Ένα lifestyle εκτός των τετριμμένων του Hollywood


Ο αστέρας του «Joker»,  Joaquin Phoenix έχει καταφέρει ήδη να αποσπάσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο ως ο καλύτερος ηθοποιός της χρονιάς, δικαιώνοντας επιτέλους τους θαυμαστές του. Ο ταλαντούχος και βραβευμένος (πλέον) ηθοποιός του Hollywood, κέρδισε το κοινό τόσο με την έντονη και δυναμική ερμηνεία του στον «Joker», όσο και με την έντονη και αντισυμβατική ζωή που ακολουθεί ο ίδιος, μακριά από τα κλισέ και τους φραμπαλάδες του Hollywood. Ο ακτιβισμός, η αυστηρή χορτοφαγία, ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής και τα μηνύματα κατά του ρατσισμού είναι μερικές πτυχές, τις οποίες δεν διστάζει να υπερασπίζεται ανοιχτά μπροστά σε όλους.

 

Ο Phoenix παρόλο που κέρδισε μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον κινηματογράφο, δεν φαίνεται να έχει φτάσει ακόμα στον τελικό του προορισμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άνοιξε το δρόμο της ευαισθητοποίησης και της αλλαγής, όχι μόνο μέσα από τις έντονες ομιλίες του αλλά και από τις πράξεις του.

Το ίδιο μαύρο κοστούμι

Σύμφωνα με την σχεδιάστρια Stella McCartney, ο Phoenix υποσχέθηκε να φορέσει το ίδιο μαύρο σμόκιν του brand της, σε όλες τις απονομές μέχρι και τα Όσκαρ, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της ενέργειας και αναδεικνύοντας την ανακύκλωση των ρούχων. Πράγματι, όπως φαίνεται ο 45χρονος ηθοποιός τήρησε την υπόσχεση του, παραλαμβάνοντας τα βραβεία του στις Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTAs, τα Screen Actors Guild Awards αλλά και στην λαμπερή βραδιά των Όσκαρ με το ίδιο κοστούμι.

 

Η μάστιγα των ιδιωτικών jets

Κατά την ομιλία του, στις Χρυσές Σφαίρες ο Joaquin Phoenix, έθιξε το ζήτημα των ιδιωτικών jets που χρησιμοποιούν πολλοί επώνυμοι και μη προκειμένου να πετάξουν όποια ώρα θέλουν, σε όποιο σημείο θέλουν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην τοποθεσία Palm Springs, λέγοντας πως δεν είναι ανάγκη να φτάσει κανείς εκεί με το ιδιωτικό jet αφού απέχει από το Hollywood μόλις δυο ώρες με το αυτοκίνητο. «Πρέπει να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη για τον εαυτό μας και να κάνουμε αλλαγές και θυσίες στη ζωή μας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Μr. Vegan Phoenix

Την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή ακολουθεί ο ηθοποιός από το 1979, σεβόμενος τα ζώα αλλά και την γεωργία. Μάλιστα, ο ίδιος κατάφερε φέτος να πείσει την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου να σερβίρει στην τελετή ένα γεύμα το όποιο ήταν 70% χορτοφαγικό και 30% vegetarian ή με ψάρι και κρέας. «Η βιομηχανία του κρέατος αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι καταστροφική για τον πλανήτη» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία τους.

 

Ο Αμερικάνος ηθοποιός δεν δίστασε να κατακρίνει την κινηματογραφική βιομηχανία για «συστημικό ρατσισμό» στην ομιλία του στα βραβεία BAFTA. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Πρέπει να πω ότι την ίδια στιγμή έχω μία εσωτερική σύγκρουση επειδή πάρα πολλοί από τους συναδέλφους μου ηθοποιούς οι οποίοι αξίζουν, δεν έχουν το ίδιο προνόμιο. Θεωρώ ότι στέλνουμε ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα στους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, που λέει, δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ. Πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά για να κατανοήσουμε πραγματικά τον συστημικό ρατσισμό». Ας μην ξεχνάμε πως η μοναδική έγχρωμη υποψήφια στα φετινά Όσκαρ ήταν η Cynthia Erivo.

 

Μέσα από αυτό τον δρόμο, με τις ομιλίες και τις διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και της γενικότερης κλιματικής αλλαγής, ο Joaquin Phoenix παρέλαβε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, δίνοντας ένα λόγο γεμάτο μηνύματα υπέρ της αλλαγής. Μεταξύ άλλων είπε: «Νιώθω γεμάτος ευγνωμοσύνη αυτή τη στιγμή. Δεν αισθάνομαι υπεράνω κανενός από τους συνυποψήφιους συναδέλφους μου ή οποιονδήποτε εδώ μέσα, επειδή μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη- την αγάπη για την ταινίες…..Πιστεύω πως είτε μιλάμε για την ανισότητα φύλου, τον ρατσισμό, τα queer δικαιώματα, εκείνα των αυτοχθόνων ή των ζώων, μιλάμε για την μάχη ενάντια στην αδικία. Μιλάμε για την μάχη ενάντια στην αντίληψη πως ένα έθνος, ένας λαός, μια φυλή, ένα φύλο, ένα είδος, έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να χρησιμοποιεί και να ελέγχει κάποιο άλλο με ατιμωρησία. Νομίζω πως έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. Πολλοί από εμάς έχουμε μια εγωκεντρική οπτική του κόσμου και πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Μπαίνουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του».  

Στην σημαντική αυτή διάκριση, ο ίδιος αναφέρθηκε και στον αδικοχαμένο αδερφό του River Phoenix, λέγοντας «Όταν ήμουν 17 ετών, αδερφός μου, έγραψε αυτόν τον στίχο. Είπε: “τρέξε προς την σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει”».