Και τα νέα δεν είναι καλά για την ανθρωπότητα


Εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες παρακολουθεί η NASA την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και πλέον έχουμε στα χέρια μας μία εντυπωσιακή οπτική απεικόνιση του πού βρισκόμαστε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Scientific Visualization Studio της NASA, από το 1993 έως το 2022 το επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε κατά 9 ολόκληρα εκατοστά, αύξηση ιδιαίτερα σημαντική και ενδεικτική του ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά.

Η απεικόνιση της NASA σχεδιάστηκε σαν να λαμβάνει χώρα μέσα σε έναν κύκλο, χρησιμοποιώντας σαν οπτική μεταφορά το να κοιτάει κανείς μέσα από το φινιστρίνι ενός πλοίου, βλέποντας τα χρόνια ανόδου της στάθμης της θάλασσας να περνούν. Όταν παρακολουθήσεις κανείς το βίντεο σε τηλεόραση 4Κ μεγέθους 85 ιντσών, τα νούμερα των μετρήσεων αντιστοιχούν σε αυτά του πραγματικού κόσμου.

Δείτε εδώ την απεικόνιση από τη NASA.

Από το 1993, τα επίπεδα της θάλασσας καταγράφονται συστηματικά από δορυφόρους της NASA, οι οποίοι στέλνουν σήματα μικροκυμάτων στην επιφάνεια του ωκεανού και μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια και να παρακολουθήσουν το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στον βόρειο Ατλαντικό, οι οποίες και ευθύνονται φυσικά σε τεράστιο βαθμό για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Ο εν λόγω μαζικός θαλάσσιος καύσωνας, σε περίπτωση που δεν σταματήσει, ενδέχεται να οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος ολόκληρου του πλανήτη.