Αξίζουν συγχαρητήρια!


Το ΑΠΘ πρωτοπορεί με επαναστατικό τρόπο ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού παρασκευάζοντας αυτή τη φορά ειδικές μάσκες με νανοφίλτρο και σπρέι με νανοσωματίδια που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό!

Σύντομα μάλιστα θα διατεθούν και στα ράφια της αγοράς!

maska.jpg

 Ο χρήστης θα μπορεί μεταξύ άλλων να ψεκάσει μια επιφάνεια ή την στολή εργασίας που φορά, οπότε ο ιός να μην προσκολλάται πάνω σ΄αυτά είπε στο "Έθνος" η νανοϊατρός του ΑΠΘ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Προστατευτικά υλικά με νανοσωματίδια όπως σπρέι τα οποία μπορούν να αδρανοποιήσουν τον κορωνοϊό και εκτυπωμένες μάσκες τριών διαστάσεων με νανοφίλτρο κατά του ιού ρίχνει στην αγορά τον επόμενο μήνα το ΑΠΘ. Σαράντα ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα και βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών πριν διατεθούν τα νέα προϊόντα στα ράφια της αγοράς. Αυτά θα μπορούν να ακινητοποιήσουν τον κορωνοϊό προσφέροντας μία εναλλακτική λύση και στην έλλειψη υλικών που παρατηρείται στην αγορά. 

Η έλλειψη, εξάλλου, αναλώσιμων υλικών και βασικών μέσων προστασίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας έχει κινητοποιήσει ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες, που επιστρατεύουν την τεχνογνωσία τους στην μάχη κατά του ιού. ''Έχουμε την τεχνογνωσία. Φτιάχνουμε νανοσωματίδια, όποτε, τώρα, τα προσαρμόζουμε έναντι της αντιμετώπισης του COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό με τη βοήθεια του σπρέι θα μπορεί ο χρήστης μεταξύ άλλων να ψεκάσει μια επιφάνεια ή την στολή εργασίας που φορά (όπως ιατρικές ποδιές) οπότε ο ιός να μην προσκολλάται πάνω στα ρούχα ή πάνω στις μάσκες'' δήλωσε στο "Έθνος" η Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. 

Ο πόλεμος κατά του COVID-19 πρέπει να γίνει σε νανοκλίμακα

Εκτός από τα νανοσωματίδια το εργαστήριο του ΑΠΘ αναμένεται να βγάλει στην αγορά και ειδικές μάσκες. Πρόκειται για εκτυπωμένες μάσκες τριών διαστάσεων με νανοφίλτρο. Η μάσκα αποτελείται από δύο μέρη. Ένα εξωτερικό (λευκό) και ένα εσωτερικό (πράσινο). Στο εσωτερικό στέλεχος της μάσκας προσαρμόζεται φίλτρο τύπου N95 με ειδική επεξεργασία επίστρωσης νανοσωματιδίων. ''Δεν αρκεί να κάνουμε μια τρισδιάστατη μάσκα. Η μάσκα θα πρέπει να έχει νανοφίλτρο για να μην περνάει ο κορωνοϊός και μολύνει τον χρήστη'' είπε η νανοϊατρός του ΑΠΘ. 

 Το εξωτερικό περίβλημα είναι επιστρωμένο επίσης με νανοσωματίδια, που -όπως και στην περίπτωση κατασκευής των χειρουργικών εργαλείων- έχει αντιπροσκολλητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το υλικό της μάσκας είναι πολυλακτικό όξύ (PLA), το οποίο είναι ένα πολυμερές βιοσυμβατό, βιοαποικοδομήσιμο και μπορεί να αποστειρωθεί εύκολα. Το μεγάλο προτέρημα αυτού του υλικού είναι ότι προσφέρει μια επιφάνεια εχθρική για την προσκόλληση μικροβίων και ιών. Η μάσκα, στην πλήρη εκδοχή της με τη νανοεπίστρωση, προσφέρει ιδιότητες που απευθύνονται για προσωπικό νοσοκομείου και όχι για απλή χρήση. 

Όπως εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη ο κορωνοϊός είναι ένας αόρατος εχθρός γιατί είναι σε επίπεδο νανοδιαστάσεων. ''Το μέγεθος του COVID-19 είναι 50 με 200 νανόμετρα. Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και τεχνικές οι οποίες να είναι σε νάνο. Ο πόλεμος πρέπει να γίνει σε νανοκλίμακα. Έχουμε τις χειρουργικές μάσκες οι οποίες είναι καλές και μας βοηθούν να μην ερχόμαστε σε επαφή με άρρωστα γονίδια ενός φορέα ή κάποιου που νοσεί από τον κορωνοϊό αλλά ξέρουμε ότι το φίλτρο αυτής της μάσκας είναι 3.000 νανόμετρα. Για αυτό και λένε ότι οι εντατικολόγοι στα νοσοκομεια πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 ενεργού άνθρακα με βαλβίδα εκπνοής''. 

maskaes.jpg

Στην προσπάθεια του ΑΠΘ συμμετέχουν η ελληνική εταιρεία Νανοϊατρικής BL Nanobiomed,η εταιρεία Organic Electronic Technologies και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών προκειμένου τα νέα προϊόντα να μπουν σε μαζική παραγωγή. Το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H) που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη συνέχεια πολυετών ερευνητικών πρωτοβουλιών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Στο Κέντρο που εκτείνεται σε 2000 τ.μ και διαθέτει ειδικούς χώρους cleanroom 600 τ.μ, αναπτύσσονται τεχνολογίες οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών με εφαρμογές στους τομείς της ενέργειας, του φωτισμού, της νανοϊατρικής, της ηλεκτρονικής, των έξυπνων υφασμάτων.

ergmaskes.jpg