάει «την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία πριν προλάβει να επουλώσει τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας».

Οι λόγοι για να το δούμε είναι αρκετά σημαντικοί. Θα το βρείτε  online και δωρεάν στο parontes.imedd.org  από αυτή την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 21.00 έως τις 19 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις προβολές καθημερινά (στις 19.00, στις 21.00, στις 23.00 και το Σάββατο και την Κυριακή στις 17.00, στις 20.00, στις 23.00).

 Σημείωμα Γιώργου Αυγερόπουλου:

«Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που καθιστά αυτή την ιστορία μοναδική. Πρόκειται για μια χώρα η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα, τρίτη κατά σειρά κρίση μετά την οικονομική και το προσφυγικό, χωρίς να έχει προλάβει ακόμα να επουλώσει τις πληγές που της προκάλεσαν 10 χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας.

Έτσι, από αυτή την «τοπική» ιστορία αναδεικνύεται η τεράστια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως και από τα αριστερά και από τα δεξιά: Ότι η νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης που κυριάρχησε στις κοινωνίες μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν λειτουργεί. Ότι η «παντοδύναμη αγορά» δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε τέτοιες κρίσεις. Ότι οι ανισότητες εντάθηκαν με την πανδημία. Ότι ο Βασιλιάς εν τέλει ήταν γυμνός.

Πρέπει να κατανοήσουμε τα μαθήματα που μας δίνει η πανδημία, ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάθηκαν.»

aprr.jpeg

Παρόντες Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος. Παραγωγοί: Αναστασία Σκουμπρή και Γιώργος Αυγερόπουλος. Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης Μοντάζ: Βασίλης Τσουκαλάς. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΜΟΝΤΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος. Ερευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Φένια Χαλά, Αλεξία Τσαγκάρη, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Φοίβη Φρονίστα, Κώστας Κουκουμάκας, Έλενα Αποστολίδου, Μαριάννα Κακαουνάκη, Χριστίνα Χασου. Εικόνα: Γιάννης Αυγερόπουλος, Θεόφιλος Δαδης, Κωστής Νικολόπουλος, Γιώργος Μουτάφης , Γιάννης Χλεμπάκος, Γιάννης Κολεσίδης, Γιώργος Σανταμούρης, Δημήτρης Κώτσου, Σοφία Εξάρχου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Αλεξία Τσαγκάρη, Φοίβη Φρονίστα, Φάνης Καραγιώργος, Γιάννης Ντρενογιάννης, Γιώργος Αυγερόπουλος, Νίκος Φώσκολος, Simon Keating