Ταξιδεύει με ταχύτητα 11,8 χλμ το δευτερόλεπτο και είναι μεγαλύτερος από το μήκος 10 λεωφορείων – Η NASA παρακολουθεί στενά την πορεία του.


Συναγερμός έχει σημάνει στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, καθώς εντοπίστηκε ένας μεγάλου μεγέθους αστεροειδής, μεγαλύτερος μάλιστα από το μήκος δέκα λεωφορείων στη σειρά, ο οποίος και κατευθύνεται προς τη Γη.

Αν και ο αστεροειδής βρίσκεται περίπου εννέα φορές πιο μακριά από το φεγγάρι, το ουράνιο σώμα παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες της NASA.

Ο αστεροειδής που ονομάζεται επιστημονικά 2013 WV44, θα περάσει την Τετάρτη (28/6) από τη Γη. Εκτιμάται ότι έχει διάμετρο έως και 160 μέτρα, είναι δηλαδή μεγαλύτερος από εμβληματικές κατασκευές όπως το London Eye (394 πόδια) και το Big Ben (310 πόδια).

Ο αστεροδειδής θα ταξιδεύει με ταχύτητα 11,8 χλμ το δευτερόλεπτο ή πάνω από 26.000 μίλια την ώρα, περίπου 34 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Για να σας καθησυχάσουμε βέβαια, παρόλο που το ουράνιο σώμα κινείται προς τη Γη, δεν θα πλησιάσει ποτέ περισσότερο από 0,02334 αστρονομικές μονάδες ή περίπου 2,1 εκατομμύρια μίλια. Αυτό έχει ταξινομηθεί ως αντικείμενο κοντά στη Γη (NEO). Οι NEO είναι «κομήτες και αστεροειδείς που ωθούνται από τη βαρυτική έλξη κοντινών πλανητών σε τροχιές που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη γειτονιά της Γης», αναφέρει χαρακτηριστικά η NASA.

Έτσι, παρότι ο αστεροειδής δεν χαρακτηρίζεται PHA, δηλαδή δυνητικά επικίνδυνος για την ανθρωπότητα, το μέγεθός του είναι σχετικά μεγάλο, γι’ αυτό και παρακολουθείται.

Σύμφωνα με τη NASA, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 32.254 γνωστοί NEO - αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα, αριθμός που έχει αυξηθεί από 30.000 από τον περασμένο Οκτώβριο.

Δείτε επεξηγηματική ανάρτηση ως προς το μέγεθος του αστεροειδή, όπως και επιστημονικό βίντεο σχετικά με την πορεία του.