Τί είναι επιτέλους αυτό το Wordle;


Το Wordle, το παιχνίδι λέξεων που έχει κερδίσει εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου «γεννήθηκε» τον Οκτώβριο του 2021 και έγινε viral τον Δεκέμβριο, ενώ πρόσφατα, εξαγοράστηκε από τους New York Times για επταψήφιο ποσό. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα καθημερινό κομμάτι ευτυχίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε καταπόνηση, λένε οι χρήστες σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Ορισμένοι παίκτες του viral παιχνιδιού λέξεων Wordle παραπονέθηκαν ότι έχει γίνει πιο δύσκολο από τότε που αγοράστηκε από τους New York Times στα τέλη του περασμένου μήνα. 

Το εθιστικό διαδικτυακό παιχνίδι σάρωσε το διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, κατακτώντας τις καρδιές και τα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων, προτού το εξασφαλίσει γρήγορα ο ειδησεογραφικός κολοσσός έναντι ενός αδιευκρίνιστου επταψήφιου ποσού. Το παιχνίδι, που προφέρεται «Γουέρντλ», φέρει όνομα-παραλλαγή του επωνύμου του δημιουργού του. Ο κ. Γουόρντλ δημιούργησε αρχικά το παιχνίδι με τις λέξεις των πέντε γραμμάτων για τη σύζυγό του, και ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε τρεις μήνες θα κατακτούσε το Ίντερνετ και θα τον έκανε εκατομμυριούχο.

Παράπονα από τους παίκτες του Wordle

Αλλά αρκετοί παίκτες του Wordle δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μαντέψουν τη λέξη-στόχο. «Πρέπει να είναι σύμπτωση, αλλά οι γρίφοι των NY Times είναι δύσκολοι και ξαφνικά το Wordle έχει αμφισβητήσιμες λέξεις», έγραψε στο Twitter η συγγραφέας και αρθρογράφος Anna Spargo-Ryan κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Φταίω εγώ ή το Wordle έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο από τότε που το ανέλαβαν οι NYT;» αναρωτιέται και η συγγραφέας Michelle Elman. Η Δρ Kirstin Ferguson, ερευνήτρια και συγγραφέας, αμφισβήτησε επίσης την πρόσφατη αλλαγή: «Οι λέξεις φαίνονται λίγο πιο δύσκολες από τότε που μεταφέρθηκαν στη NYT ... ή μήπως το φαντάζομαι;»

Ο Tiger Webb, σύμβουλος σύνταξης και ερευνήτρια στο Australian Broadcasting Corporation που ειδικεύεται στη γλώσσα, δεν είναι τόσο σίγουρη ότι η πολυπλοκότητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί. «Δύο πράγματα θα μπορούσαν να συμβαίνουν», είπε. Ο κόσμος μπορεί να βλέπει «ένα μοτίβο ενώ μπορεί να μην υπάρχει και ίσως στο παρασκήνιο κάτι να είναι διαφορετικό με την πώληση στους New York Times ... αλλά δεν ξέρουμε». Ο Webb αναγνώρισε ότι με την εξαγορά του παιχνιδιού από τους New York Times, η έκδοση μπορεί να θέλει να «βάλει τη σφραγίδα της», προσθέτοντας: «Πρέπει να φανταστείτε ότι θα υπάρχει κάποιο στοιχείο επιμέλειας. Θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο, θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει κάτι, δεν ξέρουμε. Αλλά ακόμη και αν δεν έχουν αλλάξει τίποτα ... ανοίξτε ένα λεξικό σε μια τυχαία σελίδα και θα βρείτε μια λέξη πέντε γραμμάτων στα αγγλικά που δεν γνωρίζετε», πρόσθεσε.

Η απάντηση των New York Times

Οι New York Times αρνήθηκαν ότι έχουν γίνει οποιεσδήποτε αλλαγές στο Wordle μετά την εξαγορά. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το παιχνίδι», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας των New York Times Jordan Cohen σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Wordle, που δημιουργήθηκε από έναν μηχανικό του Reddit με έδρα το Μπρούκλιν, τον Τζος Γουόρντλ, και ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου, δίνει στους παίκτες μόλις έξι ευκαιρίες για να μαντέψουν μια λέξη πέντε γραμμάτων που αλλάζει κάθε μέρα.

Με την «κομψότητα ενός παζλ καθημερινής εφημερίδας», η απλότητα του παιχνιδιού είναι η γοητεία του. Ο Γουόρντλ, ο οποίος σχεδίασε το παιχνίδι για τη σύντροφό του που αγαπάει τα παζλ, μίλησε πρόσφατα για το αίσθημα συγκίνησης που του προκάλεσε η viral επιτυχία του παιχνιδιού. «Το να γίνει viral δεν είναι και το καλύτερο μου, για να είμαι ειλικρινής. Αισθάνομαι μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους παίκτες. Αισθάνομαι ότι πραγματικά οφείλω στους χρήστες να διατηρώ τα πάντα σε λειτουργία και πρέπει να βεβαιώνομαι ότι όλα δουλεύουν σωστά», δήλωσε ο Γουόρντλ.

Η δημοτικότητα του Worldle συνεχίζει να αυξάνεται. Από 90 ημερήσιους παίκτες τον Νοέμβριο σε 300.000 στις αρχές Ιανουαρίου, το παιχνίδι πιστεύεται ότι έχει πλέον προσελκύσει σχεδόν 3 εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: www.ethnos.gr