Η visual και performance artist βρέθηκε στο φεστιβάλ την πρώτη μέρα διεξαγωγής του και κάλεσε το κοινό του να παραμείνει σιωπηλό για επτά λεπτά


Για επτά λεπτά κατάφερε η Marina Abramović να κάνει το κοινό του Glastonbury να σωπάσει, σε μια παρέμβασή της στο θρυλικό φεστιβάλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η visual και performance artist βρέθηκε στο φεστιβάλ την πρώτη μέρα διεξαγωγής του γύρω στις 5:55μ.μ. και πριν την εμφάνιση της PJ Harvey στο Pyramid Stage, καλώντας το κοινό του να παραμείνει σιωπηλό για επτά λεπτά. Η ίδια αναφέρθηκε σε αυτό το αίτημά της ως «δημόσιο intervention» αντί για performance, με την κίνησή της να αποτελεί αντανάκλαση της κατάστασης του κόσμου αυτήν την περίοδο.

Μιλώντας στον Guardian πριν από την εμφάνιση στο φεστιβάλ, η Abramović είχε προχωρήσει σε ένα μικρό preview της κίνησής της: «Πώς μπορώ να διατηρήσω την ενέργεια της ησυχίας; Δεν είμαι τραγουδίστρια, είμαι εκεί για έναν άλλο σκοπό, ο οποίος είναι να βρω πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ησυχία και να σκεφτούμε τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή, διατηρώντας αυτή την παρουσία στο Pyramid stage».

Η ίδια συνέχισε: «Είναι ένα μεγάλο ρίσκο, γι’ αυτό φοβάμαι. Μπορεί να αποτύχω παταγωδώς, ή το κοινό να καθίσει απλά. Δεν το ξέρω, αλλά θέλω να πάρω το ρίσκο. Το να αποτυγχάνεις είναι επίσης σημαντικό, μαθαίνεις από την αποτυχία όσο από την επιτυχία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκοτεινή στιγμή για την ανθρωπότητα. Οπότε τι μπορεί να γίνει; Πιστεύω ότι οι διαμαρτυρίες φέρνουν περισσότερες διαμαρτυρίες. Το μίσος φέρνει περισσότερο μίσος. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επιστρέφουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι εύκολο να κριτικάρουμε τα πάντα, αλλά τι μπορώ να κάνω με τον ίδιο μου τον εαυτό; Πώς μπορώ να αλλάξω;».

Η Emily Eavis co-organizer του, Glastonbury, αναφέρθηκε και η ίδια στην εμφάνιση της Abramović. «Μας τιμά να έχουμε τη Marina Abramović και να φέρνει μια τόσο βαθιά και γεμάτη νόημα εμπειρία στο Glastonbury», δήλωσε στον Guardian. «Η δουλειά της πάντα αμφισβητούσε τα όρια και ενέπνεε βαθιά σκέψη, και πιστεύουμε ότι αυτή στιγμή συλλογικής ησυχίας θα είναι μια αξέχαστη και γεμάτη επιδραστικότητα προσθήκη στο φεστιβάλ».