Ο ρόλος του  John Ridley στην απόφαση


Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το HBO Max έκανε πρεμιέρα στην Αμερική διαφημιζοντας το πλούσιο περιεχόμενο του σε ταινίες και μέσα στα δυνατά χαρτιά του ήταν και το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

Η ταινία των δέκα όσκαρ, κυκλοφόρησε το 1939 και μας μεταφέρει λίγο μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική. Τα φυλετικά στερεότυπα δίνουν και παίρνουν στην ταινία, κάτι που δεν είναι παράξενο για την εποχή που κυκλοφόρησε, όμως στο κλίμα των ημερών και της οργής που επικρατεί στην Αμερική το HBO Max αποφάσισε να κατεβάσει προσωρινά την ταινία.

«Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος είναι προϊόν της εποχής του και περιέχει εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις που ήταν, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο στην Αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές περιγραφές ήταν λάθος τότε και φυσικά είναι λάθος τώρα έτσι σκεφτήκαμε ότι αν κρατήσουμε την ταινία χωρίς κάποια εξήγηση ή αποκύρηξη θα ήταν ανεύθυνο. Όταν η ταινία επιστρέψει στο HBO Max θα περιέχει ως συμπλήρωμα μία συζήτηση γύρω από το ιστορικό της υπόβαθρο και μία αποκύρηξη αυτών των περιγραφών, αλλά θα είναι στην αρχική της μορφή γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν σαν να μην υπήρξαν αυτές οι οι προκαταλήψεις ποτέ» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Warner Media.

Τις τελευταίες ημέρες ήταν πολλοί αυτοί που ζητούσαν από το HBO Max να κατεβάσει την ταινία. Ανάμεσά τους και ο σεναριογράφος του 12 Years a Slave, John Ridley.

«Είναι μία ταινία που όταν δεν αγνοεί τον τρόμο της σκλαβιάς στήνει μερικά από τα πιο οδυνηρά στερεότυπα» έγραψε σε άρθρο του στους LA Times.

Πηγή