Ακούει fados, περπατάει στα πολύχρωμα πλακόστρωτα, αράζει στα πάρκα, ξενυχτάει στο Bairro Alto και το Chiado. Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι τόσο the place to be αν είσαι νέος ή φοιτητής που θα θες να έρθεις και να ξαναέρθεις!


Σύγχρονη μητρόπολη με ιστορία 20 και πλέον αιώνων, η Λισαβόνα απλώνεται ράθυμα σε επτά λόφους στις όχθες του ποταμού Τάγου. Φιλόξενη, μεσογειακή αν και βρέχεται από τον Ατλαντικό, έχει στην καρδιά της τη μελαγχολία των fados και τη ζωντάνια της νύχτας, τα στενά σοκάκια, τα κάστρα και τα pasties. Αν και «θύμα» και αυτή της κρίσης, η Λισαβόνα κρατάει την καλή της διάθεση και προσπαθεί πάνω από όλα να περνάει καλά. Για αυτό και θα τη νιώσεις τόσο οικεία όταν βρεθείς εκεί με μία από τις 6 πτήσεις την εβδομάδα που πραγματοποιεί η Aegean από την Αθήνα.
 
Πάρε τα πόδια σου!
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τη Λισαβόνα είναι να την περπατήσεις, αφού όλες οι αποστάσεις είναι κοντινές. Μπορεί να σου βγει λίγο η γλώσσα, όταν θα ανεβαίνεις τα ανηφορικά στενά της Alfama, της παλαιότερης και πιο γραφικής γειτονιάς, αλλά θα ανταμειφθείς αφού θα πάρεις μία ιδέα από το αυθεντικό και πιο ρομαντικό πρόσωπο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Η άλλοτε αριστοκρατική συνοικία των Μαυριτανών είναι το μόνο μέρος της πόλης που έμεινε όρθιο μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1755 και τα κτίριά της κοσμούν τα azulejos τα πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια στα οποία οι Πορτογάλοι έχουν αφιερώσει ολόκληρο Μουσείο.

lisbon_azulejos.jpg
Τα azulejos επί το έργον!


Για ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο αλλά και μία πιο ξεκούραστη ανάβαση στην Alfama, πάρε το ιστορικό τραμ 28 από την Praça do Martim Moniz (βόρεια της Baixa). Τα μικρά κίτρινα τραμ είναι σήμα κατατεθέν της Λισαβόνας και θα ανακαλύψεις πολλές όμορφες και κρυμμένες γωνιές της πόλης σε κάθε διαδρομή τους. 

lisbon_secathedral.jpg
Χαρακτηριστική εικόνα του Se

Η πόλη από ψηλά
Στην Alfama θα φωτογραφηθείς οπωσδήποτε στον καθεδρικό Se (Largo da Sé), και θα συνεχίσεις την ανάβαση μέχρι τους κήπους του Castelo de Sao Jorge (Κάστρο του Αγίου Γεωργίου) στην κορυφή του πιο ψηλού λόφου της Λισαβόνας. Το Κάστρο είναι εδώ από τον 2ο αιώνα π.Χ. και από τις πολεμίστρες του, που δένουν αρμονικά με τη γραφική συνοικία Santa Cruz do Castelo (R. de Santa Cruz do Castelo), θα έχεις τέτοια θέα που θα αγκαλιάζεις όλη την πόλη. 

Αν θες να αιχμαλωτίσεις ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα στη Λισαβόνα, επίλεξε το Miradouro(μπαλκόνι) da Graça, λίγο πιο πάνω από το Κάστρο. Αν δεν «μασάς» από ύψη, ανέβα στην αψίδα Arca da Rua Augusta στην Praca do Comercio (Rua Augusta 2) και αν θες να δεις ένα ασανσέρ στη μέση της πόλης ανέβα στο Elevador de Santa Justa (Rua de Santa Justa), μία κατασκευή του 1902 που μοιάζει με τον Πύργο του Άιφελ και συνδέει την Baixa με την πλατεία Carmo που βρίσκεται ψηλότερα! 

lisbon_discoveries.jpg
To Mνημείο των Εξερευνήσεων

Στο αστέρι της Βηθλεέμ (λέγε με και Belem)
Θα πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον ένα πρωινό στην Belem. Είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης και όταν φτάσεις εδώ θα καταλάβεις γιατί. Από εδώ ξεκινούσαν όλοι οι θαλασσοπόροι για τις μεγάλες περιπέτειές τους και προς τιμήν τους ακριβώς στο σημείο που ο Τάγος συναντά τον Ατλαντικό έχει χτιστεί το Μνημείο των Εξερευνήσεων (Padrão dos Descobrimentos, Av. Brasília). Υπόγειες στοές συνδέουν το Μνημείο με το Μοναστήρι του Ιερώνυμου (Mosteiro dos Jeronimos, Praça do Império), που μαζί με τον επιβλητικό Πύργο της Belem αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο λευκός Torre de Belém (Av. Brasília, ) είναι χτισμένος στην παραλία, στο σημείο από όπου ξεκινούσαν οι εξερευνητές των θαλασσών. Το κολοσσιαίο Μοναστήρι, που σήμερα φιλοξενεί Μουσεία, χτίστηκε το 1502 για να τιμήσει το ταξίδι του εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα, ο οποίος αναπαύεται εδώ εις τους αιώνες των αιώνων μαζί με τον εθνικό ποιητή της Πορτογαλίας τον Fernando Pessoa

lisbon_pasteisdebelem.jpg
Η αναμονή αξίζει για τα pasteis de belém

Εκτός, όμως, από πνευματική καθοδήγηση οι μοναχοί ανακάλυψαν και κάτι που συνεχίζει να προκαλεί ρίγη απόλαυσης: την συνταγή για τα pastéis de nata, γνωστά και ως pastéis de belém, μικρές τάρτες με αυγά και τραγανό φύλλο. Δοκίμασέ τα οπωσδήποτε στο Pastéis de Belem (Rua de Belém nº 84 a 92), ένα φούρνο που τα φτιάχνει από το 1837 και είναι τόσο ονομαστός που δεν παίζει να μην βρεις ουρά. Κάνε υπομονή όμως και θα με θυμηθείς!

Bits and (street) pieces 
Είναι η ώρα να ανακαλύψεις τα σύγχρονα μνημεία της Λισαβόνας, τα πάσης φύσεως και θέματος έργα street art! Ακόμα και στην πιο απλή βόλτα θα ανακαλύψεις δείγματα δουλειάς μερικών από τους καλύτερους street artists της Πορτογαλίας και της Ευρώπης, ενώ ενδεικτικό της διαφορετικής κουλτούρας απέναντι σε αυτή τη μορφή τέχνης είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ειδικά tour για να γνωρίσεις την πόλη μέσα από τη street art αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που «οπλίζει» με σπρέι senior citizens και τους αφήνει ελεύθερους να ταγκάρουν στην πόλη. Για αυτό αν δεις μία παρέα κάπως πιο ηλικιωμένων κυρίων και κυριών να χρωματίζουν το γκρι της Λισαβόνας, να ξέρεις πρόκειται για την ομάδα Lata 65!

lisbon_street art.jpg
Αντιπροσωπευτικό δείγμα της street art της Λισαβόνας

Χαλάρωση στα πάρκα
Η Λισαβόνα είναι γεμάτη πάρκα και κήπους για να ξεκουραστείς από τις βόλτες, να κάνεις πικ νικ ή να χαλαρώσεις. Διάλεξε από την όαση του Parque Eduardo VII, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, βόρεια της λεωφόρου Da Liberdade και της πλατείας Marques de Pombal, το Jardim da Estrela με τις πάπιες και τη λιμνούλα του και το σχετικά «μυστικό» κήπο Jardim do Torel, που θα βρεις από την οδό Andrade και έχει άπλετη θέα στο κέντρο της πόλης και την λεωφόρο Liberdade.

Ένα διαφορετικό πάρκο
Το Πάρκο των Εθνών (Parque das Nacoes) είναι το σύγχρονο πρόσωπο της Λισαβόνας. Χτίστηκε στη θέση της διεθνούς έκθεσης του 1998, και σήμερα έχει τα πάντα: από το φουτουριστικό εμπορικό κέντρο Vasco da Gama, εστιατόρια, καζίνο, πολυχώρους, πάρκα, ποδηλατόδρομους, διάσπαρτα έργα τέχνης, καταστήματα, τελεφερίκ(!) και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη, το Oceanario de Lisboa

Επόμενος σταθμός: Downtown
Χτισμένη από το μηδέν μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό του 18ου αιώνα, η καρδιά της πόλης χτυπάει στο κέντρο, στην συνοικία Baixa. Στους άνετους πεζοδρόμους της θα κάνεις shopping therapy αλλά και θα δεις νεοκλασικά κτίρια, θα πάρεις σουβενίρ και θα αράξεις σε μικρές πλατείες, θα ξαναφάς pasteis (γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα) και θα πιεις καφέ στα μαγαζάκια της Liberdade.

lisbon-ruaaugusta.jpg
Άνετο shopping στην Rua Augusta

Όσο εμπορική μπορεί να είναι η Baixa τόσο μποέμ είναι το Bairro Alto και το Chiado, δύο γειτονιές που είναι συνώνυμες της νυχτερινής ζωής της Λισαβόνας. Στο Chiado θα βρεις θέατρα, bistro και ακριβά εστιατόρια ενώ στο Bairro Alto εσωτερικές αυλές κρύβουν χαριτωμένα καφέ και στα σοκάκια συμβιώνουν έργα street art με hipster μπαράκια, εστιατόρια με τις κουζίνες του κόσμου και mainstream club με μουσικές σκηνές fados. Τα fados, ειδικά αν πετύχεις live εμφάνιση κάποιου καλλιτέχνη αξίζει να τα ακούσεις. Είναι τα τραγούδια που εξιστορούν τις θλιμμένες ιστορίες της πορτογαλέζικης ψυχής, ιστορίες όπου ο έρωτας μπλέκεται με τη μοίρα και πίστεψέ με θα το νιώσεις παρά το γεγονός ότι δεν καταβαίνεις γρι πορτογαλικών!

Για ανακάλυψη
Πιες ένα καφέ στην πλατεία Rossio, μία από τις πιο κεντρικές της Λισαβόνας, και κάνε τα ψώνια σου στην υπαίθρια αγορά της Feira Da Ladra, στο Campo de Santa Clara κάθε Τρίτη και Σάββατο. Θα βρεις από iPhone  μέχρι ρούχα. 
Ζήτα οδηγίες για την Intendente, την περιοχή της πόλης που αλλάζει και αναμορφώνεται και ήδη φιλοξενεί πολλές γκαλερί και μπαρ.
Βγάλε μία selfie με τον Pessoa. Δηλαδή όχι με τον ίδιο, που δεν ζει πια, αλλά με το lifesize άγαλμά του στο αγαπημένο του τραπέζι στο αγαπημένο του καφέ, το A Brasileira (R. Garrett 120), που άνοιξε το 1905. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις λίγο υπομονή γιατί το άγαλμα είναι αυτό που σε απλά ελληνικά λέμε τουριστομαγνήτης!

lisbon_pessoa.jpg
O Pessoa περιμένει, μην αργείς!

Νύχτα στη Λισαβόνα
Επειδή εμείς οι νοτιοευρωπαίοι μοιάζουμε, στην Λισαβόνα οι νύχτες είναι μεγάλες και η διασκέδαση πολλές φορές τελειώνει μόνο όταν βγει ο ήλιος. Η βραδινή σου έξοδος θα ξεκινήσει (και ίσως τελειώσει) στο Bairro Alto. Θα διαπιστώσεις γρήγορα ότι οι ντόπιοι προτιμούν το έξω, άλλο ένα κοινό με τους Έλληνες. Εδώ να ξέρεις τα ποτά είναι πολύ πιο φτηνά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, και από την Αθήνα, και το πρώτο σου θα το πιεις στο Lounge (Rua da Moeda, 1 0/P, Cais do Sodré), που όπως υποδηλώνει το όνομά του είναι το πλέον χαλαρό μέρος ή στον πολυχώρο Galeria Zé dos Bois (Rua da Barroca nº59). Εξίσου easy going είναι το Maria Caxuxa (R. da Barroca 6-12, 1200-036) ενώ στο Lux Frágil (Avenida Infante Dom Henrique, 1950-376) που φέρνει γνωστούς DJs, σερβίρει τεράστια cocktails και έχει ταράτσα με θέα θάλασσα θα πας και θα φύγεις το ξημέρωμα.
Στην παλιά «κόκκινη» γειτονιά (και δεν εννοώ του Ολυμπιακού) στις αποβάθρες θα βρεις το Pensão Amor (R. do Alecrim 19), που διατηρεί την kinky ιστορία του μόνο στη διακόσμηση (και σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο…) και σερβίρει ποτά από το απόγευμα ως το βράδυ, και το Sol e Pesca (Rua Nova do Carvalho 44), ένα εστιατόριο-μπαρ σε ένα πρώην κατάστημα με είδη ψαρικής που σερβίρει ποτά στο δρόμο και ψάρια από κονσέρβα, αλλά και τα clubs που προτιμούν οι ντόπιοι όπως το Music Box (Rua nova do carvalho, nº 24).

lisbon_maria caxuxa.jpg
Για ποτάκι στο Maria Caxuxa

Μπακαλιάρος, θαλασσινά και άλλος μπακαλιάρος
Γενικά οι κάτοικοι της Λισαβόνας απολαμβάνουν το μπακαλιάρο, σε πολλές εκδοχές και σχήματα, όπως αποδεικνύει η προτίμηση στο Bacalhau à Braz, ένα πιάτο που κατά λέξη σημαίνει ο μπακαλιάρος του Braz και είναι ψιλοκομμένο ψάρι με πατάτες τηγανισμένα σαν ομελέτα, αλλά και το Pataniscas, που μοιάζει με ψαροκροκέτα με μπακαλιάρο, πατάτες και μαϊντανό. Άλλη επιλογή είναι τα θαλασσινά, όπως το Ameijoas à Bolhão Pato, μύδια που σερβίρονται με σκόρδο και κόλιανδρο, και ιδιαίτερες σούπες, σαν την caldo verde (με λάχανο) και τη sopa de alho(με σκόρδο και ψωμί). Πολλές παραλλαγές έχει και το massa sovada, που είναι γλυκό ψωμί με μέλι ή ζάχαρη, ενώ εκτός από τα pasteis δοκίμασε pudim που μοιάζει σαν κρέμα καραμέλας.

lisbon2.jpg
 

Info

Ταξίδεψε τώρα!

Η Λισαβόνα είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα 6 φορές την εβδομάδα! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου κάνοντας αναζήτηση σε εισιτήρια έως και 11 μήνες μπροστά!

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Η κόκκινη γραμμή του μετρό θα σε μεταφέρει γρήγορα στο κέντρο της πόλης. Μπορείς επίσης να πάρεις τα λεωφορεία 705, 722, 744, 783 και 208 (νυχτερινό) για το κέντρο. Αν πάρεις τη Lisboa Card, θα έχεις απεριόριστη πρόσβαση στα ΜΜΜ, δωρεάν είσοδο ή έκπτωση σε πολλά μουσεία και αξιοθέατα, εκπτώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια κ.ά. Ισχύει για 24, 48 ή 72 ώρες και κοστίζει αντίστοιχα €18,50, €31,50 και €39.

Βρες τώρα ξενοδοχείο!

Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!